Inrikes #43/2022

Fackliga blockader mot Masala Masala

Farjana Tania utanför Masala Masala
Farjana Tania utanför Masala Masala, Sveavägen under Stockholms LS:s blockad. Foto: Axel Green

Efter sammanbrutna förhandlingar med Masala Masala tar de före detta anställda nu kampen till gatan. På onsdagen inledde deras fack Stockholms LS blockader för att kräva tillbaka över en miljon kronor i obetalda löner.

Lunchtid, centrala Stockholm. Ur en megafon strömmar en röst som säger: ”undvik den här restaurangen, Masala Masala”. Rösten ekar mellan husen på Sveavägen i Stockholm som på ena sidan gatan inrymmer restaurangen som nu satts i blockad av facket och på andra sidan arbetsköparorganisationen Visita som företräder dem.

Efter sammanbrutna förhandlingar med bolaget och dess organisation inledde facket på onsdagen stridsåtgärder för att kräva tillbaka över en miljon kronor i obetalda löner.

På plats utanför sin gamla arbetsplats står Farjana Tania i en gul väst.

– Jag tvingades arbeta 12-13 timmar per dag, sex dagar i veckan. Masala Masala följer inga svenska regler, bara indiska regler. De bryr sig inte om att vi förlorar vår mentala och fysiska hälsa. Jag vill att de indiska reglerna stoppas och att företaget istället börjar följa svensk lag. Den här arbetsplatsen är vidrig, säger Farjana Tania och försöker överrösta megafonen.

Farjana Tania utanför Masala Masala
Farjana Tania Foto: Axel Green

Detta är den första av två blockader mot Masala Masala-kedjans restauranger som ska genomföras under dagen. Rösten i megafonen säger: ”arbetslivskriminella bolag skapar osund konkurrens genom att exploatera gästarbetare… Vi försätter härmed all Masala Masalas verksamhet i blockad i enlighet med medbestämmandelagens paragraf 41”.

Rösten tillhör Emil Boss, förhandlingssekreterare i Masala Masala-arbetarnas fack, Stockholms LS.

– På den här typen av restauranger pågår ett sorts modernt slaveri mitt i Stockholm. Människor, för att de är så utsatta migrationsmässigt, tvingas jobba under helt horribla villkor. Det här systemet med så kallade ”body contracts” måste bort från arbetsmarknaden, säger Emil Boss.

Vad han åsyftar är en praxis där arbetsköparen helt ensidigt lägger ut så många timmar och vilket typ av arbete den vill för den anställde, oavsett vad som står på anställningsavtalet och helt oberoende av lagar och kollektivavtal. Under de förhållandena arbetar personalen på Masala Masala, enligt Emil Boss.

Emil Boss håller i en megafon
Emil Boss under blockad mot restaurang Masala Masala 220601 Foto: Axel Green

Arbetaren har tidigare kunnat avslöja att Farjana Tania och Ahidul Khan har tvingats arbeta upp till 14 timmar om dagen till en lön som motsvarar en deltidslön, utan varken OB eller övertidsersättning. De har heller inte fått sjukersättning eller semester. Enligt de tidigare anställda har de dessutom varje månad tvingats betala tillbaka flera tusen kronor i kontanter. Detta samtidigt som personalen tvingats delta i ett utstuderat bedrägeri mot flera svenska myndigheter. 

Arbetaren har också kunnat avslöja att trots att Farjana Tania och Ahidul Khan varit medlemmar i Hotell- och restaurangfacket, som har kollektivavtal med restaurangerna, så har de inte fått hjälp. Facket har inte velat lösa situationen. Istället lurades de båda, av både Visita och sin egen ombudsman, att skriva under en uppgörelse som avslutade fallet.

Enligt deras nya fack Stockholm LS är företaget skyldiga de anställda sammanlagt över en miljon kronor.

– Men sedan finns det en fodran på slutlönen på 20 000 kronor. Även efter all uppmärksamhet, trots alla skriverier, har bolaget inte kunnat låta bli att ta lite av semesterersättningen helt enkelt, säger Emil Boss.

Utanför restaurangen delar fem personer från fackföreningen ut flygblad och pratar med förbipasserande och gäster på väg in i restaurangen. Vissa ignorerar blockaden, men andra vänder.

– Oj, hon där är en stamgäst, säger Farjana Tania och en kvinna på väg mot restaurangen känner igen henne. 

Farjana Tania övertalar en stamgäst att inte äta på Masala Masala
Farjana Tania övertalar en stamgäst att inte äta på Masala Masala, Sveavägen under Stockholms LS:s blockad 20220601 Foto: Axel Green

Efter att de pratat ett tag önskar kvinnan Farjana Tania lycka till och går därifrån utan lunch. På andra sidan gatan, ovanför arbetsköparorganisationen Visitas skylt, öppnas och stängs fönster och personer på insidan fotograferar uppståndelsen utanför medlemsföretaget. 

Förhandlingarna med Visita har pausats på initiativ av arbetsköparorganisationen. De anser att eftersom frågan redan förhandlats med Hotell- och restaurangfacket är frågan avslutad. Enligt Emil Boss har de sagt att Stockholm LS gärna återupptar förhandlingarna efter att anmälan om människoexploatering som lämnats in hanterats av rättsväsendet. Det är en process som kan ta år och något Emil Boss inte är nöjd med.

– Jag ser att de öppnar fönstren och kikar ut. Den situation som råder nu är helt ovärdig för den svenska modellen. Visita har en situation där de har ett medlemsföretag som är helt öppet arbetslivskriminella och som ändå inte utesluts. Det betyder att Visita skyddar dem.

Arbetande i Visita-huset på andra sidan gatan iakttog blockaden vid Masala Masala
Arbetande i Visita-huset på andra sidan gatan iakttog blockaden vid Masala Masala. Foto: Axel Green

Arbetaren har sedan i mitten av mars vid upprepade tillfällen försökt få Visita att kommentera situationen som råder på deras medlemsföretag och sitt eget agerande. Tidningen vill fråga hur de ser på de uppgifter som framkommit i Arbetaren gällande villkoren på restaurangen.

Arbetaren vill även fråga hur de ser på att företaget förfalskar redovisningen till Skatteverket, vilket tidningen avslöjat.

Men arbetsköparorganisationen har konsekvent ”avböjt att kommentera”. Det är det besked som även ges denna gång. “Vi avstår från att kommentera”, lyder det kortfattade svaret från Visitas kommunikationschef Carl Johan Swanson.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga