Inrikes #48/2020

Striden om munskydd i äldrevården inte över

Arbetsmiljöverket vill nu att frågan prövas i Högsta förvaltningsdomstolen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Arbetsmiljöverket ger sig återigen in i striden om munskydden på Serafens äldreboende. Nu överklagar de fallet till Högsta förvaltningsdomstolen. Dragkampen mellan myndigheten, facket och Stockholm stad som började med fackets krav på munskydd ”vid patientnära vård” på äldreboendet är inte över.

Följetången fortsätter. Arbetsmiljöverkets stöd till det fackliga kravet på munskydd på äldreboendet Serafen överklagades av Stockholm Stad, som vann. Men nu tar myndigheten frågan till högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen.

– Vi står fast vid vårt beslut att personalen ska ha det skydd som behövs för att inte bli smittade och sjuka, i det här fallet vätskeavvisande munskydd och visir vid patientnära arbete, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Det hela började som vanligt i fackliga sammanhang, men i en speciell situation. På äldreboendet Serafen i centrala Stockholm ansåg personalen att det inte räckte med bara visir utan att även munskydd krävdes för att skydda personal och boende mot coronasmitta.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp