Signerat #61/2022

Vad håller Syndikalisterna på med?

Emil Boss är författare och facklig aktivist. Solidariska byggare är en del av SAC och organiserar huvudsakligen migrantarbetare. Foto: Solidariska byggare, Axel Green

“Som fackligt aktiv hör man ibland att de mest utsatta arbetarna skulle vara mycket svåra att få tag på. Det sägs också att om man får tag på dem så vågar de ändå inte protestera mot sina arbetsvillkor. Inget av detta stämmer.” Emil Boss om SAC Syndikalisternas arbete för att organisera migrantarbetare. Metoder som även går att applicera inom ett LO-förbund.

Arbetslivskriminaliteten står just nu högt upp på regeringens och fackens agenda. Oseriösa företag förtrycker migrantarbetare, snedvrider konkurrensen och hotar villkoren för arbetare i LO-yrkena. I en tid när alla aktörer pratar om samma sak är det viktigt med erfarenhetsförmedling, men misstron mellan LO och SAC sätter käppar i hjulen. Därför ska jag berätta lite om vad SAC gör. Kanske finns det något att snappa upp för den som är aktiv i ett LO-förbund?

Som fackligt aktiv hör man ibland att de mest utsatta arbetarna skulle vara mycket svåra att få tag på. Det sägs också att om man får tag på dem så vågar de ändå inte protestera mot sina arbetsvillkor. Inget av detta stämmer. Ombuden i Stockholms LS har sedan 2020 fått besök av över tusen arbetare som inte pratar svenska. På Syndikalisternas senaste medlemsmöte för rysktalande byggare slöt över femtio personer upp, ungefär hälften av dem papperslösa.

Som fackligt aktiv hör man ibland att de mest utsatta arbetarna skulle vara mycket svåra att få tag på. Det sägs också att om man får tag på dem så vågar de ändå inte protestera mot sina arbetsvillkor. Inget av detta stämmer.

Emil Boss

Det sägs att det skulle vara svårt att ge fackligt stöd till arbetare som jobbar på arbetslivskriminella företag. Det stämmer inte heller. En av punkterna på det senaste mötet var att prata om de nästan två miljoner kronor som omfördelats till medlemmar under de senaste två veckorna.

Syndikalisterna lyckas i liten skala både få kontakt med, organisera och hjälpa arbetare som drabbats av arbetslivskriminella bolag. Så hur går det till?

Få utsatta arbetare vågar stå och prata med en ombudsman på ett bygge. Facket måste söka andra vägar. Det SAC har gjort är att producera enkla filmer på olika språk och sedan marknadsföra dem på Facebook. För att nå rysktalande arbetare markeras de rysktalande länderna som målgruppens ”intresse”. Efter en marknadsförd film för femhundra kronor kan det bli över femtio kontakter i inboxen.

Målgruppen hyser av olika skäl en stark misstro mot facket. Därför krävs även personliga möten. SAC har öppna mötestider varannan vecka och publika nummer till tolkar som svarar varje dag. En annan metod som används är att ge flygblad i handen till de arbetare man träffar. Dessa sprids sedan av arbetarna själva i boenden, till andra länder och på arbetsplatser.

Nyckeln är tillgänglighet. Facket pratar medlemmarnas språk och är mycket tillgängligt. Hur bra fungerar detta? Tillräckligt bra för att Syndikalisterna ska ha avbrutit reklamen. Nu ringer personer ändå varje dag och inflödet riskerar att bli för stort.

Hur gör Syndikalisterna för att organisera medlemmarna? Varannan vecka hålls medlemsmöten som även är öppna för intresserade. Mötena tolkas till arbetarnas språk, för tillfället ryska, spanska och engelska. På mötena hålls alltid en utbildning om rättigheter i Sverige (olika varje gång). Mellan mötena hålls kontakten genom chattgrupper, en för varje språk. Hur bra fungerar detta? Olika bra för olika grupper. I Syndikalisterna fungerar det bäst när det gäller rysktalande arbetare.

Hur kämpar och vinner Syndikalisterna? Hastighet och retroaktiva åtgärder är nyckeln. För papperslösa, för lurade arbetare med arbetstillstånd och för asylflyktingar som luras vid spårbyten är det nästan omöjligt att ställa krav under själva arbetet. Det är först när bandet med plågoanden bryts som facket kan agera.

Syndikalisterna använder enbart traditionella fackliga verktyg. Det viktiga är viljan, att facken är beredda att satsa resurser och kraft på organiseringen.

Emil Boss

Då är det oerhört viktigt att retroaktivt reglera villkoren, att kräva in löneskulder och kräva skadestånd. Det är viktigt för samhället (skurkarna straffas och kollektivavtalen upprätthålls) men framförallt för fackets trovärdighet gentemot de drabbade. Glöm facklig karens och regler om att inte driva in löner som förfallit innan medlemskapet. Detta är i praktiken att lämna walk over till skurkarna och utgör en grundbult i själva rättslösheten. När Syndikalisterna träffar arbetare som just nu är fast i den gisslansituation som utnyttjandet innebär, lär facket ut hur arbetarna samlar bevis för att kräva sin rätt när tiden är inne.

Det är också viktigt att agera snabbt. Det finns många tidsgränser att hålla reda på, till exempel när byggare luras på lön. Efter inskrivning och den första medlemsavgiften agerar Syndikalisterna direkt. Många ärenden löses med ett telefonsamtal så snart arbetarna blivit medlemmar.

Nästan alla skumraskfirmor går att nå. Om inte på vanligt sätt så genom Polisens delgivningstjänst. Alla papperslösa har samma rätt till lön som övriga arbetstagare (även till statlig lönegaranti).

Entreprenörsansvaret i byggsektorn fungerar bra i praktiken. En stor del av de arbetslivskriminella bolagen har kollektivavtal och det går att lönereglera anställningarna retroaktivt. När Syndikalisterna stöter på arbetslivskriminella bolag rapporteras dessa till Fairplaybygg eller till myndigheterna direkt. Snart öppnar a-krimcenter dit rapporterna kommer skickas smidigare.

Det viktigaste att minnas av denna text är att det är enkelt och fullt möjligt att organisera de mest utsatta arbetarna. Syndikalisterna använder enbart traditionella fackliga verktyg. Det viktiga är viljan, att facken är beredda att satsa resurser och kraft på organiseringen. Frågan om arbetslivskriminaliteten är viktigare än den ömsesidiga allergin mellan LO och SAC. Du som är aktiv i ett LO-förbund kan påverka genom att diskutera frågan inom förbundet. Om du har några frågor är du alltid välkommen att höra av dig.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga