Kinesiska myndigheter oroar sig över att ungas vilja att ta det lugnt ska vara ett hinder för den “Kinesiska drömmen”.
Internetrörelsen tang ping – eller att ligga platt – uppmanar följare att göra så lite som möjligt.
2016 tröttnade Luo Huazhong på det kinesiska hamsterhjulet. Han kände sig tom på insidan, med tanke på sitt fabriksjobb, sa upp sig och cyklade 2 000 kilometer till Tibet. Han upptäckte att han klarar sig på två mål mat om dagen och 60 dollar i månaden. Emellanåt har han ströjobbat, bland annat genom att skådespela som en död person.
Han berättade om sin livsstil tang ping – att ligga platt – på ett kinesiskt forum.
Filosofin om att leva utifrån tang ping fick stor genomslagskraft hos många unga kineser, och inspirerade till många internetskämt, memes. Idén växte och började beskrivas som en spirituell rörelse, som motsade president Xi Jinpings “kinesiska dröm”. Ett samhälle som bygger på hårt jobb och uppoffringar, med liten belöning för individen.
På sociala medier visar folk sitt stöd genom att dela bilder på sig själva, och ofta deras katter, där de ligger i sängen “och gör så lite som möjligt”.
Kinesiskt statlig media har försökt skambelägga rörelsen, och även censurerat ordet tang ping på sociala medier. Bland annat har det kinesiska kommunistpartiet skrivit en fyra lång sidor kommentar om att denna typ av bakåtsträvan kan utvecklas till en självuppfyllande profetia, och “att under hårda tider, välja tang ping, är inte bara orättvist, utan även skamfullt. Det finns inte något värde överhuvudtaget i denna förgiftade kycklingsoppa”. Luo Huazhong orginalpost har försvunnit, tang ping går inte att söka på på flera kinesiska sociala medier, och produkter som stöttar rörelsen har tagits bort från den populära online-shoppen Taobao.

Tang ping är en liten, men synlig rörelse, som irriterar Kommunistpartiet. Detta genom att unga kineser väljer tang ping, istället för att satsa på karriärer. Något som går emot partiets värderingar om framgång och konsumtion.
Under april postades ett tang ping-manifest, som nu är borttaget, vilket beskriver att det går att utföra tang ping på flertalet sätt. Det går att välja att inte gifta sig och starta en familj, att vägra övertidsarbete och kontorsjobb, eller att inte köpa bil.
Den anonyme skribenten till manifestet skrev: “Då det aldrig har funnits en ideologisk trend som berör mänsklig individualism i vårat land, så skall jag skapa ett själv. Tang ping är den vises rörelse, bara genom att ligga ner kan människor bli allt”. Tang ping är den raka motsatsen till Xi Jinpings mål för landet. “Den kinesiska drömmen” förespråkar en arbetskultur som tvingar kinesiska ungdomar att jobba långa dagar, med låg lön, och tang ping är direkt motsats till neijuan. Neijuan är en term som beskriver den hyperambitiösa och tävlingsinriktade livsstilen i Kina, med 996-kulturen.
Det är förväntat av många arbetsplatser att anställda arbetar från 09 till 21, sex dagar i veckan. Ett system som bidrog till att två anställda hos e-handelsföretaget Pinduoduo dog. Dödsfall som tros vara kopplade till övertid. En anställd föll ihop på kontoret 01.30, den andre begick självmord.
Xi Jinping, som brukar prata om att Kina ska återuppstå som världsledande – “den kinesiska drömmen” – ser ett slappt förhållningssätt som ett hot mot Kommunistpartiet. Om det styrande partiet ser till att folkets levnadsstandard förbättras och att ekonomin växer, så borde inte regimen att utmanas.
Men, för detta krävs att den yngre generationen delar statens värderingar kring hårt arbete. En undersökning på landets mest populära medieplattform, Weibo, visar att över 60 procent av 240 000 svar tycker att tang ping är det rätta livet.