Film #18/2019

Att lyssna till deras världar

Zain Al Rafeea som Zain i Nadine Labakis Kapernaum. Foto: Scanbox entertainment

Barn vet ofta saker som de vuxna vill bespara dem. Även Zain, som lever och arbetar hårt i Beiruts slum med sina föräldrar och ett stort antal syskon, blir tillsagd att inte bry sig när han ser sin elvaåriga syster Sahar på väg att säljas till hyresvärdens son. Men det gör han, och ur hans […]

Barn vet ofta saker som de vuxna vill bespara dem. Även Zain, som lever och arbetar hårt i Beiruts slum med sina föräldrar och ett stort antal syskon, blir tillsagd att inte bry sig när han ser sin elvaåriga syster Sahar på väg att säljas till hyresvärdens son. Men det gör han, och ur hans kamp för henne växer en känsla av orättvisa som han vägrar blunda för. Zain är ett papperslöst barn och ”finns” alltså inte, när han rymmer hemifrån blir det också ett sätt att hitta en identitet.

[FILM ] Kapernaum
Regi: Nadine Labaki

Den libanesiska filmregissören Nadine Labaki har valt både små och vuxna skådespelare med egna erfarenheter från slum och migration för att få autenticitet, och det lysande resultatet är förstås en kombination av detta och hennes egen förmåga att lyssna till deras världar och integrera dem i sin film.

Kapernaum berättar om världen ur ett barnperspektiv – och barn ur ett världsperspektiv.

Kapernaum berättar om världen ur ett barnperspektiv – och barn ur ett världsperspektiv. Här finns en ettåring som får tugga vällingpulver med is, en tolvåring vars första menstruation bär med sig hotet om en livsfarlig framtid, barn som ser sig själva som slavar och vars drömmar om lek och trygghet är just drömmar.

Zain och hans syster Sahar i Kapernaum.
Zain och hans syster Sahar i Kapernaum. Foto: Scanbox entertainment

Zain är en streetsmart men känslig överlevare som bär filmen påminnande om Antoine i François Truffauts klassiker De 400 slagen (1959). De vuxna kan lika väl vara rovdjur som utsatta offer. När Zain möter Rahil, en etiopisk migrantarbetaren utan papper, ser de båda att de kan vara varandra till hjälp.

Har vi rätt att låtsas som om vi inte har något val, eller ansvar?

Ingenting är endimensionellt här, grymheten som föräldrarna utsätter sina barn för är inga enkla val – samtidigt ställs de inför frågan om ansvar. Därigenom ställs filmpubliken inför samma fråga: har vi rätt att låtsas som om vi inte har något val, eller ansvar?

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga