Signerat #20/2022

De byggde landet

Emil Boss i svart tröja och keps mot en utbombad väg i ukraina med en ensam man som går i mitten
Emil Boss, facklig aktivist och författare Foto: Axel Green, Evgeniy Maloletka/TT

Vad har Töjnaskolan, Sofiebergs förskola, Förskolan Utsikten, BRF Walloxen, BRF Bulten och Elfviks gård i Stockholm gemensamt? De har alla byggts eller renoverats av bolag som lurat ukrainska byggnadsarbetare på lön.

En betydande del av Stockholms bostadsprojekt och renoveringar av allmännyttan har de senaste åren utförts av ukrainare som har jobbat minst sextio timmar i veckan för låga löner. Den billiga prislappen på arbetet har gynnat leverantörskedjorna, ibland ända upp till Skanska, Peab eller de andra byggjättarna. De byggare som inte fått ut lönen, vilket är vanligt, har tvingats lämna Sverige eftersom det är dyrt att leva här. Av den anledningen – alltså att de lurats av arbetslivskriminella byggbolag i Sverige – befinner sig just nu många fast i kriget.

Serhii kom förbi expeditionen den sjätte februari. Han lämnade en kasse med bullar, choklad och kaffe till medlemsmötet. Han var glad eftersom vi äntligen hade fått ut hans lön från ett arbetslivskriminellt bolag. Även hans son Andrii hade fått ut lön från ett annat bolag. Samt hans kollega Dmytry. Nu skulle han åka hem en vända. Han och Andrii befinner sig nu någonstans i kriget. Vi får ingen kontakt. De byggde bostäder i södra Stockholm.

I slutet av december åkte han hem för att man måste det i väntan på Migrationsverkets handläggning. Nu närmar sig fronten hans hemstad och han vet inte vad han ska göra. Han renoverade villor i hela Stockholmsområdet.

Oleksandr fick genom facket äntligen ett bra jobberbjudande. Tillsvidareanställning, arbetstillstånd och 38 000 kronor i månaden. En huvudentreprenör hade tagit ansvar och anställde alla som utnyttjas av en arbetslivskriminell underentreprenör. I slutet av december åkte han hem för att man måste det i väntan på Migrationsverkets handläggning. Nu närmar sig fronten hans hemstad och han vet inte vad han ska göra. Han renoverade villor i hela Stockholmsområdet.

Vadym sitter utblottad i Zhytomyr som bombats. Han fick ingen lön alls för de sista månadernas arbete i Sverige. Han byggde på Kungsbackas prestigeprojekt Kolla parkstad men lurades och utnyttjades. Såväl bolaget som huvudentreprenören förnekade att några ukrainare alls skulle ha arbetat på bygget (de var tio personer). Nu är båda bolagen i konkurs. Han byggde bostäder i Kungsbacka.

Vasyl och Anastasia sitter i västra Ukraina. De gör kamouflage till stridsvagnar. Anledningen till att de är där är att de lurades på lön när de jobbade för det stora byggbolaget Interoc. De fick ingen lön alls för november och december och tvingades därför återvända i slutet av januari. De byggde bostäder i Hallstahammar och Uppsala.

Revaz är i Stockholm men har hela sin familj innestängd i Charkiv. Han försöker hjälpa dem att fly. Han har blivit lurad på lön av Kista bygg och har inga pengar att skicka. Han renoverade villor runtom i Stockholm.

Tjugofem medlemmar i Solidariska byggare sitter fast i Ukraina. Tjugofyra av dem har tidigare lurats av arbetslivskriminella byggbolag i Stockholm. Detta är i flera fall själva anledningen till att de tvingades lämna Sverige och fastnade i kriget.

Makarna Serhii och Viktoria lurades med tio andra på flera månadslöner när de byggde ekologiska bostadsrätter i Knivsta. De tvingades därför lämna Sverige men Serhii kom tillbaka i Januari. Med hjälp av Stockholms byggsyndikat kunde Viktoria återförenas med maken i Sverige när kriget bröt ut. Deras föräldrar är dock kvar utanför Odessa och de försöker hjälpa dem att fly. Även Serhiis far, Sviatoslav, lurades tillsammans med sonen och svärdottern på bygget i Knivsta. De byggde bostäder i norra Stockholm.

Marko gick in i styrelsen för Solidariska byggare. Han hade blivit lurad av ett bolag som inte gav honom en krona för en lägenhetsrenovering. När kriget bröt ut lämnade han Sverige för att ansluta sig till militären i Ukraina. Nu får vi ingen kontakt. Han renoverade lägenheter i Stockholm.

Oleksii lurades och fick ingen lön när han renoverade Porschecenter i Stockholm. I november förra året på Arbetarfilmfestivalen höll han en presentation om villkoren för papperslösa byggare. Idag sitter han fast utanför Odessa. Han renoverade bostäder och affärslokaler runtom i Stockholm.

Det finns inte ord för den sorg jag känner över den här situationen. Tjugofem medlemmar i Solidariska byggare sitter fast i Ukraina. Tjugofyra av dem har tidigare lurats av arbetslivskriminella byggbolag i Stockholm. Detta är i flera fall själva anledningen till att de tvingades lämna Sverige och fastnade i kriget. Hjälp oss att försöka hjälpa dem. Swisha Solidariska byggares insamling. 1231789577.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga