Inrikes #17/2022

Samlar in pengar till fackkamraterna i Ukraina

Syndikalistiska byggsyndikatets medlemmar kring ett bord. Th. bild av bombnedslag i Ukraina
Enligt byggsyndikatet befinner sig omkring tjugo av deras medlemmar i Ukraina just nu. Foto: SAC, Aris Messinis/TT

Flera medlemmar i Stockholms byggsyndikat är fast mitt i krigets Ukraina. Nu vill kamraterna i Sverige hjälpa och har hittills samlat in 30 000 kronor – motsvarande tio ukrainska månadslöner. Pengar har skickats iväg och insamlingen fortsätter.

Själva syftet med det nystartade syndikalistiska byggsyndikatet är att byggnadsarbetare ska kunna stödja varandra och solidariskt kämpa tillsammans för bättre villkor.

Plötsligt uppstod en ny situation när flera av dess medlemmar från en dag till en annan befann sig i en krigszon när Ryssland förra torsdagen invaderade Ukraina.

I syndikatets chatt började historier strömma in, till exempel om hur priset för en limpa bröd femdubblades från en dag till en annan. Det blev uppenbart att fackmedlemmarna behövde ekonomiskt stöd. Syndikatets styrelse tog då beslutet att starta en insamling och en knapp vecka senare har redan 30 000 kronor, vilket motsvarar tio normala månadslöner i Ukraina, betalats ut. 

– Det fanns det en frustration hos medlemmar av att sitta här när man ville göra något och ville hjälpa till. Därför ville man göra en klassisk arbetare till arbetare-insamling, säger Pelle Sunvisson, styrelselsedamot i syndikatet.

Enligt syndikatet befinner sig omkring tjugo av deras medlemmar i Ukraina just nu, vilket inkluderar en av styrelseledamöterna som själv är ukrainare som reste hem för att ta värvning.

De övriga medlemmarna hade återvänt tillfälligt antingen av visumskäl eller med pågående ärenden hos syndikatet sedan de blivit lurade på pengar. Pelle Sunvisson har själv pratat med flera av dem på plats.

– För de som befinner sig i västra delen av landet är det inte lika panikslaget som det var första dagen. De försöker göra vad de kan för att bygga upp försvaret av sina städer. De är ute i byar och bygger väghinder och konkreta skyddsåtgärder och bygger skyddsrum. Men sedan har vi medlemmar som själva eller med familjer är i områden med intensiva strider. Där ökar paniken för varje stund, säger han.

Pelle Sunvisson
Pelle Sunvisson, styrelseledamot i Stockholms Byggsyndikat av SAC Foto: Privat

Syndikatet uppdaterar löpande hur situationen är för medlemmarna på sin facebook-sida och uppmanar samtidigt till allmänhetens stöd till insamlingen. Hittills har de flesta donationer legat på ett par hundralappar från enskilda individer, men några större klumpsummor har också kommit in från olika LS av SAC. 

Principen har varit att betala ut 2000 kronor till varje medlem i turordning så fort de kommer in, men nu planerar man att också fördela pengarna utifrån områdets utsatthet. Även om 2000 kronor inte är så mycket, ska det sättas i relation till att 3000 kronor är en normal lön för en byggnadsarbetare i Ukraina.

Pelle Sunvisson säger att hjälpen har tagits emot med stor tacksamhet. Men lika viktigt tycks det ha varit för medlemmarna i Ukraina att känna att de inte är bortglömda.

– De flesta är väldigt rörda över att det finns någon utifrån som bryr sig och är glada. 2000 kronor förändrar inte deras liv förstås, men att veta att man är ihågkommen och det finns solidaritet från vanliga arbetare betyder väldigt mycket. Det är många som säger att är väldigt tacksamma över det, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga