Utrikes #94/2019

Ny ”Sardinrörelse” samlar tiotusentals i protest mot Salvini

I Neapel slöt närmare 10 000 personer upp i manifestationen på Dantetorget på lördagen. Också stadens borgmästare gav sitt stöd till protesten. Foto: Matteo Notaro

Den nystartade så kallade Sardinrörelsen är på frammarsch i Italien, i protest mot det högerradikala partiet Legas politik. I helgen samlades tiotusentals människor på torgen i ett flertal italienska städer. I Milano 25 000 personer, i Neapel 10 000 och i Florens 25 000. Tillsammans stämde demonstranterna upp i partisansången "Bella Ciao".

Det senaste året har det högerradikala partiet Lega rönt framgångar i regionvalen i Italien, trots att de mist sin plats i regeringen. Samtidigt har en ny rörelse växt fram i Italien i protest mot partiledaren Salvinis politik.

Rörelsen kallar sig för ”sardiner” vilket anknyter till bilden av ett fiskstim utan ledare. Den första protesten hölls på Bolognas största torg den 17 november, efter att fyra unga aktivister lagt upp ett event på Facebook. Trots hällregn deltog då närmare 15 000 personer i demonstrationen.

Kort därefter anordnades ytterligare en demonstration i Modena och därefter har manifestationer ägt rum i ett dussintal italienska städer, från norr till söder. Partisansången Bella Ciao har varit ett återkommande inslag i protesterna.

Vi gör detta för att vi inte kan stå i tysta i den historiska tid vi lever i nu.
Bruno Martirani, deltagare i sardinprotesterna

I helgen utlystes nya sardinprotester runt om i landet. I Neapel räknar man med att omkring tiotusen personer slöt upp i manifestationen på Dantetorget på lördagen. Stadens borgmästare Luigi di Magistris gav också sitt stöd.

Bruno Martirani har modererat Facebookeventet för protesterna i Neapel. Han menar att rörelsen är i sin linda, men att den nu sprider sig med rekordfart i Italien.

– Man kan fråga sig varför den här rörelsen uppstått i Italien på bara två veckor? Jo för att vi lever i en tid av rasism och xenofobi som påminner om den för åttio år sedan. Vi gör detta för att vi inte kan stå i tysta i den historiska tid vi lever i nu, säger Bruno Martirani.

Under demonstrationerna har demonstranterna uppmanats att inte bära med sig flaggor och partisymboler. Rörelsen har i nuläget inga officiella ledare eller talespersoner.

– Varje person får förstås uttrycka sig som den vill, men helst inte med partisymboler. Partierna här i Italien säljer sig själva på sociala medier. För oss i sardinprotesterna har sociala medier istället blivit ett verktyg för organisering. Samtidigt handlar det om att lämna internet och ta sig ut på gatorna, ut i verkligheten. Ledarna för de här protesterna är kanske egentligen torgen i sig själva, säger Bruno Martirani till Arbetaren.

I Florens samlades på lördagen omkring 15 000 personer på Piazza della Repubblica för att protestera mot Salvini och hans parti Lega. Foto: Filippo Monteforte/TT
I Milano samlades på söndagen närmare 25 000 framför den stora katedralen i regnet med färgglada paraplyer. Foto: Privat

I Milano samlades på söndagen närmare 25 000 personer framför den stora katedralen i regnet med färgglada paraplyer. Talade på scenen gjorde bland annat den välkända författaren Roberto Saviano. Han har de senaste åren flitigt kritiserat Salvini och sade i sitt tal ”detta är inte ett torg mot utan för rättigheter”.

Legas partiledare Matteo Salvini har svarat på protesterna genom att posta bilder på kattungar på Twitter med det underförstådda budskapet att de äter sardiner.

En stor landsomfattande demonstration är utlyst den 14 december i Rom. Den väntas samla upp till en miljon människor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984