Inrikes #91/2019

Afghanska barnfamiljer demonstrerade på Barnkonventionens dag

Runt om i Sverige anordnades på onsdagen demonstrationer för afghanska barnfamiljers rätt till asyl och trygghet. Foto: Julia Lindblom

I onsdags fyllde barnkonventionen 30 år. I samband med detta anordnades demonstrationer runt om i landet för afghanska barns rätt till asyl och trygghet. Arbetaren var på plats på Sergels torg i Stockholm.

Det var ett hundratal personer som samlades på Sergels torg i Stockholm för att uppmärksamma Barnkonventionens dag och vad den innebär för asylrätten i dagens Sverige. På marken stod värmeljus uppställda i en cirkel och på de nymålade banderollerna kunde man läsa exempel från Barnkonventionens olika artiklar.

Rahima Haidari, 35 år, var en av dem som deltog i demonstrationen. Hon har två små söner och berättar att familjen fått flera avslag – trots att det minsta ettåriga barnet, Milad, nyligen genomgått en omfattande hjärtoperation i Göteborg.

– Läkaren sade att om Milad en dag blir sämre måste han till närmsta sjukhus och vara under uppsikt. Jag kan inte förstå varför Migrationsverket ignorerar min sons hälsotillstånd.

Milads bror är sju år och har bott i Sverige i fyra år, mer än halva sitt liv.

– Han går i skolan och trivs här. Han har aldrig ens varit i Afghanistan. Nu vill Migrationsverket skicka oss till ett av världens farligaste länder. De leker med våra liv, säger Rahima Haidari.

Foto: Julia Lindblom

Den första januari i år blir Barnkonventionen lag i Sverige. Nu hoppas många av familjerna att den ska stärka barnens rätt i migrationsprocesser. En av dem som talade under demonstrationen var riksdagspolitikern Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

– Barnkonventionen innebär att man ska sätta barnen i främsta rummet i alla beslut. Min förhoppning är att man ska också ska tänka på detta när man fattar beslut som rör barn och utvisning. I dag växer många barn upp med hotet att skickas till ett av världens farligaste länder, säger Christina Höj Larsen.

Zahra Hosseyini är en av arrangörerna till demonstrationen. Hon framhåller vikten av att Sverige nu följer FN:s barnkonvention när denna träder i kraft vid årsskiftet och att den också inkluderar barn från Afghanistan.

– Våra barn har vuxit upp i Sverige. De går i skolan och lär sig svenska och blir en del av det svenska samhället. Vi vill att svenska regeringen ska följa Barnkonventionen, ingenting mer.

Runt om i Sverige anordnades på onsdagen demonstrationer för afghanska barnfamiljers rätt till asyl och trygghet. I bland annat Härnösand, Flen, Falun, Västerås, Junsele, Skellefteå, Luleå, Växjö och Stockholm gick människor ut på gatorna för att visa sitt stöd för barnen.

 

Se videoreportage från demonstrationen här:

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga