Inrikes #74/2020

Utvisningarna: ”Vi slutar aldrig kämpa”

Senare på eftermiddagen fick några av demonstranterna träffa ambassadören i ett möte. Foto: Julia Lindblom

I måndags förmiddag anordnades en protest utanför afghanska ambassaden på Lidingö i Stockholm. Demonstranterna krävde att utvisningarna ska stoppas och att samförståndsavtalet mellan Sverige och Afghanistan rivs upp. Arbetaren var på plats.

I oktober 2016 tecknade Sverige ett så kallat ”samförståndsavtal” med Afghanistan gällande återtagande av människor som lever i Sverige, men som fått avslag på sina asylansökningar.

I dagsläget finns dels en överenskommelse, ”the Joint Way Forward” mellan Sverige och EU, och samförståndsavtalet mellan Sverige och Afghanistan. Avtalet innebär samarbete kring utvisningar från Sverige mellan afghanska och svenska myndigheter, och förnyas automatiskt efter två år. Uppsägningstiden på avtalet är en månad.

Abdullah Tajik är initiativtagare till protesten, och reste från Karlstad för att delta i protesten.

– Det är viktigt att inte bara ställa krav på Sverige, utan också på regeringen i Afghanistan att stoppa utvisningarna. I dagsläget tar afghanska myndigheter emot bistånd från Sverige och EU, men det är ingen anledning att låta avtalet löpa på, säger Abdullah Tajik till Arbetaren.

Viktoria Sterner är aktiv i föreningen Vi i Världen i Värmland. Hon berättar att bara den senaste veckan har två ungdomar tagit sina liv i Karlstad, på grund av utvisningsbeslut.

– Det är en stor tragedi och påverkar hela samhället i Karlstad. Nu vill vi stoppa det här avtalet så att inga fler utvisningar kan genomföras, säger Viktoria Sterner.

Foto: AmnestyMadelaine Seidlitz, människorättsjurist.
Foto: Amnesty
Madelaine Seidlitz, människorättsjurist.

Madelaine Seidlitz är jurist och arbetar med flyktingars rättigheter på människorättsorganisationen Amnesty. Hon menar att Samförståndsavtalet mellan Sverige och Afghanistan är problematiskt.

– Det som svenska myndigheter ofta har som skäl för att avslå en ansökan är att det finns möjlighet att fly internt inom landet, så kallat internflyktskäl. Det är orimligt, på grund av hur situationen ser ut i landet. Människorättssituationen är allvarlig och vi anser att man ska stoppa alla tvångsutvisningar till Afghanistan. Det stora flertalet asylsökande har skyddsbehov och svenska myndigheter gör i dag ofta felaktiga bedömningar när det gäller internflyktsalternativ, säger Madelaine Seidlitz.

Jag förstår inte varför min och andra ungdomars framtid ska förstöras på grund av att vi kom några dagar försent.

Mohammad Sadeqi, 20 år

Mohammad Sadeqi är 20 år och kom till Sverige i december 2015, två veckor för sent för att omfattas av Gymnasielagen. Han har tidigare varit styrelseledamot i Ensamkommandes förbund, och länge engagerat sig för asylsökande ungdomars rättigheter. Han tog studenten i år och arbetar nu som säljare med fast anställning på en stor butikskedja i Stockholm.

– I dag lever jag nästan som papperslös i ovisshet, vilket innebär ständig stress och psykisk påfrestning. Jag har verkligen kämpat hårt både för mig och för andra ungdomar, för att vi ska integreras i samhället och känna oss som en del av det trots alla motgångar. Jag förstår inte varför min och andra ungdomars framtid ska förstöras på grund av att vi kom några dagar senare än det datum som Migrationsverket beslutat ska vara korrekt får att få stanna i landet, säger Mohammed Sadeqi.

Han menar att han precis som andra ungdomar i samma situation byggt upp ett liv i Sverige, med stort socialt nätverk och ordnad ekonomi.

– Vi har kämpat hårt med skolan och med jobbet. Vi betalar skatt och följer alla regler till punkt och pricka men får ändå inte chansen att beviljas uppehållstillstånd, eftersom Migrationsverket och den svenska asylpolitiken har andra spelregler för oss. De nekar oss den mänskliga rättigheten att leva ett tryggt och normalt liv, säger Mohammad Sadeqi.

Foto: Julia LindblomMohammed Sadeqi är 20 år. Han tog studenten i somras och arbetar på en stor butikskedja i Stockholm. Nu riskerar han utvisning för att han kom två veckor för sent för att omfattas av Gymnasielagen.
Foto: Julia Lindblom
Mohammed Sadeqi är 20 år. Han tog studenten i somras och arbetar på en stor butikskedja i Stockholm. Nu riskerar han utvisning för att han kom två veckor för sent för att omfattas av Gymnasielagen.

På plats var också Zahra Barati, 12 år, tillsammans med sin pappa. Arbetaren har tidigare berättat om Zahras situation i ett längre reportage. Hon har bott i Sverige i fem år, mer än halva sitt liv. Förra hösten ville Migrationsverket flytta familjen från Karlstad 96 mil norrut till Jörn i Västerbotten, men tack vare att civilsamhället ställde upp och hjälpte till med bostad behövde familjen inte bryta upp för sjätte gången. 

– Vi kommer aldrig sluta kämpa, sade Zahra Barati under demonstrationen.

Senare på eftermiddagen fick några av demonstranterna träffa ambassadören i ett möte.

– Han lovade att se över situationen och hjälpa oss vidare, säger Abdullah Tajik.  

Se videoreportage från demonstrationen här:

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp