Arbetaren 100 år #20/2022

”Det som åren på Arbetaren lärde mig var att ingenting är omöjligt”

Mian Lodalen på Arbetarens redaktion 2003. Foto: Jan-Åke Eriksson/Arbetaren

Mian Lodalen var XX-redaktör på Arbetaren 1999–2004. Hon berättar om ett hårt arbete med mycket kritik men med en redaktion som backade upp könsbalanseringen helhjärtat – vilket var en förutsättning för att lyckas.

När könsbalanseringen skulle dra igång på Arbe­taren fick Mian Lodalen uppdraget att bli dess nya feminist­redaktör. Vid tidpunkten jobbade hon som frilansare och krönikör och blev på den vägen headhuntad av Anna-Klara Bratt. De två blev varandras högra hand och tillsammans skapade de XX-­sidorna – en sektion i tidningen som helt dominerades av kvinnliga medverkande, genusperspektiv och feministisk debatt. 

– Meningen med XX-sidorna var att lyfta genusfrågor och feministiska frågor eftersom det var eftersatt – och hade varit det från start. Arbetaren var en gubbtidning! Vi behövde särskilda sidor till det ändamålet för att säkerställa att könsba­lansen och genusperspektivet skulle upprätthållas, även på sikt när man börjar slappna av för mycket och genusglasögonen halkar ner på nästippen. Hur kackiga vi än var i vårt genusarbete skulle vi ändå alltid ha XX-sidorna. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp