Utrikes #38/2021

Historisk generalstrejk för Gaza

En man sitter utanför stängda butiker.
Stängda butiker i Nablus på Västbanken under tisdagens generalstrejk. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Med stängda butiker, byggarbetsplatser och skolor protesterade tiotusentals palestinier under tisdagen mot de israeliska bombningarna av Gaza i en strejk som beskrivs som historisk. Samtidigt växer vreden och frustrationen över de stigande dödstalen.

Palestinier i så väl Gaza som på Västbanken och i Israel slöt under tisdagen upp tillsammans i en endagsstrejk i protest mot de fortsatta bombningarna. Hittills har över 200 palestinier dödats, varav minst en tredjedel är barn, och långt fler har skadats. Ockupationen och bombningarna av bland annat flera sjukvårdsinrättningar gör att skadade har svårt att få hjälp och bristen på mediciner, sjukvårdsutrustning och rent vatten är akut.

Samtidigt fortsätter demonstrationerna som inte sällan möts med brutalt våld av den israeliska polisen. Generalstrejken som bröt ut i tisdags beskrivs som historisk och stöds av båda de dominerande palestinska partierna Hamas och PLO.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga