Litteratur #1/2021

Med bokföring som vapen

Porträttbild på författaren mot en grå bakgrund.
Anders Sandström är ekonom och författare, aktuell med boken Anarchist Accounting. Foto: Troy Enekvist

Kan ekonomisk redovisning vara ett verktyg för ekonomisk demokrati och direktdemokratiska mål? Ja, om du frågar redovisningsekonomen Anders Sandström som har skrivit boken Anarchist Accounting. Tommy Gunnarsson har läst den.

Anarkism och ekonomisk redovisning, låter det som en motsägelse? Inte om du frågar Anders Sandström som har skrivit boken Anarchist Accounting – Accounting Principles for a Democratic Economy. Sandström, utbildad redovisningsekonom, har med boken inte bara velat utforska, utan även påvisa nödvändigheten av tillämpningen av ekonomisk redovisning för att på allvar kunna understödja ett anarkistiskt mål med en demokratisk ekonomi. 

I inledningen av boken går Sandström direkt på det faktum att det senaste halva århundrandet genom avregleringar, privatiseringar och kraftiga skattesänkningar har inneburit en alltmer växande ekonomisk ojämlikhet. Förvisso har den absoluta fattigdomen minskat till stor del världen över, men de rådande ägarförhållandena där 1 procent äger 99 procent av alla ekonomiska tillgångar talar klarspråk, kapitalism och demokrati på ett ekonomiskt plan är en ekvation som aldrig kan gå ihop.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984