Signerat #44/2022

Från kriget till exploatörerna

”Många av de ukrainare som flytt kriget hamnar nu i händerna på samvetslösa bedragare. Många blir lurade på sitt första jobb i Sverige.” Det skriver Emil Boss i Arbetaren.

Igår kom en mor och son till fackexpeditionen och berättade följande: När de anlände till Sverige från kriget i Ukraina placerades de på Migrationsverkets förläggning i Uppsala. De började genast söka jobb. I gruppen ”ukrainare i Sverige” utannonserades ett jobb som gurkplockare i Skåne. Det ingick boende på gården.

De ringde kvinnan som lagt ut annonsen och fick erbjudande om att börja direkt. De åkte till en ort i Skåne och kom till två växthus. I det ena arbetade svenskar och balter och i det andra enbart ukrainare. Efter åtta timmar gick svenskarna och balterna hem men ukrainarna blev tillsagda att jobba vidare. Efter sexton timmars arbetsdag fick de gå och lägga sig. Varje arbetsdag var mellan femton och sjutton timmar och de jobbade även på helgen.

Han arbetade vidare och först efter helgen, flera dygn efter skadan, kunde han åka in till staden till läkare. Vätskan var svavelsyra. Inget skydd, ingen utbildning, inget tal om risker.

Efter tre dagar fick sonen i uppgift att hälla en vätska från en stor dunk ner i en cistern. Han spillde ut lite på sin fot. Omedelbart frätte vätskan genom gymnastikskon och han fick oerhört ont i foten. Han bad att få sluta för dagen men fick inte. Efter arbetspasset tog han av sig strumpan och såg till sin fasa att hela foten hade stora sår och blåsor (han visade bilder). Han bad att få åka till läkare men chefen sade att det inte gick eftersom han måste vara i växthuset klockan sex morgonen efter.

Han arbetade vidare och först efter helgen, flera dygn efter skadan, kunde han åka in till staden till läkare. Vätskan var svavelsyra. Inget skydd, ingen utbildning, inget tal om risker. Mor och son slutade. Chefen sade att eftersom de slutade utan uppsägningstid kommer bolaget inte betala någon lön alls, tvärtom är de egentligen skyldiga bolaget pengar.

Man kunde tro att människor skulle dra sig för att lura och utnyttja människor som kommer direkt från kriget, men nej, pengarna styr. Innan kriget utnyttjade gården ukrainare med turistvisum, nu kör de vidare med krigsflyktingarna. Stor, fin odlings-entreprenör.

På morgonen dagen efter mötet lämnade jag min son i skolan. Takläggare stod och renoverade den kommunala skolbyggnaden. Firmabilarna stod uppställda och jag kunde konstatera att skolan anlitat ett bolag som lurat papperslösa ukrainare på lön i höstas. Överallt, i stad, på landet, utnyttjas gästarbetare.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga