Inrikes #16/2020

LAS-budkavlen stöter på patrull i Kommunal

Kommunals förbundsledning vill inte se budkaveln antagen i förbundet. Foto: Kommunal, Arbetaren och Pontus Lundahl, Tomas Oneborg/TT Montage: Arbetaren

I minst två Kommunal-sektioner upplever medlemmar att den fackliga LAS-budkavlen stoppats från att antas med hänvisning till ett beslut från förbundsstyrelsen. Förbundssekreterare Lisa Bengtsson, bekräftar att förbundsledningen uppmanar sektioner och avdelningar att inte anta den.

IF Metall-klubbens budkavle mot försämring av Lagen om anställningsskydd har antagits av 34 fackliga organisationsinstanser, däribland avdelningar, sektioner och klubbar i och utanför LO. Men Kommunals förbundsledning vill inte se den antagen i förbundet. Som svar på frågor och i utskick är det också det budskapet som förbundskontoret förmedlat till organisationens avdelningar och sektioner.

– Vi uppfattar det som en process kring IF metalls ställningstagande i fråga om LAS och att vi som förbund inte bör lägga oss i det, säger Lisa Bengtsson, förbundssekreterare i Kommunal.

Jag blev tagen på sängen när den inte fick tas upp. De hade fått uppgifter högre upp ifrån att det inte var upp till medlemmarna att rösta på budkavlen.
Mia Christensson, medlem i Kommunals sektion 11 i Svedala

”Budkavlen riktar följande två krav till fackföreningsrörelsen, samt regeringen och berörda partier inom den s.k. januariöverenskommelsen”. Så lyder texten i budkavlen och dess författare håller inte med om kommunalledningens tolkning. Det gör inte heller Mia Christensson i Svedala. Hon tog med sig budkavlen till sin kommunalsektions årsmöten i hopp om att kamraterna skulle rösta för ett antagande. Men där blev det stopp.

– Jag blev tagen på sängen när den inte fick tas upp. De hade fått uppgifter högre upp ifrån att det inte var upp till medlemmarna att rösta på budkavlen, säger Mia Christensson, medlem i Kommunals sektion 11 i Svedala.

Sektionen tillhör Kommunals Skåne-avdelning. Enligt dennas avdelningsordförande, Tina Christensen, har avdelningen beslutat i enlighet med förbundsstyrelsens rekommendation att inte ställa sig bakom budkavlen. Det är budskapet som avdelningen också skickat vidare till sektionsstyrelserna.

– Ja, och det är klart att vi hoppas att de ska göra samma ställningstagande som oss och inte ta ställning till den utan att svara medlemmarna som vi gjort, att det självklart upp till var och en om man vill skriva under och ställa sig bakom den, säger hon.

Men även om det är förbundets, avdelningens och sektionens rekommendation, ska det inte tolkas som ett förbud, eller att det skulle finnas formella hinder, säger hon. Men Mia Christensson kände sig hindrad.

– Vi blev hindrade den kvällen. Det jag fick höra var att bara enskilda kommunalmedlemmar kan ställa sig bakom budkavlen, men meningen är ju att man ska göra det som sektion eller klubb gemensamt.

Vi fick besked av vår avdelningsordförande att vi inte kunde ta ställning till det på ett årsmöte.
Håkan Jörnborn, förtroendevald i Sektion vård och omsorg i Jönköping

Samma bild, att det skulle finnas ett hinder för att anta budkavlen, fick Håkan Jörnborn, förtroendevald i Sektion vård och omsorg i Jönköping.

– Vi fick besked av vår avdelningsordförande att vi inte kunde ta ställning till det på ett årsmöte. Anledningen är att budkavlen är en intern fråga för IF metall som de fick reda ut själva. Men det är det ju inte, det är ju något som de vill sprida till alla, säger Håkan Jörnborn.

När Arbetaren når Carina Thållén, ordförande i avdelningen Kommunal Sydväst, som Håkan Jörnborns sektion ingår i, är det en fortfarande hennes inställning.

– Vår hållning är att vi, varken Kommunal som förbund eller vi som avdelning, antar budkavlen, säger hon.

Samma besked har hon förmedlat vidare till sektionsordförandena som gällande för dem.

– Jag säger inte att vi förbjuder det. Om medlemmar på ett möte får igenom att det ska vara så och styrelsen själv tycker att det är så man vill ha det, kommer ingen straffa den sektionen, absolut inte. Men om medlemmar frågar vad som blir bäst, då rekommenderar jag att skriva under som sig själva, säger Carina Thållén.

Både Mia Christensson och Håkan Jörnborn säger sig själva inte förstå det kontroversiella i budkavlens krav på att försvara LAS-turordningen och bevara ”saklig grund” som krav vid uppsägning av personliga skäl.

De upplever dessutom att det är precis det budskap som Kommunal-ordföranden själv framfört när han lämnade förhandlingarna med Svenskt Näringsliv. De sektions- och avdelningsordförande Arbetaren har pratat med instämmer och det gör, säger hon, även förbundssekreteraren Lisa Bengtsson. Hon säger också att innehållet, även om hon inte närläst dess exakta formuleringar, inte är skälet för beslutet att rekommendera att budkavlen inte antas.

– Jag är själv ute på arbetsplatser och det finns ett jättestort stöd för att vi lämnat LAS-förhandlingarna. Det stödet känner vi verkligen. Men vår bedömning är att den här budkavlen handlar om IF metalls ställningstagande.

Men det stämmer ju inte?

– Vi gör den bedömningen.

Men trots rekommendationen från förbundsledningen har faktiskt, när den här artikeln publiceras, två sektioner inom Kommunal ändå antagit budkavlen.

Vad kommer hända med de organisationsdelar som gått emot rekommendationen?

– Det händer ingenting. Det är upp till dem att göra det. Vi är en demokratisk organisation och medlemmarna är i centrum och då kan det bli så att det blir olika beslut.

Så det är ett missförstånd att avdelningar och sektioner är förhindrade att anta budkavlen?

 – Det skulle jag inte säga. Det vi sagt är att vi som förbund, som är avdelningar och sektioner, uppfattar det som att budkavlen handlar om IF Metalls ställningstagande, säger Lisa Bengtsson.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga