Artikel 1 av 4

Facket JO-anmäler Arbetsmiljöverket

Kommunal JO-anmäler nu Arbetsmiljöverket sedan myndigheten tonat ned betydelsen av munskydd för personal på ett äldreboende i Stockholm. Enligt ordförande Tobias Baudin har Arbetsmiljöverket enbart samrått med arbetsköparorganisationen SKR och inte lyssnat på de fackliga organisationerna.

Inrikes
Kommunals ordförande Tobias Baudin menar att förtroendet för Arbetsmiljöverket nu är förbrukat.
Foto: Anders Wiklund/TT

Prenumerera

Detta material är låst. Påbörja en prenumeration eller logga in för att läsa hela artikeln.

Vill du ha autogiro fyller du dina uppgifter här.

588 kr

Arbetarhistoria & Arbetaren Helår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar. Dessutom får du Arbetarhistoria som utkommer med fyra nummer/år.

588 kr

Helår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

294 kr

Halvår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

147 kr

Tre månader (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

49 kr

En månad (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

10 kr

24 timmar

Denna prenumeration gäller i 24 timmar och ger dig tillgång till allt låst innehåll på Arbetaren.se.

*Månadsmagasinet samlar längre samhällsreportage, essäer och intervjuer som publicerats i webbtidningen i ett tryckt magasin. Det kommer inte att finnas tillgängligt i handeln. Endast prenumeranter på tidningen Arbetaren kommer att få detta magasin.

Artikel 2 av 4

Smittad i omsorgen: ”Timvikarierna har inga rättigheter”

Timvikarie Petra Göransson blev med största sannolikhet smittad av covid-19 i sitt arbete i äldreomsorgen. I Arbetaren berättar hon om rädslan som kom först när testet var positivt, och att hon vill se radikalt bättre beredskap, arbetsvillkor och information för alla timanställda på äldreboenden och i hemtjänsten. Samtidigt har frågan om skyddsutrustning blivit akut i samband med pandemin.

Inrikesreportage

Petra Göransson är 52 år och omskolar sig till sjuksköterska sedan i januari år. Under studierna ville hon få vårderfarenhet och hittade ett timjobb på ett äldreboende. Boendet ligger i en kranskommun till Stockholm och ägs av ett bolag som främst har verksamhet inom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Hon trivdes direkt, stämningen är god och hennes erfarna kollegor säger också att det är bland de bästa boenden de jobbat på. 

Petra Göransson har precis fått bekräftat att hon är smittad med covid-19, och hon är säker på att det hände på jobbet på äldreboendet. Misstanken kom den 23 april.

– Jag kände av lite pollen och hade tagit en TBE-spruta, men dagen efter kände jag att det här är något annat. Det var något i kroppen som signalerade att ”nu är du sjuk”.

– Jag skrev till mina chefer att jag tror att jag fått covid och blivit smittad på jobbet. Då fick jag en länk direkt för att beställa ett test. 

Ett så kallat självtest levererades till Petra Göranssons dörr.

– Jag hade sådan tur att en sjuksköterska som jag känner kunde hjälpa mig. 

Efter topsning i näsa och hals väntade Petra på besked över helgen.

Hur var det att vänta över helgen?

– Eftersom jag blev av med smaksinnet förstod jag nog att det skulle vara positivt. 

Tillhör du någon av riskgrupperna?

– Jag vet inte om jag är i en riskgrupp, jag har reumatism som är en auto-immun sjukdom. Så jag är lite orolig att mitt immunförsvar ska börja bråka med viruset så att det blir något problem, säger Petra Göransson.

Hon har inte fått frågan av arbetsplatsen om hon tillhör en riskgrupp, men vet en kollega som påtalat det för egen del och som genast omplacerades efter uppvisat läkarintyg.

– Det verkar ändå vara upp till individen att berätta för dem, det är ingen som frågar. 

Hur mår du nu?

– Fördelen med att ha fått det är att man kanske kan jobba sedan utan att vara jätteorolig, och träffa sin mamma och alla de grejerna. Nackdelen… jag är jätterädd att jag ska dö, säger Petra Göransson.

Jag är jätterädd att jag ska dö.

Petra Göransson, timanställd på äldreboende

75 procent av Stockholm stads äldreboenden har smittade med covid-19 enligt siffror som Region Stockholm tagit fram på begäran av DN (2020-04-23). Petra Göranssons smitta konstaterades på måndagen den 27 april. Dagen efter uttalade sig statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Aktuellt (2018-04-28).

– En massa olika aktörer borde ha jobbat mer med att förbättra äldrevården innan vi hamnade i situationen vi är i idag, sade Anders Tegnell.

Redan i början av april visade en kartläggning av nyhetsbyrån TT det fanns bekräftade eller misstänkta fall av coronaviruset på äldreboenden i var tredje kommun i Sverige. Sveriges kommuner och regioner, SKR, har trots det allvarliga läget fortfarande inte i slutet av april någon statistik över smittspridningen på äldreboenden i landets kommuner.

På äldreboendet där Petra Göransson jobbar finns bekräftade fall av covid-19. Efter beslut från äldreboendets egna sjuksköterskor i samråd med läkare har det genomförts flera covidtest, initialt hos enskilda boende som uppvisats symtom och i större skala efter att ett första fall av covid-19 konstaterats i huset.

Frågan om skyddsutrustning på äldreboende har blivit akut i samband med pandemin. Facket Kommunal har kommenterat Arbetsmiljöverkets samordning med tre andra myndigheter, varav en är Folkhälsomyndigheten, och arbetsköparsidans SKR, Sveriges kommuner och regioner, om att inte längre kräva munskydd och visir vid patientnära arbete som ”oerhört provocerande”, efter ett avslöjande från SVT i veckan. 

Det var när ett huvudskyddsombud infört skyddsstopp på äldreboendet Serafen i Stockholm som Arbetsmiljöverket agerade. Myndigheten ställde krav på munskydd under visiret för personal på äldreboenden som arbetar nära boende med misstänkt eller konstaterad covid-19. Att Stockholms stad tillfälligt försökte slopa munskyddskravet är något Arbetaren rapporterat om tidigare.

Det här låter som att myndigheterna kommer springande när SKR knäpper med fingrarna.

Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande

Arbetsmiljöverkets beslut om munskydd för personal på äldreboende luckrades upp under påskhelgen utan att verket konsulterat fackliga företrädare. Ärendet är uppe i förvaltningsrätten och det finns en stark oro från fackligt håll att Arbetsmiljöverket ska backa från kravet som ställts på skydd för Serafens personal. Arbetsmiljöverket får hård kritik av Kommunal.

– Det finns en stor risk att man urlakar myndigheternas roll och trovärdighet. Det här låter som att myndigheterna kommer springande när SKR knäpper med fingrarna. Det är väldigt allvarligt, sade Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin till SVT.

I går kväll framkom att det finns en strid inom Arbetsmiljöverket när det gäller frågan om munskydd inom äldreomsorgen. En allvarlig uppgift är att ett expertutlåtande som slog fast att munskydd alltid behövs raderats från myndighetens diarium, rapporterar SVT (2020-04-28).

På äldreboendet där Petra Göransson med största sannolikhet smittats har arbetarna haft munskydd, visir, handskar, skoskydd och kortärmat förkläde. Den senaste veckan har även hårskydd lagts till.

– Men det tog ett tag innan vi fick skyddsutrustning till stället. Det kändes som ”Vi har inga smittade, så vi behöver ingenting”. Sedan fick man skynda sig när smittan kom. 

Först fick man spara på munskydden och använda dem flera gånger, det skulle gå bra.

Petra Göransson, timanställd på äldreboende

Hann ni i personalen reagera på den bristande skyddsutrustningen?

– När vi upptäckte att vi hade för lite utrustning började vi tjoa rätt ordentligt om det. Och då dök det upp lite då och då. Jag gissar att man beställde och så var det leveranstider. När de äldre sedan blev sjuka så fanns utrustning.

– Först fick man spara på munskydden och använda dem flera gånger, det skulle gå bra. Men när någon sa ”det står ju engångs på dem” så började vi använda dem så.

Att det inte fanns bättre beredskap upprör Petra Göransson. Hon är arg över att vården har nedmonterade beredskapslager och vill att samhällsskyddet ska omfatta ett centralt lager som omgående kan distribueras ut till boenden i kommunerna.

– Efter svininfluensan 2009 borde man ju veta. Man borde ha fattat då, att man bygger upp det här och har ett ordentligt beredskapslager till alla äldreboende, säger Petra Göransson och fortsätter: 

– Har staten ett lager borde det snabbt ut i regionerna och kommunerna. Äldreboende, hemtjänst och LSS står ju sist på listan nu.

Under covid-19-utbrottet är den så kallade sjuknärvaron i vårdyrket uppmärksammad, av både läkare och facket. Det är också något Petra Göransson och hennes arbetskamrater pratat om.

– När man jobbar på ett boende så är ju de gamla underbara. Och vi är i deras hem och de måste få hjälp. Ringer någon från jobbet och säger ”Vi har fyra sjuka, kan du hoppa in?” då gör man det. Nu har jag inte gjort det under den här tiden, men det är den mentaliteten, säger Petra Göransson. Mina kollegor månar om de äldre och är hjältar allihop, tycker jag.

Petra Göransson är timanställd, en så kallad timmis och gör inhopp, främst på helger, på äldreboendet. Hon har arbetat ungefär 50 timmar i månaden samtidigt som hon studerar. 

Såhär i efterhand kan hon se när hon mest troligt smittades av en person som senare testades positiv för covid-19. Vad Petra vet är hon den första smittade i personalstyrkan.

Vad tänker du om att bli smittad på jobbet?

– Jag tycker inte att det är någon skillnad var man blir smittad, på ICA eller i en tunnelbanevagn. Det är klart att det är otur, men folk blir sjuka, det händer ju överallt, och de flesta timvikarier har det sämre.

– Många utan fasta anställningar åker tunnelbana till jobbet. De jobbar kanske både som timvikarier på olika boende och i hemtjänsten, och för olika företag. Då kan man inte ha den här lyxen att sitta hemma och plugga eller jobba och isolera sig i veckor, utan är ute och rör sig. Det är då smittan sprids.

Det är timvikarierna som lider allra mest i de här tiderna, de har inga rättigheter.

Petra Göransson, timanställd på äldreboende

Petra Göransson tycker det bästa vore vikariepooler med tillsvidareanställd personal i omsorgen, till exempel kopplat till ett större äldreboende med många avdelningar. 

– Det skulle öka tryggheten med fast anställning även om man inte har en fast placering. Och göra att man kan vara en personal extra en dag. Sådana saker skulle göra att man undviker att folk går sjuka till jobbet.

– För mig är det ingen fara, för jag har lön från mitt gamla jobb. Men det här är ett problem för alla andra. Det är timvikarierna som lider allra mest i de här tiderna, de har inga rättigheter.

Jag hoppas mest av allt att den här krisen ska bli ett uppvaknande.

Petra Göransson, timanställd på äldreboende

Något Petra Göransson missat som timmis är en samling med information om pandemin som hållits på hennes arbetsplats äldreboendet. Hon hörde talas om den av fastanställda kollegor, och när hon frågade en chef fick Petra svaret att hon självklart borde fått informationen, och att man skulle åtgärda det. 

Hon berättar att hon känner flera som muttrar när det applåderats för vårdpersonal från balkongerna under pandemin.

– Jag hoppas mest av allt att den här krisen ska bli ett uppvaknande. Det är väl klart man kan jubla åt personalen från balkongerna men politikerna måste inse att man ska dra tillbaka varsel och ordentliga löner och framför allt bra arbetstider för de som jobbar i vården. Då blir det ju på något sätt värt det.

Artikel 3 av 4

Stockholm Stad slås på fingrarna – försökte stoppa munskydd

En tredjedel av alla dödsfall på grund av Covid-19 var personer som bodde på äldreboenden. Trots det, och trots att Arbetsmiljöverket gett facket rätt, försökte Stockholms Stad komma undan kravet på munskydd för personalen på Serafens äldreboende. Men nu slås de på fingrarna av förvaltningsrätten.

Inrikes

Förvaltningsrätten stoppar Stockholms stads försök att tillfälligt komma undan kravet på munskydd för personalen på Serafens äldreboende i Stockholm. På måndagen avslog förvaltningsrätten stadens krav på att tillfälligt undkomma kravet tills dess rätten behandlat deras överklagan.

– Mycket annat fungerar ganska bra, men smittan på äldreboende är ett stort problem, sade Anders Tegnell, statsepidemiolog på en presskonferens på torsdagen. 

Om exakt samma fråga skulle dyka upp någon annanstans så kan man väl förhandstippa att vi kommer att hantera den på samma sätt.

Jenny Bengtsson, arbetsmiljösinspektör

På tisdagen hade sammanlagt 1 765 personer avlidit efter att ha smittats av covid-19 i Sverige. Enligt folkhälsomyndigheten var en tredjedel av de döda boende på äldreboenden, ”absolut en miljö vi behöver bli bättre på att skydda”, enligt Anders Tegnell.

På äldreboendet Serafen i Stockholm vann facket Kommunal en stor seger i kravet på skyddsutrustning. Medan arbetsköparen ansåg att det räckte att personalen bar skyddsvisir, krävde facket även munskydd. När detta nekades stoppade skyddsombudet arbetet i väntan på Arbetsmiljöverkets bedömning och myndigheten gav personalen rätt. 

