Film #26/2019

Hänförande Varda om liv och arbete

Agnés Varda i sin sista film. Foto: Cine Tamaris

Filmregissören, fotografen och konstnären Agnès Varda gick ur tiden i veckan, 90 år gammal. När man ser hennes sista film Varda av Agnès där hon berättar om filosofin och drivkrafterna bakom sitt över 60-åriga filmarbete kan man bara känna tacksamhet. [FILM] Varda av Agnès Regi: Agnès Varda Med lite trött men stringenta formuleringar hoppar hon […]

Filmregissören, fotografen och konstnären Agnès Varda gick ur tiden i veckan, 90 år gammal. När man ser hennes sista film Varda av Agnès där hon berättar om filosofin och drivkrafterna bakom sitt över 60-åriga filmarbete kan man bara känna tacksamhet.

[FILM] Varda av Agnès
Regi: Agnès Varda

Med lite trött men stringenta formuleringar hoppar hon mellan det ena guldkornet efter det andra, hon berättar om tydliga linjer och hårt arbete men klippen påminner om det lekfulla och till synes lättsamt spontana uttrycket som alltid fanns med – även i de vemodiga och smärtsamma berättelserna. Konsten att arbeta hårt för att få fram just känslan av lätthet var ett av hennes särmärken.

Kärleken och drömmarna, rädslan och tvivlen, nyfikenheten och ilskan kunde man alltid ta in med Agnès Varda vid handen.

Kärleken och drömmarna, rädslan och tvivlen, nyfikenheten och ilskan kunde man alltid ta in med Agnès Varda vid handen.

Varda var djupt respekterad, och älskad, av både kritiker och publik. Ända fram till slutet var fanns samtiden med, hon knöt lätt ihop dem med minnena från upprorets 1968 och kvinnokamperna. Under 1970-talet tillbringade hon flera år i Kalifornien och knöt kontakter med Hollywoods stjärnor som kom när hon sedan kallade.

2017 kom efter ett tioårigt uppehåll Faces, Places där hon kuskade runt på den franska landsbygden tillsammans med den unga konstnären och fotografen JR, i en rullande fotoautomat. De fann varandra även om man fick intrycket av att det framför allt var hon som var mästaren.

Med sitt trollspö gav hon liv åt hans bilder, framför allt genom att ständigt envisas med mötet med de avporträtterade personerna. Även där plockade hon in sitt stora filmarkiv som en fond och fascinerande berättelse.

När hon som i Varda av Agnès sitter i en stol framför en hänförd ung publik och berättar om sitt liv och verk är det en vacker retrospektiv som visar konstens och lekens kraft.

Agnés Varda 2018.
Agnés Varda 2018. Foto Cine Tamaris
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga