Intervjun #30/2021

Med mjukvara som vapen

En skylt där det står Alibaba tillsammans med en spegelselfie på Suji Yan och Katt Gu.
Det kinesiska techföretaget Alibaba är ett av företagen som omfamnat 996-systemet. Till höger Suji Yan och Katt Gu som skrev Anti-996-licensen i ett försök att pressa tillbaka systemet. Foto: Maja Suslin/TT, Suji Yan.

Den kinesiska techindustrin har länge haft problem med överarbete. Många av de stora techföretagen tillämpar inofficiellt det så kallade 996-systemet, som innebär arbete från 9 till 21, sex dagar i veckan. Men från open source-rörelsen kommer motkrafter. Suji Yan och Katt Gu har skapat den så kallade anti-996-licensen, ett försök att sätta press på företagen.

Inom loppet av en och samma vecka bekräftade i vintras det kinesiska e-handelsföretaget Pinduoduo två dödsfall bland deras unga anställda. En 22-årig kvinna kollapsade på väg hem från jobbet klockan halv två på natten och gick inte att återuppliva, en ung man anställd på företaget hoppade mot sin död.

Händelserna satte återigen ljuset på det så kallade 996-systemet som är vanligt förekommande bland kinesiska techföretag och som har omfamnats av bland andra Alibabas grundare Jack Ma, som nödvändigt i en så konkurrensutsatt industri som techbranschen. Systemet har kritiserats för att orsaka utbrändhet, fysiska och psykiska hälsoproblem och även dödsfall och bryter dessutom mot kinesiska arbetsrättslagar, men fortlever ändå. 

Techarbetare bör slåss för sina rättigheter och protestera på den digitala arena där de arbetar, såsom exempelvis GitHub och använda digitala ”vapen”, som exempelvis licenser.

Suji Yan

2019 startades projektet 996.icu på plattformen Github, som är en plattform där utvecklare kan samarbeta. Namnet anspelar på intensivvårdsavdelningar (intensive care unit, icu), och kommer ifrån ett uttryck bland kinesiska utvecklare om att arbeta 996 och hamna på intensiven. 996.icu samlade information om arbetsrätt, arbetsförhållanden och gjorde vita respektive svarta listor över företag, kring huruvida de respekterade tanken om balans i arbetslivet, och många utvecklare anslöt. 

Katt Gu, som är jurist och arbetar inom juridisk rådgivning och Suji Yan, som är utvecklare och arbetar med kryptering, är gifta och har tillsammans utvecklat anti-996-licensen, som är en licens för programvara. En utvecklare som sätter den licensen på en mjukvara ger bara företag som inte arbetar enligt 996-systemet, tillåtelse att använda och bygga vidare på källkoden. 

– Jag är djupt påverkad av open source-rörelsen och vi tror att det här är en väldigt kraftfull idé. Techarbetare bör slåss för sina rättigheter och protestera på den digitala arena där de arbetar, såsom exempelvis GitHub och använda digitala ”vapen”, som exempelvis licenser, säger Suji Yan till Arbetaren. 

– Samma logik – att använda digitala verktyg i kamper på den digitala arenan – kan användas i fler typer av rörelser för digitala rättigheter, som att använda kryptering på Facebook för att skydda mot att vår data utvinns, fortsätter han. 

Inspirationen kom från open source-rörelsen, men licensen ställer alltså krav på användaren, vilket open source-licenser vanligtvis inte gör.

– Vi har tagit lärdomar från öppna licenser som bland annat GPL, för att kunna skriva en licens som hanterar problemen med 996.

Har den haft den effekt ni hoppades på?

– Ja och nej. Licensen har skapat uppmärksamhet i media och bland lagstiftare för det här problemet i den kinesiska techindustrin och rörelsen som sådan har haft effekt på det stora överarbetet. Men vi är samtidigt realister. En licens kan inte lösa allt på en gång. Det är fortfarande mycket som behöver göras, som organisering av det fysiska arbetet inom techbolag, som Uberförarna och matbuden, av techarbetarna, som mjukvarutvecklarna, och bland dataarbetarna, det vill säga användarna av exempelvis Tiktok och Facebook som skapar all den data som företagen utvinner. 

På Github finns just nu över 150 projekt listade under licensen. 

– Många utvecklare använder licenserna, men det är fortfarande i sin linda. Det finns flera försök till organisering mellan utvecklare i den här frågan, inte bara genom licensen. Att delta och lyfta en sådan rörelse, om det så är att samla till protester på GitHub eller genom att använda licensen, kommer att skapa ett tryck för förändring. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga