Inrikes #99/2019

Konflikten med 08 Betonghåltagning löst

På onsdagen förlikades syndikalistiska Stockholms LS med motparten. Foto: Axel Green/Arbetaren, Lars Pehrson/TT Montage: Arbetaren

Facket blåser av alla stridsåtgärder mot 08 Betonghåltagning. Efter flera blockader förlikades parterna på onsdagen i Arbetsdomstolen. Det uppmärksammade fallet rörde en anställd som straffades med farligt arbete sedan han klagat på arbetsmiljön och krävt sjuklön.

Den uppmärksammade konflikten med 08 Betonghåltagning är över. Men det krävdes flera fackliga blockader, polisanmälningar, prickar hos Arbetsmiljöverket, att de portades från alla Veidekkes byggen och slutligen stämning i Arbetsdomstolen innan företaget gav sig. På onsdagen förlikades syndikalistiska Stockholms LS med motparten.

– Det känns bra. Vi drar nu tillbaka stridsåtgärderna och går vidare med de många andra ärenden vi har på bordet. Det här är avklarat nu från vårt perspektiv, säger Mikael Albers, medlem i Stockholms LS’ förhandlingskommitté.

ANNONS: GE DIG SJÄLV DEN PERFEKTA JULKLAPPEN! (Eller någon du tycker om.) ARBETARENPREN + JÄTTEFIN BOK – BARA 49 KR/MÅNAD! www.arbetaren.se/jul2019/


Arbetaren har följt utvecklingen av fallet med den utländske betongarbetare som tvingats arbeta skadligt långa pass med handhållen bilmaskin. En ljudinspelning som Arbetaren tog del av visade hur två av företagets chefer diskuterade att sätta den anställde på ”ett skitjobb, ett bilningsjobb” ”som tröttar ut han” efter att han klagat på utebliven sjuklön.

– När jag klagade på att de inte betalat för fyra dagar blev jag kallad på möte. De gav mig ett papper på svenska som jag var tvungen att skriva under på plats där jag erkände att jag begått fel och accepterade att jag inte ska få pengarna, sade den anställde till Arbetaren i våras. Personen kallades då för Stipe Filipovic, av tidningen.

Alla parter är nöjda, vi i Stockholms LS fattar aldrig några beslut utan att medlemmen har godkänt det.
Mikael Albers, medlem i Stockholms LS’ förhandlingskommitté

Det konkreta innehållet i överenskommelsen kan han inte gå in på säger han, eftersom det omfattas av sekretess, men han inskärper att medlemmen, Stipe Filipovic, förklarat sig vara nöjd.

– Alla parter är nöjda, vi i Stockholms LS fattar aldrig några beslut utan att medlemmen har godkänt det, säger Mikael Albers.

Arbetaren kunde i mars i år avslöja hur utländska anställda på företaget arbetat dygnslånga pass utan att ens få extra ersättning och dessutom utfört skadligt bilningsarbete. Detta trots att företaget både var medlemmar av Sveriges Byggindustrier och hade kollektivavtal med Byggnads.

Eftersom merparten av de utländska anställda inte är EU-medborgare riskerade de att blev av med jobbet om de vägrade och därmed kastas ut ur landet. Tidningen kunde dessutom, med stöd av skriftliga handlingar, peka på att så hade hänt i minst två fall.

– De försökte få mig att jobba mer än 30 timmar non-stop. I slutändan jobbade jag 20 timmar, hade sedan rast i fyra, och sedan ytterligare 14 timmar, sade då den tills nyligen anställde Tigran Khaladze, som egentligen heter något annat.

Företagets vd förnekade först både de dygnslånga passen och den skadligt långa bilningstiden. När Arbetaren sedan kunde styrka uppgifterna, genom företagets egna lönebesked, bytte han linje.

– Om det är så att någon jobbar mer än åtta timmar, ska vi då inte betala för att han jobbat? Jag har inte hört att någon jobbat 30 timmar. Får vi in en tidssedel är vi tvungna att betala, sade Joakim Lundström till Arbetaren i våras.

Arbetaren har bett 08 Betonghåltagnings vd, Joakim Lundström, om en kommentar kring förlikningen i Arbetsdomstolen, men denne har inte återkommit med svar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan