Inrikes #41/2021

“Det talar för ett bristande medlemsinflytande”

Erik Bonk gick ner i lön när han tog uppdraget som generalsekreterare i SAC och tycker det är viktigt att man som facklig representant tjänar ungefär som medlemmarna man representerar. Foto: Julia Lindblom, Jessica Gow/TT

Tre frågor till SAC:s generalsekreterare Erik Bonk, Sveriges lägst betalda fackordförande, med anledning av de höga lönerna för topparna inom den svenska fackföreningsrörelsen.

I veckan publicerade tidningen Arbetsvärlden en granskning av svenska facktoppars löner. Sammanlagt tjänar hela 14 fackordföranden i Sverige över 100 000 kronor i månaden. SAC Syndikalisternas generalsekreterare Erik Bonk hamnar på plats 44 av de som finns med i Arbetsvärldens granskning med en månadslön på 28 100 kronor och är den heltidsanställda ordförande som har lägst lön.

Hur ser du på att 14 av ordföranden i några av Sveriges fackförbund tjänar en bra bit över 100 000 kronor i månaden?

– Det talar för ett bristande medlemsinflytande inom dessa organisationer när inkomstskillnaderna mellan medlemmar och funktionärer skiljer sig så markant åt. Detta är ju en av de centrala dragen i SAC:s kritik mot LO och en av anledningarna till att vi en gång i tiden bröt oss ur. Bristande medlemsinflytande och ett ålderdomligt sätt att organisera arbetare på genom yrkesgrupper istället för arbetsplatser.

Hur tror du att det påverkar relation till medlemmarna och förståelsen för deras verklighet?

– Hur ska någon med tre gånger så hög inkomst som jag kunna representera mig på ett rättvist sätt? En springande punkt inom SAC är att medlemmarna representerar sig själva direkt, utan ombud, enligt demokratins princip om att de som berörs av ett beslut är de samma som ska fatta beslutet. Facklig styrka bygger på solidaritet, dvs en upplevd gemenskap kring ett gemensamt problem. Om jag tjänar 3 gånger mer än mina medlemmar är det svårt att se vad vi skulle kunna ha för gemensamma problem.

Du hamnar själv långt ner på listan med en månadslön på 28 100 kronor. Hur ser du på det?

– Jag var tvungen att gå ner lite i lön när jag tog på mig det här uppdraget. Tidigare försörjde jag mig som frilansande snickare, men jobbet jag gör nu känns betydligt mer givande, utmanande och kul. Dessutom är 28000kr per månad en lön jag absolut kan leva på. Det är ju våra medlemmar som bestämmer funktionärernas lönenivåer på kongressen. Jag tror nog att våra löner motsvarar ett ungefärligt snitt av våra medlemmars inkomstnivåer, vilket jag tycker känns rimligt. Det borde egentligen vara så för alla typer av förtroendeuppdrag. Ett medelsnitt av medlemmarnas/medborgarnas inkomst. Ökad privat inkomst borde aldrig få vara incitament för att söka ett förtroendeuppdrag.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga