Inrikes #45/2021

Hård kritik efter nej till lättnader för ensamkommande

Manifestation i Stockholm för ensammkommande barns rätt att stanna i Sverige
En av många manifestationer som hållits de senaste åren för ensamkommande barn och ungas rätt att stanna i Sverige. Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

Det blir inga lättnader i den så kallade gymnasielagen. Det beslutade riksdagen under onsdagen. Därmed blir det fortsatt mycket svårt för många ensamkommande barn och ungdomar som flytt till Sverige att få uppehållstillstånd.

Regeringens proposition om lättnader i gymnasielagen röstades ner. Endast Vänsterpartiet stödde förslaget om att förlänga tiden för ensamkommande att etablera sig på arbetsmarknaden från sex till tolv månader, med hänvisning att det blivit betydligt svårare att hitta jobb under den pågående pandemin. Därmed blir det fortsatt svårt för många ensamkommande barn och unga från bland annat det krigsdrabbade Afghanistan att få stanna i Sverige.

– De orimliga kraven består. De unga som kämpar för sina liv ges inga andrum. Att riksdagen röstade nej till lättnader i den nya gymnasielagen ser jag som inhumant och ett beslut som saknar förankring i verkligheten, säger Fanny Pelin som är verksamhetsansvarig på organisationen Ensamkommandes förbund i Malmö till Arbetaren.

Hon har följt frågan noga de senaste åren och möter dagligen barn och ungdomar som kämpar för att få stanna i Sverige. Hon menar att beslutet att inte inför några lättnader i lagen både är inhumant och att det strider mot de internationella konventioner som Sverige förbundit sig till att följa.

– Jag känner många unga som hade drömmar att studera på universitetet, om att bli läkare, forskare, ingenjörer. Men på grund av de krav som ställs, valde de istället vård- och omsorgsprogammet på gymnasiet för att kunna få en chans till ett arbete direkt efter att de gått ut gymnasiet, säger Fanny Pelin.

Hon är också starkt kritisk till hur den nuvarande lagen är utformad och menar att den inte speglar verkligheten på dagens arbetsmarknad.

– När det kommer till kraven på anställningsform, är det också viktigt att tillägga att det inte räcker med att de skaffar sig ett arbete inom 6 månader. Nya gymnasielagen innefattar även lång lista på krav, vilka arbetsgivaren måste uppfylla, för att ungdomen ska kunna få ett förlängt uppehållstillstånd. För att nämna ett exempel: En timanställning inom hemtjänsten där du arbetar mer än heltid, är inte tillräckligt för att uppfylla kraven för att få ett förlängt uppehållstillstånd, säger Fanny Pelin.

Förutom förlängd tidsgräns för att hitta jobb föreslog regeringen även att försörjningskraven skulle sänkas så att även studiemedel skulle kunna räknas som en del av inkomsten. Men detta röstade alltså riksdagen, med bland annat Centerpartiet som tidigare sagt att de står bakom regeringens förslag till migrationslagar, nej till.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984