Inrikes #5/2022

Statsministerns städare tar hjälp av facket

Magdalena Andersson till vänster och Emil Boss till höger
– Cyniska arbetsgivare har använt hennes utsatta status som papperslös för att tvinga henne att arbeta under fruktansvärda villkor, säger Emil Boss, facklig sekreterare på Stockholms LS av SAC.  Foto: Anders Wiklund/TT, Iso Lindh/Arbetaren

Vilka arbetsvillkor skymdes av beskrivningen kring statsministerns papperslösa städare som säkerhetshot? Års erfarenheter av hård exploatering, säger syndikalistfacket Stockholms LS som nu driver hennes ärende. Enligt nya uppgifter var hon direktanställd av det företag som Magdalena Andersson anlitade. Lönen, var svart i handen.  

Det fackliga ärendet är prekärt på många sätt. Utöver det faktum att Stockholms LS:s medlem, i media känd som statsminister Magdalena Anderssons städare, hamnat i centrum för en mediestorm är hon också inlåst i väntan på avvisning. Det är ett race emot klockan att tvinga flera av hennes tidigare arbetsköpare att ersätta henne för, vad facket kallar, år av ”fruktansvärd exploatering”. De har också hjälpt henne att anmäla en tidigare arbetsköpare för brottet människoexploatering.

– Hon har blivit lurad och utnyttjad av flera olika städfirmor i Stockholm. Cyniska arbetsgivare har använt hennes utsatta status som papperslös för att tvinga henne att arbeta under fruktansvärda villkor, säger Emil Boss, facklig sekreterare på Stockholms LS av SAC. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga