Inrikes #98/2019

Kommunal: Slopandet av saklig grund kvar i LAS-förhandlingarna

Vad som fick de förbund som lämnat, och Kommunal särskilt, att gå i taket och hoppa av var uppfattningen att LO-ledningen varit villiga att slopa skrivningen om att det krävs ”saklig grund” för att säga upp en anställd. Foto: Robin Haldert, Janerik Henriksson/TT Montage: Arbetare

LO förhandlar vidare om Lagen om anställningsskydd, trots att kvarvarande förbund representerar en minoritet av medlemmarna. Efter att ha sett en ny avsiktsförklaring står de förbund som lämnat fast vid sitt beslut. Enligt Kommunalordföranden är slopandet av ”saklig grund” för uppsägning kvar på bordet. – De skiter inte bara i oss, de pratar inte ens med oss om det, säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal om relationen till LO.

Stämningen i LO är ”mycket bättre än man kan tro”, sade Karl-Petter Thorwaldsson till Arbetet gällande beslutet att gå vidare för att ta fram ett förslag till en ny lag om anställningsskydd. Men den som lyssnar till Kommunalordföranden Tobias Baudin vet nog inte vad den förväntas tro.

– Det är klart att vi inte har en bra relation till LO eller LO-ledningen, det är bara att erkänna. Det är verkligen ingen bra relation, säger Tobias Baudin.

Under förra veckan hoppade fem LO-förbund av förhandlingarna med arbetsköparna i Svenskt Näringsliv gällande ett förslag till politikerna om hur LAS ska skrivas om. Att sammanlagt sex av 14 förbund står utanför, och en majoritet av LO-medlemmarna, hindrar inte LO-ledningen och kvarvarande förbund att på måndagen besluta att gå vidare utan dem.

För oss har ingenting förändrats och vi har inte förtroende för LO att föra de här förhandlingarna längre.
Tobias Baudin, ordförande Kommunal

Efter kritiken presenterades också en ny avsiktsförklaring där LO, PTK och Svenskt Näringsliv sammanfattade vad de var överens om. Men det nya innehållet fick inte de förbund som hoppat av att ändra ståndpunkt.

Tobias Baudin.
Tobias Baudin. Foto: Fredrik Sandin Carlson

– Nej, vi fick ett papper som var kraftfullt omskrivet, så mycket mer kan jag inte säga. Vi fick läsa och lämna tillbaka. För oss har ingenting förändrats och vi har inte förtroende för LO att föra de här förhandlingarna längre, säger Tobias Baudin.

Vad som fick de förbund som lämnat, och Kommunal särskilt, att gå i taket och hoppa av var uppfattningen att LO-ledningen varit villiga att slopa skrivningen om att det krävs ”saklig grund” för att säga upp en anställd. Även om det nya innehållet är hemligt, säger Tobias Baudin, när Arbetaren frågar igen, att ”saklig grund” är kvar på bordet.

– Nej, avsiktsförklaringen finns ju kvar. Det är resultatet av intensiva förhandlingar redan i våras och de har vi inte fått insyn i eller kunnat påverka. ”Saklig grund” har Kommunal sagt, från dag ett, att vi inte kan acceptera att man ska in och peta på. Vi har varit stentydliga med det, säger Tobias Baudin.

Samma budskap lämnar Sekos ordförande Valle Karlsson till nyhetsbyrån TT.

– Men det här indikerar att LO är villigt att gå längre än vad vi som förbund är beredda till. Och då är det bättre att säga nej nu, säger han till TT och fortsätter:

– Och ingenting har förändrats i sak.

Ett färdigt lagförslag till politikerna ska vara klart innan september 2020, men både Tobias Baudin och Valle Karlsson antyder att frågan kommer att lyftas på den LO-kongress som inträffar innan dess. Då, till skillnad från i LO-styrelsen, spelar antalet medlemmar som förbunden representerar roll för utslaget. Håller de förbund, som nu ställt sig utanför, samma linje kan de stoppa en överenskommelse om den presenteras där.

– Det blir ju märkliga förhandlingar när LO representerar en minoritet av dess förbunds medlemmar. Då måste man var tydlig med att de inte förhandlar åt LO-medlemmarna. Det här är en förhandling om LAS. Alla förbunds medlemmar kommer beröras av detta. Det gör det ju extra allvarligt, säger Tobias Baudin.

Arbetaren har sökt LO-ledningen för en kommentar, men varken Torbjörn Johansson, avtalssekreterare, eller ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson återkommer. Istället kommer svaret från pressekreteraren Malin Fagerberg Wikström att de hoppas att de avhoppande facken ändrar inställning och att ”ambitionen är att alla förbunden under resans gång ska komma med på båten.” Enligt pressekreteraren lyssnar visst LO på Kommunal och att medlemsförbundet har uppfattningen att LO ”skiter i vad de tycker” är synd.

”Det är tråkigt om han uppfattar det så. LO:s ambition är att alla förbund ska vara inkluderade och deras synpunkter tas om hand. LO lyssnar alltid på förbunden och LO har lyssnat noga på vad Kommunal tycker, inte minst vad gäller saklig grund för uppsägning. Det är viktigt att poängtera att inget är färdigt och klart.”, skriver Malin Fagerberg Wikström.

LO har också fått frågan om ”Saklig grund” ligger kvar på förhandlingsbordet, men har inte återkommit med ett svar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga