Utrikes #64/2022

Brasilien: Satsning på motorväg kritiseras

Amazonas Brasilien
Urfolk och lokalbefolkningar som bor i närheten av vägen har inte blivit tillräckligt konsulterade om bygget av vägen – vilket sannolikt kommer att leda till flera rättsliga processer. Foto: Andre Penner/TT

En gammal förfallen motorväg som löper igenom den brasilianska delen av Amazonas ska enligt planerna rustas upp. Men miljöorganisationer är mycket kritiska till satsningen – som är en av flera som de menar riskerar att driva på skövlingen av regnskog.

Den förfallna BR-319 löper igenom 885 kilometer av tropisk djungel, från Porto Velho till delstaten Amazonas centralort Manaus. Motorvägen ingick i den tidigare militärdiktaturens satsningar på att binda samman Amazonas med andra delar av landet.

Med tiden har dock återkommande skyfall och översvämningar bidragit till att vägen och dess broar alltmer har förfallit. Och redan tolv år efter att motorvägen hade invigts 1976 ansågs den vara nästan obrukbar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga