Film #6/2023

Nan Goldins aktivism mot USA:s opioidkris

Fotografen och aktivisten Nan Goldin i samband med en protest mot familjen Sacklers läkemedelsföretag Purdue Pharma. Foto: Seth Wenig/TT

Familjen Sackler har beskrivits som den "ondaste familjen i USA". Läkemedlet OxyContin, som tillverkades och marknadesfördes av familjens företag, satte igång en opiodkris i landet som ledde till en halv miljon dödsfall. I den nya dokumentären All the Beauty and the Bloodshed porträtteras aktivistgruppen P.A.I.N's, och dess grundare Nan Goldins, kamp mot företaget.

I mitten av 1990-talet utlöste läkemedlet OxyContin en första våg av dödsfall kopplade till användning av lagliga, receptbelagda opioider i USA. Läkemedlet tillverkades, marknadsfördes och distribuerades av det privata företaget Purdue Pharma. Sedan 1999 har över en halv miljon människor dött av opioidöverdoser samtidigt som familjen bakom företaget, Sackler, varit en av de största finansiärerna av landets ledande konstinstitutioner.

Laura Poitras dokumentär All the Beauty and the Bloodshed skildrar P.A.I.N’s (Prescription Addiction Intervention Now) aktivistiska arbete mot Purdue Pharma och familjen Sackler, samtidigt som den berättar historien om Nan Goldin, gruppens grundare och en av samtidskonstens mest banbrytande fotografer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga