Film #36/2021

En doft av kakor, höst, pälsjakt och vänskap

King Lu och Cockie i First Cow, ett nybyggardrama som handlar väldigt mycket om vänskap. Foto: Nonstop Entertainment

En stillsam vänskap i USA:s nybyggarutmarker i början av 1800-talet blir en laddad film där man sitter som på nålar – fast man vet hur det slutar.

Under de senaste åren har det kommit flera böcker och filmer som poetiskt och mänskligt betraktar ensamma pionjärer som sökte sig till den amerikanska västkusten under mitten av 1800-talet. Staten som nu heter Oregon tillhörde ett av de sista territorierna att införlivas med det vita USA, och alltså en av de sista områdena för ursprungsbefolkningen. Guld och pälsjakt lockade män som inte hade mycket att förlora.

I Kelly Reichardts stilla men spänningsladdade västern First Cow stöter en hunsad kock till några brutala pälsjägare från Maryland, ihop med en kinesisk äventyrare och de två finner varandra i en omedelbar och stark vänskap. King Lu driver på den försiktige Cockie som är en fantastiskt skicklig bagare men behöver en spark därbak ibland för att väga tänka nytt. Till området fraktas en kossa, den enda överlevande då tjuren och kalven inte överlevde färden. Varje natt smyger King Lu och Cockie in i hagen för att mjölka kossan till de fantastiska bakverk de sedan säljer dyrt på marknaden.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga