”Förljuget om begränsningarna i strejkrätten”

George Orwell skildrade i sin bok 1984 ett framtida samhälle där paroller som ”Krig är fred”, ”Frihet är slaveri” och ”Okunnighet är styrka” var rättesnören. En propagandaskrift från LO använder nu samma taktik och ”förklarar” hur inskränkningar i fackets starkaste vapen, strejken, är en förstärkning av facket.

Signerat
”För att lugna de fackligt aktiva kritikerna har LO snabbproducerat en skrift, Tillsammans – Om facklig samverkan och lagändringarna i strejkrätten, som försöker genomföra den omöjliga uppgiften att förklara hur försämringar i strejkrätten egentligen är en förstärkning av den fackliga styrkan”, skriver arbetsrättsexperten Kurt Junesjö.
Foto, omslagsdetalj, LO-skriften: Arbetaren

LÄS MER: KURT JUNESJÖS ANALYS ”DET FACKLIGA SVEKET FÖR NÄTVERKET FÖRSVARA STREJKRÄTTEN – KLICKA HÄR.

Facken och Svenskt Näringsliv träffade i juni 2017 överenskommelse om inskränkningar i konflikträtten. Överenskommelsen har nu blivit ett lagförslag. Det innehåller allvarliga begränsningar i strejkrätten:

Artikelförfattaren Kurt Junesjö är arbetsrättsexpert och tidigare förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd.

  1. Rätten att strejka i lagtvister, för att till exempel få en avskedad fackmedlem återanställd vid avtalsstrejk, tas bort.
  2. Rätten till strejk vid lönedumpning för att få tillbaka det lönedumpade avtalet tas bort.

I Sverige finns många kunniga lokalt fackligt aktiva som häftigt har kritiserat detta svek mot de fackliga målen. För att lugna dessa personer har nu LO snabbproducerat en propagandaskrift, Tillsammans – Om facklig samverkan och lagändringarna i strejkrätten, som försöker genomföra den omöjliga uppgiften att förklara hur försämringar i strejkrätten egentligen är en förstärkning av den fackliga styrkan!

Och författaren har mage att som motivering för detta svek citera ”Det fackliga löftet”, att man aldrig ska arbeta för lägre lön än den som finns i kollektivavtalet.

Den engelske författaren George Orwell skildrade i sin bok 1984 ett framtida samhälle där paroller som ”Krig är fred”, ”Frihet är slaveri” och ”Okunnighet är styrka” var rättesnören. LO-skriften använder nu samma taktik och ”förklarar” hur inskränkningar i fackets starkaste vapen, strejken, är en förstärkning av facket!

Man behöver bara läsa det första exemplet på denna ”förstärkning” av fackets styrka för att genomskåda bluffen.

Man behöver bara läsa det första exemplet, Figeholm, när arbetsgivaren brände sig på Pappers, på denna ”förstärkning” av fackets styrka för att genomskåda bluffen.

Rubriken är stulen från en bok av Pappers tidigare förbundssekreterare Lennart Olovsson.

Arbetsgivaren ABB hade genom en listig bolagsomvandling lyckats få det billigare IF Metalls Teknikavtal på bruket Figeholm trots att avtalsrätten enligt LO tillhörde Pappers.

Brydde sig ABB om LO-beslutet? Icke sa Nicke. ABB menade att det var de som bestämde avtalstillhörigheten.

I boken beskriver Lennart hur Pappers genom stridsåtgärder tvingade arbetsgivaren att byta detta billigare konkurrerande avtal till Pappers avtal.

Men det var först när Pappers och och det sympatistrejkande förbundet Transport fick fartygen till ABB att vända på Nordsjön, som arbetsgivaren kröp till korset. ABB sade upp avtalet med IF Metall och slöt ett Pappersavtal.

Nu kommer vi till själva klon. Just den strejkrätten som Pappers använde kommer inte finnas kvar efter den 1 augusti 2019 enligt regeringens strejkförbudsförslag.

Det hjälper inte att vända på orden – strejkförbud är strejkförbud, och arbetsgivaren kommer aldrig mer att bränna sig på Pappers.

 

LÄS MER: KURT JUNESJÖS ANALYS ”DET FACKLIGA SVEKET FÖR NÄTVERKET FÖRSVARA STREJKRÄTTEN – KLICKA HÄR.