Inrikes #76/2022

Byggfackets protester gav resultat

Den 16 september genomförde byggfacket Solidariska byggare indrivningsblockader på nio arbetsplatser runt om i Stockholm. Foto: Julia Lindblom

Fredagen den 16 september genomförde byggfacket Solidariska byggare indrivningsblockader på nio arbetsplatser runt om i Stockholm. Även en blockad av en städfirma utfördes. Efter protesterna har flera företag betalat uteblivna löner och huvudentreprenörer avslutat samarbetet med de arbetslivskriminella firmorna.

Det är andra gången under loppet av ett år som SAC Syndikalisternas byggsyndikat “Solidariska byggare” kört runt minibussarna till byggarbetsplatser runt om i Stockholm. 

Närmare 30 personer, merparten migrantarbetare från Ukraina, Uzbekistan, El Salvador och Venezuela, deltog i aktionsdagen den 16 september. 

– Vi märkte att det var dålig uppslutning på varje enskild protest, så därför bestämde vi oss för att pröva idén med en gemensam protestdag, säger Emil Boss, förhandlingssekreterare på SAC Syndikalisterna.

Närmare 30 personer deltog i aktionsdagen den 16 september. Foto: Julia Lindblom
Närmare 30 personer deltog i aktionsdagen den 16 september. Foto: Julia Lindblom

En indrivningsblockad är ett arbetsrättsligt begrepp som avser att en fackförening har rätt att utöva påtryckningar mot en arbetsköpare som inte betalar ut rätt lön i rätt tid. Det finns ingen exakt definition av vilka åtgärder som avses, men ofta rör det sig om protester vid arbetsplatser och uppmaningar till bojkott.

Jaroslav Telesnytskyj är en av de som deltar i protesterna den här fredagen. Han kom till Sverige för några år sedan från ukrainska Rivne. Tack vare vänner från Polen fick han hjälp med boendet. I hemlandet har han tre barn att försörja, och även en son som flyttat med honom till Sverige som just nu studerar inför gymnasiet. 

Foto: Julia Lindblom
Foto: Julia Lindblom

Jaroslav Telesnytskyj genomgår en cancerbehandling och har därför inte kunnat arbeta den senaste månaden. Ändå får han ingen sjukpenning. 

Genom i åren i Sverige har Jaroslav Telesnytskyj arbetat på många byggarbetsplatser runt om i landet, ofta som papperslös. Han berättar att han, innan han gick med Solidariska byggare, inte hade en aning om sina fackliga rättigheter. 

– Få migranter vet om om vilka rättigheter de har. Det finns massor av underentreprenörer och oseriösa firmor som utnyttjar den här okunskapen. Firmorna kan vara registrerade i Litauen eller Polen. När migranter kräver sina löner säger firman att ”vi har ingenting med det här att göra”. Sedan sätter de firman i konkurs och arbetaren står utan någonting, säger Jaroslav Telesnytskyj. 

Indrivningsblockader menar Jaroslav Telesnytskyj är ett effektivt sätt för migrantarbetare att tvinga företagen till åtgärder mot arbetslivskriminaliteten.

Jaroslav Telesnytskyj är med i byggfacket Solidariska byggare. Foto: Julia Lindblom
Jaroslav Telesnytskyj är med i byggfacket Solidariska byggare. Foto: Julia Lindblom

Under dagen besöktes nio byggarbetsplatser i förorter runt om i Stockholm. Vid stoppen delades flygblad ut till byggnadsarbetare och förbipasserande, information om villkoren spelades upp ur en högtalare och mindre demonstrationer genomfördes.

Bland annat gjordes ett stopp vid håltagningsfirman 08betonghåltagning AB, som anlitat papperslösa arbetare och betalat långt under kollektivavtalsenlig lön, och som Arbetaren tidigare rapporterat om.

Minibussarna stannade även vid byggfirman Hallproman Sverige AB. Under flera månader arbetade en byggarbetare från Uzbekistan, medlem i Solidariska byggare, på arbetsplatsen utan att få lön. Efter blockaden betalades hundratusen kronor ut till medlemmen.  

Foto: Julia Lindblom
Foto: Julia Lindblom

Även kontoret till en städfirma besöktes under eftermiddagen. Byggnadsarbetarna visade solidaritet med städare, som inte fått ut sina löner.

Genesis de los Angeles är städare och medlem i Stockholms LS.

– Det gör ont att se hur personer med maktstatus i det här landet utnyttjar migranter. När migranter inte kommer för att ta andras jobb, utan för att arbeta. Jag vill att mitt arbetstillstånd respekteras. Att jobba svart eller utan papper är inte ett alternativ för mig, säger hon till Arbetaren.

Genesis de los Angeles Foto: Julia Lindblom
Genesis de los Angeles Foto: Julia Lindblom

Det var ett skurkföretag som anlitats, så vi kastade ut dem samma dag.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke

Bussarna stannade utanför Veidekkes bygge på Stora Mossen IP. Företaget agerade direkt efter att byggfacket genomfört protesten. 

– De som var på plats undrade förstås vad som stod på när SAC kom dit och demonstrerade och satte upp lappar. Det tillsattes en krisorganisation och redan efter några timmar kunde vi göra en snabbanalys av Meromet AB. Det visade sig att de här arbetarna gjort helt rätt som protesterat. Det var ett skurkföretag som anlitats, så vi kastade ut dem samma dag, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Foto: Julia Lindblom
Foto: Julia Lindblom

Lennart Weiss berättar att Veidekke efter en tillsynskontroll kunde se att lönerna för flera arbetare låg långt under avtalsenlig lön. 

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke Foto: Veidekke
Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke Foto: Veidekke

– Efter att vi avslutade samarbetet med Meromet AB har vi haft kontakt med både Byggnads och SAC Syndikalisterna. En sak är att kasta ut dem från arbetsplatsen, men sedan måste också medlemmarna få sina fackliga rättigheter tillgodosedda, säger Lennart Weiss och fortsätter:

– Det brukar ju sluta med att sådana här företag går över gatan och hittar nya kunder. Vi kommer också följa upp detta och anmäla detta till myndigheterna. Det här företaget kan lugnt räkna med att vi anmäler både till Skatteverket och ekobrottsmyndigheten. Sådana här företag har lärt sig att sätta upp en schysst fasad. Eftersom som så få huvudentreprenörer kontrollerar och jämför uppgifterna, är det lätt för dem att slinka igenom garnet.

Ett längre stopp under aktionsdagen ägde rum vid Handelshögskolan på Sveavägen. Byggarbetarna ställde upp sig på led och ur högtalarna strömmade tonerna till den klassiska kamplåten “There is power in a union”. 

Demonstration utanför Handelshögskolan i centrala Stockholm. Foto: Julia Lindblom
Demonstration utanför Handelshögskolan i centrala Stockholm. Foto: Julia Lindblom

Ett mindre företag, Bygg-gänget AB, dränerar just nu grunden till högskolan. I våras vägrade företaget betala ut löner till flera arbetare från Georgien, som då uppsökte SAC Syndikalisterna. Arbetarna blev enligt facket utlovade 120 kronor i handen, men fick i slutändan endast betalt för SL-kort att ta sig till jobbet. 

– Det skedde på andra platser runt om i Stockholm, men vi tycker det är högst problematiskt att en etablerad institution som Handelshögskolan anlitar dem, säger Emil Boss.

Lawab, som anlitade företaget i våras, valde att avsluta samarbetet. Detta efter att företaget inte loggat in i personalliggaren och arbetare på byggarbetsplatserna inte kunnat uppvisa ID06-kort. 

Jakob Wallin, VD på Lawab, säger att företaget återkommande skickat felaktiga fakturor och misskött sig i förhållande till beställare.

Emil Boss utanför bygget vid Handelshögskolan i Stockholm. Foto: Julia Lindblom
Emil Boss utanför bygget vid Handelshögskolan i Stockholm. Foto: Julia Lindblom

Passerkortsystemet ID06 har till syfte att kontrollera vilka arbetare som befinner på arbetsplatsen, att skatter betalas och att de som arbetar har arbetstillstånd. 

– Vi har personalliggare på alla våra projekt och vill inte ha anställda som jobbar svart för oss. Det här företaget loggade inte in i personalliggaren och det är högst problematiskt när anställda saknar ID06-kort. Företaget gjorde även allvarliga fel på arbetsplatsen som fick ekonomiska konsekvenser för oss och för beställare, säger Jakob Wallin.

I en mejlkommentar till Arbetaren skriver Hanna Flodmark, kommunikationschef på HHS, att Handelshögskolan har som ambition att vara en bra arbetsplats och att de i upphandlingsprocessen tagit in anbud från ett antal byggbolag.

“Vi har efter bakgrundskontroll valt ett bolag som kunnat ge ett seriöst anbud och som visat att de följer gällande lagar och regler. Vi har inte kunnat se några tecken på olämpliga förhållanden i bolaget vid vår byggarbetsplats på Handelshögskolan”, skriver Hanna Flodmark i mejlet.

Även om de sköter sig på ert objekt, tycker ni inte det är problematiskt om de agerat fel på andra arbetsplatser?

“Vi undersöker det vi kan och om det framkommer nya uppgifter och bevis får vi ta ställning till det då.”

Arbetaren har sökt Christian Fagan, VD på Bygg-gänget AB, men som avböjt att ställa upp på intervju. 

Emil Boss, förhandlingsskeretare på SAC Syndikalisterna Foto: Axel Green
Emil Boss, förhandlingsskeretare på SAC Syndikalisterna Foto: Axel Green

Emil Boss är organisatör och förhandlingssekreterare på Solidariska byggare. Han menar att man i Sverige kommit en bit på vägen för att bekämpa arbetslivskriminaliteten. 

– Regeringen har bland annat lagt fram en nationell strategi mot arbetslivskriminalitet, som innebär fler lagar och kontroller. Det pågår även fler myndighetsgemensamma samarbeten. Detta är viktigt. Men den andra pusselbiten är lika viktig och där är det sämre ställt. 

Emil Boss menar att alla reformer kommer att vara ett slag i luften så länge som de stora LO-facken inte förmår hjälpa gästarbetare och tillvarata deras intressen.

Det som måste hända, det är att LO tar itu med att organisera gästarbetare. Då måste även facket anpassas så att det blir mer relevant för gruppen. 

Emil Boss, förhandlingssekreterare på Solidariska byggare

– Då kommer ändå ingen använda de fina lagarna, eftersom ingen representerar de papperslösa. Då kan migrantarbetarna ha vilka rättigheter som helst på papperet. Det som måste hända, det är att LO tar itu med att organisera gästarbetare. Då måste även facket anpassas så att det blir mer relevant för gruppen. 

Emil Boss menar att facken bland annat måste bedrivna verksamhet på arbetarnas språk för att kunna nå ut och göra nytta för gruppen. 

Hur är det att vara papperslös idag på svenska byggen? 

– Fruktansvärt. Jag har suttit med kanske 300 papperslösa byggarbetare. Man är inte säker på om man kommer få lön. Man pratar om hur stor chansen är att få lön, är det 50/50 eller 70/30? Det tycker vi är alarmerande. 

Missa inte Arbetarens videoreportage från aktionsdagen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan