Inrikes #97/2019

LO-ledningen anklagas för att sälja ut LAS

Fem förbund, som representerar drygt hälften av LO:s medlemmar, hoppar av LAS-förhandlingarna med Svenskt Näringsliv samtidigt som LO:s ledning internt kritiseras för att sälja ut LAS. Foto: Anders Wiklund, Adam Ihse, Vilhelm Stokstad, Pontus Lundahl, Henrik Montgomery/TT Montage: Arbetaren

Kommunaltoppen anklagar LO-ledningen för att vara beredda att sälja ut anställningsskyddet bakom ryggen på förbunden. Fem förbund, som representerar drygt hälften av LO:s medlemmar, hoppar av LAS-förhandlingarna med Svenskt Näringsliv. Men IF Metall anser att förhandlingarna ska fortsätta ändå och LO vill inte svara på om de är beredda att slopa "saklig grund" vid uppsägning.

LO-förbunden brukar vara väldigt försiktiga i sin kritik av kamratförbunden och LO:s ledning, särskilt i upptakten till en avtalsrörelse. Men när Kommunal, tillsammans med fyra andra förbund, lämnar förhandlingarna om Lagen om anställningsskydd (LAS) med Svenskt Näringsliv är Kommunaltoppen skoningslös i sin kritik.

Enligt Kommunalordföranden, Tobias Baudin, är förtroendet slut för att LO-ledningen inte ska sälja ut anställningsskyddet i sin iver att komma överens med arbetsköparna.

– Det är förbrukat. De har förhandlat utan vår vetskap och har vägrat oss insyn, säger Tobias Baudin till Kommunalarbetaren.

Sedan i början av året har LO, PTK och Svenskt Näringsliv förhandlat om förändringar i LAS. Precis som i frågan om strejkrätten sker förhandlingen under hot från politikerna om lagstiftning om inte parterna kommer överens. Denna gång är hotet ett resultat av den så kallade januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L.

När överenskommelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv om inskränkt strejkrätt var klar fick den kritik från arbetsrättsexperter för att ha gått längre än vad regeringens utredningsförslag till ny lag. När nu Kommunal, Byggnads, Målarna, Seko och Fastighets lämnar LAS-förhandlingarna slår de samtidigt larm om att LO-ledningen är beredda att skära djupare än nödvändigt i LAS.

”Det går till och med längre än inriktningen i Januariavtalet. Dokumentet öppnar upp hela las till våra medlemmars nackdel. Detta kan vi inte acceptera och därför lämnar vi förhandlingarna”, skriver Sekos ordförande Valle Karlsson till Arbetet.

Tycker arbetsgivaren att du presterar dåligt kan han flytta på dig.
Tobias Baudin, ordförande för Kommunal

Pappers hoppade av redan i maj, men brytpunkten för förbunden blev när LO-ledningen för förbunden presenterade ett förslag till avsiktsförklaring och förbunden inte fick gehör för sin kritik. I dokumentet som Tidningen Arbetet tagit del av summeras vad parterna anser sig ha vara överens så här långt.

I förslaget står det att parterna kommit överens om att en arbetsköpare inte längre behöver ha ”saklig grund” för uppsägning. Begreppet ska istället ersättas av en annan reglering, men de fem förbunden som nu lämnat är överens om att innebörden är att det sista skyddet mot uppsägning efter arbetsköparnas godtycke nu ryker. Enligt Tobias Baudin är det en slutsats som dragits av Kommunals jurister.

– Tycker arbetsgivaren att du presterar dåligt kan han flytta på dig. Det är redan tyst på arbetsplatserna. Slopas kravet på saklig grund för uppsägning innebär det en våldsam maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel, säger Tobias Baudin till Arbetet.

Vi tänker i alla fall se till att förhandla och försöka få en överenskommelse.
Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall

Men alla av LO:s 14 förbund är inte lika kritiska, både Handels och IF Metall tycker inte att läget i förhandlingarna är skäl att avbryta. IF Metall har tvärtom uttalat hopp om att förhandlingarna ska vara avklarade redan innan nyår.

Frågan har också dryftats om det verkligen är möjligt att fortsätta förhandla när nu bara 8 av 14 förbund kvarstår och de kvarvarande representerar mindre än hälften av LO:s samlade medlemmar. Det tycker dock IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä att de kan. Han anser fortfarande att lagstiftning utan fackens inblandning är värre.

– Vi tänker i alla fall se till att förhandla och försöka få en överenskommelse. Först när det finns på bordet ska vi ta ställning till om den är bra eller dålig. Problemet med januariöverenskommelsen var att punkterna som rör arbetsrätten var för smala och bara fokuserade på turordningsreglerna. Vi behöver ett större paket för att kunna lösa de här frågorna, säger han till Lag och Avtal.

Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, delar IF Metalls uppfattning. Han säger till Arbetet att de förbund som lämnat har missuppfattat läget och att det dokument de sett var formulerat av arbetsköparna.

– De har sett ett inspel från arbetsgivarna. Där står vad arbetsgivarna tycker ska stå. Nu håller vi på att bearbeta dokumentet och tänker förhoppningsvis skicka iväg ett motsvarande dokument som kommer att se annorlunda ut, säger han.

Men när tidningen frågar om det alltså inte stämmer att LO är med på att stryka ”saklig grund” vill han inte svara.

– Jag tänker inte sitta här och förhandla om olika punkter, svarar då Torbjörn Johansson till tidningen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga