Inrikes #16/2020

Budkavlen mot LAS-förändring skördar framgångar

Bland de lokalorganisationer som antagit budkavlen, vilka beräknas representera upp till 70 000 fackmedlemmar, återfinns också sex IF metallklubbar och tre hela avdelningar. Foto: Arbetaren

Efter en dryg månad har 34 fackliga instanser skrivit under den fackliga budkavlen mot förändringar i Lagen om anställningsskydd. Tre hela avdelningar inom IF metall och två klubbar inom Handels frontalkrockar alltså med sina egna förbundsledningar. Nu hoppas budkavlens upphovsklubb att årsmötessäsongen ska generera fler anslutningar.

FAKTA Fackinstanser som antagit budkavlen

IF Metall
IF Metallklubben Volvo Lastvagnar, Umeå
IF Metallklubben Volvo CE, Hallsberg
IF Metallklubben På Elme Spreader AB, Älmhult
IF Metalls Verkstadsklubb på Gestamp Hardtech
IF Metalls Verkstadsklubb på GE Healthcare, Umeå
IF Metall Järnbruksklubb SSAB EMEA, Borlänge
IF Metall avd 2 Norrbotten
IF Metall avd 4 Södra Västerbotten
IF Metall avd 19 Östra Värmland

Seko
Seko Stockholm
Seko Klubb Västtåg
Seko Lok Pendeln
Seko Mellansverige Klubb 203 Väg & Anläggning
Seko Klubb Pågatåg
Seko Lokförarna SJ Stockholm/Hagalund
Seko Vård Klubb 501 Mellansverige
Sekos Förhandlingsorganisation i NCC
Seko Vattenfall klubb Forsmark

Pappers
Pappers Avd 111, Grycksbo

Fastighets
Fastighetsklubben vid SGS Studentbostäder
Fastighetsklubben på Samhall i Göteborg

Handels
Handelsklubben på Martin & Servera i Enköping
Handels regionala fackklubb inom Hyresgästföreningen region Sydost

Kommunal
Kommunal Västerbottens Arbetsplatsklubb Umeå Trafik
Kommunal Västerbotten Sektion Umeå
Kommunal Sydost, sektion Karlskrona

Elektrikerna
SEF Ortsklubb i Västervik
SEF-klubben på Åby El i Norrköping

HRF
HRF-Klubben Gothia Towers, Göteborg

Livs
Livsklubben på Nybergs Deli, Stockholm

Lärarförbundet
Lärarförbundets lokalavdelning Boden

Hamnarbetarförbundet
Avdelning 121, Karlshamn

Sveriges Ingenjörer
Sveriges ingenjörer sektion Skåne

Unionen
Unionenklubben på Semantix, Stockholm

I slutet av januari startade IF metall-klubben på Volvo Lastvagnar i Umeå en facklig budkavle mot regeringens initiativ att förändra Lagen om anställningsskydd. Men udden riktades även mot det egna förbundet, vars avtalssekreterare anklagats för att vara beredd att stryka ”saklig grund” vid uppsägning ur lagen.

En dryg månad senare har sammanlagt 34 fackliga lokalorganisationer antagit budkavlens krav på att inte röra ”saklig grund” eller turordningsreglerna i LAS.

– Med tanke på att det bara gått en månad tycker jag att det är bra. Jag tror dessutom att budkavlen redan haft en betydelse för hur LO uttrycker sig nu, säger Gunnar Pettersson, vice ordförande i metallklubben på Volvo Lastvagnar.

Bland de lokalorganisationer som antagit budkavlen, vilka beräknas representera upp till 70 000 fackmedlemmar, återfinns också sex IF metallklubbar och tre hela avdelningar. Arbetaren har tidigare skrivit om anklagelserna att IF metalls, Handels och LO:s avtalssekretare ska ha varit beredda att acceptera att ”saklig grund” stryks ur LAS, något som även framförts av bland annat Kommunals ordförande. IF metalls avtalssekretare, Veli-Pekka Säikkälä har i Arbetaren kallat uppgifterna lögn, men detta till trots är anslutningen till budkavlen inom de egna leden en klar utmaning mot vad som upplevs vara ledningens linje.

Men även Per Bardh, avtalssekreterare i Handels, har fått se två klubbar ansluta sig till budkavlen. En av dem är den regionala fackklubben vid Hyresgästföreningens region Sydost.

– Vi tyckte att det var rimliga krav. Det är grundläggande självklarheter i den svenska modellen som är viktiga att bevara. Det var ett enhälligt årsmöte som antog budkavlen, säger Jon Heinpalu, ordförande i klubben.

Själv navigerar han försiktigt kring frågan om hur de ser klubbens ställningstagande i kontrast till den egna ledningens linje i förhandlingarna med Svenskt Näringsliv.

– Jag förutsätter att förbundsstyrelsen gör sitt bästa för villkoren för alla medlemmar. Vi står för de fackliga rättigheterna, för vissa är det viktigare att göra arbetsmarknadspolitiska ställningstaganden, säger han.

Bland de fackliga lokalorganisationer som antagit budkavlen finns många bland de fem förbund som har hoppat av LAS-förhandlingarna, såsom Seko och Fastighets. Men också flera bland de förbund som valt att stanna kvar i förhandlingarna. En av dessa är Livsklubben på Nybergs Deli i Stockholm, en annan Hotell- och Restaurangfackets klubb på Gothia Towers i Göteborg.

Än så länge har också en sektion inom TCO-facket lärarförbundet och ett distrikt inom SACO-förbundet Sveriges Ingenjörer anslutit. Men även bland de som antagit budkavlen finns också en avdelning av Hamnarbetarförbundet som står utanför både LAS-förhandlingarna och de stora fackliga centralorganisationerna.

Även om budkavlen främst vänder sig till lokala fack inom de tre centralorganisationerna som inbjudits att förhandla om LAS innebär det, enligt Gunnar Pettersson, inte att de andra inte välkomnas lika hjärtligt.

– Prioritet är att få så många som möjlighet som tillhör LO för att kunna påverka organisationen, men vi vänder oss till alla fackföreningar. Vi ser inga problem med att hamnarbetarna stöder budkavlen, eller syndikalisterna, säger han.

Folk hör av sig från småorter där man inte visste att det fanns föreningar och tycker att det är viktigt.
Gunnar Pettersson, vice ordförande i metallklubben Volvo lastvagnar

Det antal fackmedlemmar som nu representeras genom antagen budkavle är förstås ännu långt ifrån majoriteten. Även inom LO är de 70 000 representerade långt ifrån det totala medlemskapet på runt 2,3 miljoner personer. Men just nu har många fackliga klubbar, sektioner och avdelningar runt om i landet sina årsmöten och på Volvoklubben i Umeå hoppas man på att antalet ska ta ett skutt framåt under de närmaste två månaderna.

– Det är roligt att se hur det spritts över landet, till så många olika fackföreningar. Folk hör av sig från småorter där man inte visste att det fanns föreningar och tycker att det är viktigt. Vi tror att det kommer komma betydligt fler, inte minst inom IF metall, säger Gunnar Pettersson.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga