Kultur #100/2019

Arbetaren väljer: 8 bra filmer 2019

Mellandagar och förhoppningsvis får ni lite tid över till ingenting. I brist på vinterväder passar biosalongen eller soffan perfekt. Arbetarens Josephine Askegård tipsar om åtta filmer från det gångna året värda att kolla in.

Mike Leigh: Sorry We missed you

Rysare om en familj i fritt fall i gig-ekonomins nya värld.

Agnés Varda: Varda om Varda

När Agnés Varda sitter i en stol framför en hänförd ung publik och berättar om sitt liv och verk är det en vacker retrospektiv som visar konstens och lekens kraft.

Arantxa Echevarrias: Carmen & Lola

Två romska tonårsflickor söker frihet i kärlekens namn.

Teona Strugar Mitevska: Gud finns och hennes namn är Petrunia

Ett magiskt litet uppror från Norra Makedonien, som glimrar och berör med magiska Zorica Nusheva i titelrollen.

Fredrik Gertten: Push

Om rovdrift i enorm skala där predatorerna använder metoder alltifrån extremt korta besökstider och oanträffbarhet till rena ligistattacker för att skrämma hyresgäster från sina boenden.

Levan Akin: And then we danced

Under ett otroligt fint foto med ljus och skuggor, dagsljusets vardag och nätternas mörka spänning följer Merabs och Iraklis berörande kärlekshistoria har Georgiens huvudstad Tblisi en av huvudrollerna.

Mia Engberg: Lucky one

En kärleksfull och sorgsen blick på en ensam människa som balanserar mellan uppgivenhet och skärvorna av egen vilja, egna drömmar. Det är dem som Mia Engberg lockar fram och gestaltar.

Xavier Beavouis: Beskyddarna

Beskyddarna är en långsam men inte en minut för lång film som förtrollar, inte minst med sitt fantastiska foto av den garvade och mångprisade filmarbetaren Caroline Champetier, som också stod bakom fotot på Gudar och människor.

Nadine Labaki: Kapernaum

Om världen ur ett barnperspektiv – och barn ur ett världsperspektiv. Om en ettåring som får tugga vällingpulver med is, en tolvåring vars första menstruation bär med sig hotet om en livsfarlig framtid, barn som ser sig själva som slavar och vars drömmar om lek och trygghet är just drömmar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984