– Om exakt samma fråga skulle dyka upp någon annanstans så kan man väl förhandstippa att vi kommer att hantera den på samma sätt. Det här är den absolut lägsta nivån vi kan tänka oss, sade arbetsmiljöinspektör Jenny Bengtsson till TT i samband med beslutet.

Enligt Arbetsmiljöverket motiverades beslutet med att det rådde ”omedelbar och allvarlig fara för personskada”. Men Stockholm Stad var inte nöjda, uppgav att de följde myndighetens beslut, men överklagade det samtidigt till Förvaltningsrätten. I samband med det krävde staden att beslutet skulle inhiberas, det vill säga att kravet inte skulle gälla tills dess rätten fattat beslut.  

På måndagen avslog dock förvaltningsrätten Stockholm Stads begäran, hänvisade till Arbetsmiljöverkets bedömning och tillade att sannolikheten att rätten skulle bifalla överklagan inte var tillräckligt hög.

Äldre- och trygghetsborgarråd Erik Slottner, KD, kommenterar händelserna i ett mail till Arbetaren.

”Jag konstaterar att föreläggandet ligger kvar och att staden nu får invänta förvaltningsrättens dom i ärendet. Det får inte finnas otydligheter kring vilken typ av skyddsmaterial som ska användas i olika vårdsituationer, varför jag tycker det är bra att vi får klarhet i detta så snart som möjligt.”

Hur kommer det sig att staden, trots flera covid19-fall på just äldreboenden, överklagade beslutet?

”Staden vill få tydlighet i frågan. Genom att följa de riktlinjer som finns tar staden sitt arbetsgivaransvar. Men då får det inte råda oklarhet gällande vilka riktlinjer – Arbetsmiljöverkets eller Folkhälsomyndighetens/Smittskydd Stockholms – som gäller”, skriver han.

Texten har uppdaterats kl 13.10 22/4, med kommentarer från Erik Slottner.

Artikel 4 av 4

Undersköterskan som larmade nu själv sjuk i corona

Efter upprepade larm om den svåra situationen för personal på Stockholms äldreboenden har nu undersköterskan Sofia Karin själv drabbats av corona. I veckan fick hon läggas in på Danderyds sjukhus och nu berättar hon återigen för Arbetaren om läget.

Inrikes

– De ansvariga för skyddsutrustningen har misslyckats totalt. De prioriterar bort oss när de i stället borde ta hand om de som tar hand om de sjuka.

Det var i början av april som undersköterskan Sofia Karin berättade för Arbetaren om missförhållandena inom äldreomsorgen i Stockholm. Hon beskrev situationen som fruktansvärd för både patienter och anställda. Bland annat saknades, vilket flera undersköterskor vittnat om, ordentlig skyddsutrustning.

Nu har hon själv insjuknat och testats positiv för covid-19.

– Jag har varit sängliggande i flera veckor men blev inlagd på Danderyds sjukhus natten till igår eftersom jag hade hög feber. Där gjordes ett test och det visade sig att jag hade corona, säger Sofia Karin till Arbetaren på torsdagsmorgonen.

Hon säger att hon är 100 procent säker på att hon smittats i tjänsten. Innan hon insjuknade arbetade hon på det uppmärksammade privatdrivna äldreboendet Berga i norra Stockholm där hela 27 av de 96 patienter dött i viruset. Där har det lokala skyddsombudet anmält arbetsköparen till Arbetsmiljöverket som nu utreder förhållandena som beskrivs som extremt svåra med stora brister i bland annat skyddsutrustning och hygien.

Hälften av de anställda där är eller har varit sjukskrivna den senaste tiden och enligt facket har personalen tvingat röra sig mellan avdelningar med så väl smittade som osmittade patienter. Något som skapat stor oro både bland undersköterskorna och de inlagda.

Äldreboendet Berga drivs av koncernen Ansvar & Omsorg AB och i en intervju med SVT säger vd:n Sakarias Mårdh att han inte delar de anställdas uppfattning. Han ställer sig därför frågande till fackets anmälan av boendet till Arbetsmiljöverket.

– Vi kommer att ta kontakt med Kommunal centralt för vi upplever inte att det har gått rätt till, säger Sakarias Mårdh till SVT.

Sofia Karin kan nu inte jobba alls eftersom hon bekräftats smittat. Hennes sambo och son har också varit sjuka i feber och för henne råder det inga tvivel hur smitan spridits.

– Jag är inte förvånad alls med tanke på de ansvariga där jag jobbade hanterade situationen.