Utrikes #15/2020

Minst tio döda i högerextremt terrordåd

Människor sörjer offren för terrordådet vid en marknadsplats i tyska Hanau. Foto: Martin Meissner/TT

Minst tio personer dödades och många vårdas fortfarande med livshotande skador efter onsdagskvällens högerextrema terrordåd i Tyskland. Under torsdagsmorgonen hittades den misstänkte gärningsmannen död, samtidigt som polisen beslagtog en video där han sagt att han ville "agera mot grupper som inte går att utvisa". I samma lägenhet där mannen hittades påträffades hans döda mamma.

Det var vid 22-tiden på onsdagskvällen som larmet kom till polisen i den tyska staden Hanau strax öster om Frankfurt. Den misstänkta gärningsmannen, 43-årige banktjänstemannen Tobias Rathjen, ska då ha genomfört skjutningar mot två vattenpipskaféer i staden där minst tio personer omkom.

Fem människor vårdas fortfarande på sjukhus för livshotande skador. Många av dessa ska ha varit av kurder bosatta i Tyskland. Enligt brittiska BBC hittades mannen senare under natten död i en lägenhet. Polisen misstänker att han tagit sitt eget liv. I samma lägenhet hittades även 43-åringens döda mamma.

Den tyska tidningen Bild uppger även att en video och ett brev med högerextrema motiv påträffats i mannens lägenhet. I videon ska Tobias Rathjen sagt att han ville ”agera mot grupper som inte går att utvisa”.

Vittnen till händelsen säger enligt tyska medier att den misstänkte terroristen först sköt ihjäl tre personer inne på ett vattenpipkafé. Därefter ska han ha hoppat in i en bil och kört vidare till stadsdelen Kesselstadt där ytterligare fem personer sköts till döds inne på ett liknande kafé.

Några dagar innan attentaten ska Tobias Rathjen även ha publicerat en video med högerextrema konspirationsteorier på den populära videosajten youtube.

Terrordådet sker bara dagar efter att den tyska polisen sprängt den nazistcell som planerat mord på bland annat muslimer och asylsökande i landet. Något Arbetaren rapporterat om tidigare i veckan.

Tyskland har de senaste åren haft stora problem med nazistiska och högerextrema grupper. Enligt säkerhetstjänsten finns omkring 24 000 högerextrema aktivister i landet, varav hälften bedöms vara villiga att använda våld för att uppnå sina politiska syften.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984