Inrikes #24/2019

Arbetare straffades med farligt bilningsarbete

Stipe Filipovic blev tillsagd att bila en ränna i betong på ett bygge heldagar med en handhållen bilningshammare. Det arbetet pågick i åtta dagar i sträck i strid med regler och avtal. Foto: Axel Green

Stipe Filipovic krävde sjuklön och klagade på arbetsvillkoren på företaget 08 Betonghåltagning. Nu avslöjar en dold inspelning hur cheferna medvetet satte honom på skadliga ”skitjobb” för att ”trötta ut honom” och för att få honom att säga upp sig.

För majoriteten utländska arbetare på 08 Betonghåltagning är dygnslånga arbetspass, utebliven sjuklön och övertidsersättning inget som längre förvånar. De anställda vittnar om en rädsla för att protestera eftersom deras uppehållstillstånd dras in om de förlorar jobbet.

De gav mig ett papper på svenska som jag var tvungen att skriva under på plats där jag erkände att jag begått fel.
Stipe Filipovic, arbetare på 08 Betonghåltagning  

För EU-medborgaren som vi kallar Stipe Filipovic gick dock gränsen när företaget straffade honom med indragen sjuklön när han sjukanmälde sig på ”fel sätt” för en ryggskada han fått på jobbet.

– När jag klagade på att de inte betalat för fyra dagar blev jag kallad på möte. De gav mig ett papper på svenska som jag var tvungen att skriva under på plats där jag erkände att jag begått fel och accepterade att jag inte ska få pengarna, säger han.

Stipe Filipovic skrev aldrig under och några dagar senare betalades sjuklönen ut. Men nu fick han också känslan av att företaget ville bli av med honom.

Arbetaren har tagit del av en ljudinspelning, som kontrollerats för äkthet, som bekräftar misstankarna. På inspelningen samtalar företagets personalchef Kerstin Eriksson med en representant för familjen Lundström som äger och driver företaget, nämligen Göran Lundström.

Personalchefen konstaterar att ”av med honom blir vi ju inte” och föreslår därefter att han ska skickas ut på ”ett skitjobb, ett bilningsjobb”. Göran Lundström fyller då i ”som tröttar ut han” och får ett jakande svar från Kerstin Eriksson. De talar också om ”att gå vidare till steg 2”.

Det är så cyniskt och skurkaktigt.
Simon Hedelin, medlem i förhandlingsdelegationen för Stockholms LS av SAC

Även Stipe Filipovics  fackförening Stockholms LS av SAC Syndikalisterna, som efter förhandlingar tagit ärendet till domstol, har lyssnat på inspelningen.

– Min första reaktion var att det måste vara ett skämt för det är så cyniskt och skurkaktigt. Det är också oroväckande att de kallar det ”att gå vidare till steg 2”. Det låter ju som något de använder systematiskt, en metod de alla är införstådda med, säger Simon Hedelin, medlem i förhandlingsdelegationen.

Dagen efter gav Stipe Filipovics arbetsledare honom uppdraget att med en liten skrapa avlägsna tapeter. Han jobbade på i 20 dagar, trots att jobbet var uppenbart meningslöst, och sade inte upp sig.

Därefter skickades han till ett bygge och blev tillsagd att bila en ränna i betong heldagar med en handhållen bilningshammare. Det arbetet pågick i åtta dagar i sträck.

Bilningsarbete under så lång tid är inte bara fruktansvärt tungt utan även skadligt och förbjudet enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Hans fackförening kallar företagets agerande för ”indirekt misshandel”.

– Effektiv tid jobbade jag kanske tre timmar med bilningen och sedan röjde jag och städade. Då klagade de och sade att jag måste bila mer, jobba hårdare, säger Stipe Filipovic.

Hur känns det fysiskt efter tre timmar med maskinen?

– Det är tungt. Det är högljutt och det känns inte bra i händer och rygg, säger han.

Men Stipe Filipovic kämpade vidare och sade inte upp sig. Då återkom i stället företaget med anklagelser om att han skulle ha hotat en arbetskamrat, att han borde omplaceras men att det inte fanns någonstans att placera honom. Det var då han tog kontakt med facket.

Att försöka trötta ut någon genom att skicka ut honom för arbete med vibrationsinstrument i strid med säkerhetsföreskrifterna är att betrakta som indirekt misshandel.
Simon Hedelin, medlem i förhandlingsdelegationen för Stockholms LS av SAC

Hans fackförening Stockholms LS av SAC Syndikalisterna genomförde därefter flera skyddsronder och konstaterade att anklagelserna om hot var falska. De kallade företaget till förhandlingar som snabbt strandade.

– Att försöka trötta ut någon genom att skicka ut honom för arbete med vibrationsinstrument i strid med säkerhetsföreskrifterna är att betrakta som indirekt misshandel, säger Simon Hedelin.

Det har också förekommit fall där de blivit misstrodda och kallats in för kontroll med termometer om de verkligen är sjuka.
Simon Hedelin, medlem i förhandlingsdelegationen för Stockholms LS av SAC

Facket som, efter att medlemmarna slagit larm, också genomfört flera skyddsronder beskriver de allmänna villkoren för företagets utländska anställda som ”bedrövliga och tämligen oseriösa”.

Simon Hedelin.
Simon Hedelin. Foto: Axel Green

– Att behöva slåss för sin sjuklön är bedrövligt. Som jag förstått deras praxis måste man som vid sjukdom dels kontakta arbetsledare, men sedan också ringa och genomgå en intervju med personalchefen. Det har också förekommit fall där de blivit misstrodda och kallats in för kontroll med termometer om de verkligen är sjuka. Ett ganska kränkande sätt att göra det på, säger Simon Hedelin.

Fackliga centrala förhandlingar med företagets arbetsköparorganisation Sveriges Byggindustrier har inletts men strandat. Facket planerar nu att stämma 08 Betonghåltagning i Arbetsdomstolen för bland annat forcerad uppsägning med krav på skadestånd.

Sveriges Byggindustrier säger till Arbetaren att de inte vill kommentera fallet på grund av att de anser ärendet vara pågående. De säger sig inte ha tagit del av inspelningen där de båda företagsrepresentanterna lägger upp planen för att bli av med sin anställda.

– Vi bestrider de uppgifterna och har bett Syndikalisterna om att få ta del av inspelningen, något de avstod ifrån, säger Tomas Weiss, biträdande förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Arbetaren sänder då över filen, men Tomas Weiss återkommer inte. Inte heller 08 Betonghåltagnings vd Joakim Lundström återkommer efter att ha begärt och fått Arbetarens frågor per mail. Kerstin Eriksson har nekat till att ställa upp på intervju.

Fotnot: Stipe Filipovic heter egentligen något annat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga