Inrikes #10/2022

Elektrikerna: ”Det är ett bekymmer”

Mikael Pettersson framför bilden till artikeln om att Elektrikernas avtal inte tillämpas
– Jag tycker inte att allting är svart eller vitt. Men det är ju ett orosmoln det är det. Det kan jag hålla med om, säger Mikael Pettersson, förhandlingschef på Elektrikerna. Foto: Axel Green, Jonas Eriksson, Diana Oldenburg

Elektrikerförbundet lyckades teckna avtal i de fem fall av misstänkt avtalsshopping som rapporterats. Förbundet har utåt förmedlat att de avvärjt problemet. Men Arbetaren har kunnat visa att avtalen inte tillämpats under de senaste två åren. Nu tvingas förbundets förhandlingschef medge att utvecklingen är oroande och att avtalsshopping ”kanske” blivit en trend efter de nya strejkrättsreglerna.

Fem av de sju fall av avtalsshopping som Arbetaren kunnat rapportera om under de senaste två åren har drabbat Elektrikerförbundet. Att avtal till slut ändå tecknats har förbundet utåt sett förmedlat som ett tecken på att de experter som varnat för konsekvenserna av den nya strejkrätten hade fel. Men Arbetaren kan nu visa att i åtminstone i fyra av de fem fallen har avtalen sedan de tecknats inte tillämpats, i det femte fallet är resultatet ytterst oklart. När Arbetaren ringer upp Elektrikerförbundets förhandlingschef Mikael Pettersson, vill han nyansera bilden.

– Det är en sanning med modifikation. Det kan hända att de inte tillämpas fullt ut. Men vi har avtalet och så får man jobba med avtalet. Sedan om de dag ett inte tillämpar det fullt ut så kanske de inte gör det dag ett eller dag fyra, men då får man tvista om det, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga