Barnfamiljer demonstrerade på Mynttorget

Sedan tisdagen den 9 juli sittstrejkar ett stort antal barnfamiljer från Afghanistan på Norra bantorget i Stockholm. De har rest från hela landet för att protestera mot de utvisningsbeslut som de fått efter flera års väntan i Sverige. I lördags var det dags för den första större demonstrationen sedan strejken inleddes. Arbetaren var på plats.

Inrikes
Hundratals barnfamiljer slöt upp i demonstrationen på Mynttorget i Stockholm.
Foto: Julia Lindblom

Solen sken från en klarblå himmel när hundratals barnvagnar rullades nedför stenläggningen på slottskajen. Längst fram i tåget vajade en banderoll med barnkonventionens artiklar om mänskliga rättigheter.

Det var nätverket ”Liv utan gränser” som utlyste lördagens demonstration. De kräver att Barnkonventionen ska efterföljas i Sverige och understryker att den också omfattar barn från Afghanistan.

Vid demonstrationen talade många representanter från nätverket, men också företrädare för Rädda Barnen och Ensamkommandes förbund.

– Den svenska regeringens egen rapport säger att det inte finns någon rättssäkerhet i Afghanistan. Den som behöver kan inte få skydd någonstans, sade Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas riksförbund i sitt tal på scenen.

Demonstrationen rörde sig längs med Drottninggatan i Stockholm.
Foto: Julia Lindblom
Sanna Westin, ordförande för FARR, var en av dem som talade under demonstrationen.
Foto: Julia Lindblom

Zahra Hosseyini är 25 år och har rest till Stockholm tillsammans med sin man och sina två barn. Hennes familj är en av hundratals som under dessa veckor deltar i sittstrejken på Norra bantorget. Likt många andra flyktingar från Afghanistan kom hon till Sverige under hösten 2015, och familjen har redan hunnit få tre avslag. Zahra berättar att barnen är uppvuxna i Sverige och inte har några minnen från Afghanistan. Hon berättar att de under åren i Sverige gång på gång tvingats flytta.

– Först kom vi till Malmö, sedan till Gävle, sedan till Örebro och nu bor vi sedan åtta månader i Uppsala på ett utvisningsboende. Imorgon vill de att vi flyttar ända upp till Skellefteå, men jag förstår inte varför, säger Zahra Hosseyini.

Vi kan inte planera för morgondagen och barnen mår dåligt. Jag skulle egentligen vilja studera till barnmorska här.
Zahra Hosseyini

Hon berättar att de numera endast får 24 kronor i ersättning om dagen för barnen, och att varken hon eller hennes man har tillstånd att arbeta eller studera.

– Eftersom vi inte har legitimation eller personnummer får vi inte arbeta i Sverige. Vi kan inte planera för morgondagen och barnen mår dåligt. Jag skulle egentligen vilja studera till barnmorska här, säger Zahra Hosseyini.

Familjen Hosseyni deltar i sittstrejken på Norra bantorget.
Foto: Julia Lindblom

Demonstrationen avslutades vid åttatiden på kvällen. Trots den stora uppslutningen av demonstranter, var frånvaron av media påtaglig och varken SVT eller andra större nyhetsmedia fanns på plats.

Riksdagen ligger ett stenkast bort från Mynttorget, men inga riksdagspolitiker närvarade vid demonstrationen. Gita Nabavi, partiordförande för Feministiskt initiativ, var en av få politiker som talade från podiet.

– Jag skäms å Sveriges vägnar, sade hon i talet.

Sittstrejken på Norra bantorget är nu inne på sin tredje vecka och fortsätter på Norra Bantorget.

Se Arbetarens videoreportage från demonstrationen på Mynttorget: