TV #19/2021

Stor demonstration för asylrätten i Stockholm

Hundratals personer slöt upp utanför riksdagen i lördags för att demonstrera för flyktingars rätt till asyl.
– Man ska inte skapa första och andra klassens flyktingar eller särbehandla människor, säger Fatemeh Khavari, asylrättsaktivist och författare till Arbetaren. Se videoreportaget ovan.

“No wars, no borders”, var parollen för demonstrationen. Det var hjälporganisationerna Refugees Welcome, Ingen människa är illegal och folkrörelsen Skiftet som utlyste demonstrationen i Stockholm, som tog avstamp på Sergels torg och avslutades på Mynttorget utanför riksdagen. Talade gjorde bland annat författaren och människorättsaktivisten Fatemeh Khavari, Robin Zachari från Skiftet och Hanna Nyström från Refugees Welcome.

På bara några dagar har frivilligorganisationen Refugees Welcome i Stockholm fått ta emot tusentals intresseanmälningar av människor som vill bli volontärer och hjälpa människor på flykt undan kriget i Ukraina. Av de cirka 4300 nyanmälda volontärerna har ungefär 1200 personer erbjudit sig att ta emot flyktingar i sitt hem, rapporterar Svt.

Samtidigt kommer rapporter om att flyktingar som saknar ukrainskt medborgarskap har svårt att korsa gränsen till Polen. Arbetaren rapporterade förra veckan om hur bland annat afrikanska studenter i Ukraina vittnar om diskriminering under flykten från kriget.

Även i andra länder i Europa finns många flyktingar från utomeuropeiska länder som är i akut behov av hjälp. Enligt siffror från FN dog eller försvann 1553 personer på Medelhavet bara under 2021.

Även i Sverige är situationen för många papperslösa barnfamiljer svår. Arbetaren har bland annat återkommande rapporterat om hur barnfamiljer från Afghanistan de senaste åren organiserat sig och sittstrejkat för en trygg framtid.

– Man ska inte skapa första och andra klassens flyktingar. Man ska inte särbehandla människor. När man blir flykting är man lika sårbar, och bomber och kulor skadar en människa på exakt samma sätt. Då spelar hudfärgen ingen roll, säger Fatemeh Khavari, asylrättsaktivist och författare till Arbetaren.

Fatemeh Khavari, människorättsaktivist och författare Foto: Julia Lindblom
Fatemeh Khavari, människorättsaktivist och författare Foto: Julia Lindblom
 Statsminister Magdalena Andersson som docka Foto: Julia Lindblom
Statsminister Magdalena Andersson som docka Foto: Julia Lindblom
Hundratals deltog i demonstrationen Foto: Julia Lindblom
Hundratals deltog i demonstrationen Foto: Julia Lindblom
Foto: Julia Lindblom
Foto: Julia Lindblom
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan