Inrikes #56/2021

“Kollegor har blivit utsatta för hot från högerpopulister”

De danska socialdemokraterna Socialdemokratiet, ledda av landets statsminister Mette Frederiksen, röstade för förslaget i Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen /Ritzau Scanpix / TT

I somras röstade danska Folketinget igenom ett förslag mot ”överdriven aktivism i vissa forskningskretsar”. Forskning inom genus, migration och postkolonialism har pekas ut. Hur mår den fria akademin i Sverige? Arbetaren pratar med genusforskaren Jens Rydström. 

Årets första sommardag, den 1 juni, röstade danska folketinget igenom ett uttalande mot vad de anser är ”överdriven aktivism i vissa forskningskretsar”. 

Den 8 juni tog 3241 forskare gemensamt avstånd till förslaget i en debattartikel i den danska tidningen Politiken. 

De danska socialdemokraterna, Socialdemokratiet, röstade för förslaget som lades fram av det högerpopulistiska partiet Dansk folkeparti tillsammans med partiet Liberal alliance. De vill att universiteten försäkrar att ”politik inte förkläs till vetenskap”. Ofta utpekat är forskning om genus, migration och postkolonialism. 

– Det är sorgligt att den danska socialdemokratin försöker konkurrera med Dansk folkeparti. Partiets stöd har ökat väldigt mycket, men det är till priset av att  de danska socialdemokraterna fått en anstrykning av högerpopulism. Det hjälper till att legitimera ganska extrema ståndpunkter och de plockar populistiska poäng på det här sättet, säger Jens Rydström, professor i genusvetenskap vid Lunds universitet. 

Jens Rydström, professor i genusvetenskap.Foto: Kennet Rouna / Lunds Universitet
Jens Rydström, professor i genusvetenskap.
Foto: Kennet Rouna / Lunds Universitet

Det danska förslaget kan hänga ihop med och ha aktualiserats i samband med att metoo-vågen sköljde över Danmark förra året, menar Jens Rydström. Något som resulterat i att flera tunga danska politiker avgått. 

– Jag tror att den här utvecklingen delvis kan vara en motreaktion på det, säger han.

Även i Sverige har det funnits liknande tendenser. Hösten 2019 lade exempelvis Sverigedemokraternas riksdagsledamot Tobias Andersson en motion om att stoppa finansiering av genusteori i högre utbildning. Förslaget avslogs i riksdagens utskott. En liknande motion hade tidigare lagts fram av moderaten Jan Ericsson 2017. Förslaget röstades ned.  

Varför tror du att vissa partier är negativt inställda till just genusteori och genusforskning? 

–  Dels handlar det om att högernationalistisk ideologi försvarar nationen, familjen och religionen, dels den form av ’scapegoating’ (red. anm., skapandet av syndabockar) som flera auktoritära regimer och politiska ledare ägnar sig åt. Det hänger ihop med sociala medier och något jag uppfattar som en växande cyberpopulism som makthungriga människor kan slå mynt av. Det handlar om att skaffa sig mer makt genom att spä på människors fördomar. Det som är riktigt läskigt är när man ser historiska exempel på hur demagoger kan piska upp hat mot homosexuella och andra minoriteter genom att utnyttja människors missnöje, säger han och tillägger: 

– Att angripa genusforskning och sexualitetsforskning är en del av den typ av högerpopulism som skaffar sig sympatisörer genom falska och förenklade beskrivningar av vad genusteori och genusforskning är, säger han. 

Jens Rydström menar att universiteten i Sverige generellt sätt har en högre grad av självständighet jämfört med universiteten i Danmark, när det kommer till att utforma forskning och utbildning.  

I våras lade den svenska socialdemokraten och dåvarande ministern för högre utbildning, Matilda Ernkrans, tillsammans med två andra socialdemokrater fram ett förslag om att den akademiska friheten ska skyddas i högskolelagen. ”I andra länder ser vi hur denna frihet angrips och vi ser hur politiska krafter i Sverige ifrågasätter såväl hela forskningsområden som enskilda kurser”, skriver de i en debattartikel publicerad av Utrikesdepartementet den 26 mars 2021. 

Den 1 juli i år trädde en ny lag i kraft om nya bestämmelser när det kommer till akademisk frihet. ”I högskolelagen införs en bestämmelse om att det som en allmän princip i högskolornas verksamhet ska gälla att den akademiska friheten ska främjas och värnas” beskrivs ändringen i den sammanfattning som publicerades på Regeringens hemsida inför lagändringen. 

Hur bedömer du situationen för genusforskning i Sverige? 

– 
På kort sikt tror jag inte att det är någon fara. Däremot vet jag att enskilda kollegor har blivit utsatta för hot och trakasserier från högerpopulister. Det är redan väldigt allvarligt. Däremot tror jag att genusvetenskapen i Sverige än så länge sitter säkert. Om det blir så att vi får en högerregering efter nästa val där Sverigedemokraterna har ganska stort inflytande, då kan det bli besvärligt. Då kommer regeringen troligtvis inte föra en lika genusvänlig politik, säger Jens Rydström. 


Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga