Inrikes #8/2020

Omtag i LAS-förhandlingarna inte nog för Pappers

Ordförande för Pappers, som redan från början ställde sig utanför förhandlingarna, uppger att förbundet ännu inte tagit ställning till motionerna. Men han säger samtidigt att ett omtag inte förändrar förbundets inställning. Foto: Arbetaren, Jessica Gow/TT Montage: Arbetaren

De fack som hoppat av LAS-förhandlingarna vill att LO-kongressen beslutar att avbryta och börja om från början. Men för Pappers räcker det inte. De borde aldrig inletts, vidhåller förbundsordföranden, som oroas av vad som läckt ut från förhandlingarna.

– Vi tyckte egentligen inte ens att LAS-förhandlingarna skulle ha börjats, säger Pontus Georgsson, ordförande för Pappers.

De fem LO-förbund – Kommunal, Seko, Byggnads, Fastighets och Målarna – som hoppade av LAS-förhandlingarna med Svenskt Näringsliv begär att LO-kongressen i juni ska besluta att avsluta de pågående, men pausade förhandlingarna. Istället ska de börjas om med större delaktighet och insyn från de olika förbunden, rapporterar Kommunalarbetaren som tagit del av de ännu icke publicerade motionerna.

Kravet är detsamma som Kommunals ordförande Tobias Baudin, enligt egen utsago utan att gå gehör, ska ha ställt till LO-styrelsen innan de tillsammans med fyra andra förbund istället lämnade.

– Jag tror verkligen att LO behöver den här kongressen. Den är såklart en möjlighet till omstart, säger Tobias Baudin till Arbetet.

I december ska, enligt avhopparna, på sittande möte uppmanats ta ställning till en delöverenskommelse om att stryka Lagen om anställningsskydd krav på ”saklig grund” för uppsägning. LO har därefter tillbakavisat uppgifterna, men förbunden som lämnat tycks stå kvar vid sin uppfattning.

I kongressmotioner från Kommunal, Seko, Målarna, Fastighets och Byggnads kräver de att ”saklig grund” ska lämnas orörd. Eftersom kongressen ger mandat efter antal medlemmar kommer, om ombuden röstar för, motionerna att gå igenom. Det gäller även om de kvarvarande åtta förbunden och LO-styrelsen röstar emot.

Ordförande för Pappers, som redan från början ställde sig utanför förhandlingarna, uppger att förbundet ännu inte tagit ställning till motionerna. Men han säger samtidigt att ett omtag inte förändrar förbundets inställning.

– Att förhandla under fredsplikt och om så viktiga saker kommer inte kunna göra det bättre för medlemmarna. Vi menar att det var fel tillfälle och fel metod och så tycker vi fortfarande, säger han.

Ett omtag skulle inte förändra den bilden?

– Nej, precis.

Pontus Georgsson säger att han inte kunnat bilda sig en uppfattning om de läckta uppgifterna om förhandlingen kring ”saklig grund” stämmer, men det är ändå skäl till oro. 

– Det är klart att det är oroande. Vi vill inte förändra något i anställningstryggheten. Är det här sant är det befängt. Vi kan aldrig gå med på något sådant, säger Pontus Georgsson.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp