Utrikes #14/2020

Nazistisk terrorcell avslöjad – flera gripna i Tyskland

En protest i juni, 2019, mot högerextremt våld. Christoph Soeder/AP/TT

Tysk polis har gripit tolv män som misstänks ingå en misstänkt nazistisk terrorcell. Tillsammans ska de ha planerat väpnade attacker mot moskéer, asylsökande och politiker runt om i landet. En av de gripna är själv anställd hos polisen.

Det var i fredags som polisen i Tyskland genomförde en razzia mot medlemmar i den högerextrema gruppen som kallar sig ”Den hårda kärnan”.

Tolv män mellan 30 och 60 år ska ha gripits runt om landet, enligt tidningen Expo som hänvisar till tyska medier. Samtidigt beslagtogs både skjutvapen och knivar samt material för att tillverka sprängladdningar. Även nazistpropaganda hittades hos de gripna.

Enligt en åklagare planerade männen attacker mot moskéer, muslimer, asylsökande och politiker för med syfte at skapa kaos och inbördeskrig i landet, rapporterar Expo. Polisen ska ha bedrivit spaning mot gruppen sedan förra sommaren.

Minst fyra av de gripna ska vara medlemmar i den misstänkta terrorcellen som enligt tyska medier har kopplingar till det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin. De övriga gripna ska vara sympatisörer och bland dem är anställd tjänsteman inom den tyska polisen.

Arbetaren har flera gånger tidigare rapporterat om den växande vit makt-rörelsen i Tyskland. Enligt tysk säkerhetstjänst finns omkring 24 000 högerextrema aktivister i landet, varav hälften bedöms vara villiga att använda våld för att uppnå sina politiska syften.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

 

Vill du ha mer av Arbetaren? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så får du 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar