Ett kämpande folk blickar åter in i gevärspipor

Just nu pågår ännu en politisk och humanitär tragedi i Chile. Omvärlden iakttar med häpnad och undrar hur det så hyllade chilenska ekonomiska undret kunde dölja sådant explosivt missnöje. Under tiden mördas, misshandlas och torteras civila återigen på landets gator i en omfattning som många trodde var omöjligt för bara en vecka sedan. Det skriver Esteban Calderón.

Artikelförfattaren Esteban Calderón är jurist och journalist, med egen bakgrund i Chile.

Förra veckan började spontant organiserade chilenska skolungdomar att massplanka i Santiagos tunnelbana. Det blev den tändande gnistan som satte igång en av många oförutsedd kedjereaktion där massiva sociala protester på bara något dygn återigen kom att ställas mot fullt beväpnad militär på Chiles gator.

Utomstående betraktare förstod inte, och förstår fortfarande inte, hur ännu en studentprotest kunde få regeringen att införa undantagslagar som inte landet hade sett sedan 1987, under diktatorn Pinochets glansdagar.

Dagen innan fredagen då allt briserade publicerade den ansedda tidningen Financial Times en vid det här laget tragikomisk intervju med den chilenske presidenten Sebastian Piñera där han från presidentpalatset höjde landet till skyarna. Under intervjun, där han jämför med övriga latinamerikanska länder, säger Piñera stolt att ”Chile framstår som en oas eftersom vi har en stabil demokrati, ekonomin växer, vi skapar jobb, höjer lönerna[…]”.

Ett dygn senare hade en av landets rikaste män återinfört diktaturtidens undantagslagar och gett grönt kort för statsterror i ett desperat försök att kväsa massiva folkliga protester, i ordningens och den chilenska demokratins namn.

För att förstå hur omvärlden kunde låta sig förföras av det påstådda ekonomiska chilenska undret, och därmed av nyliberalismens oslagbara förträfflighet, måste man ta i beaktande de enorma ansträngningarna som de styrande eliterna gjort sedan demokratins återkomst 1990, för att skapa bilden av Chile som ett ekonomiskt mönsterland. Budskapet har varit övertydligt: det nyliberala ekonomiska systemet var inte bara överlägset i fråga om att skapa tillväxt, det utgjorde själva förutsättningen för en spirande och stabil demokrati.

Den konsensus om systemets bevarande som sedan dess har rått mellan landets socialdemokrater, kristdemokrater och konservativa gjorde att få, om någon, utomstående betvivlade det chilenska undrets soliditet. Med en mångårig stark ekonomisk tillväxt i ryggen, en explosion av skyskrapor i huvudstaden, en växande medelklass och med närvaro av all västerlandets starkaste varumärken etablerade i landet skulle det mycket till för att fasaden skulle spricka.

Men sprickorna, hur mikroskopiska de än var, fanns där hela tiden och den chilenska demokratin, formad och auktoritärt reglerad av diktatorns efterlämnade konstitution, var egentligen alltid en social konflikt från att, i praktiken, åsidosättas. Frågan som har hängt i luften bland stora delar av de folkliga lagren det senaste årtiondet har därför inte varit om, utan när den sociala explosionen, el estallido social, skulle inträffa. Och det fanns flera goda skäl till den fatalismen.

Frågan som har hängt i luften bland stora delar av de folkliga lagren det senaste årtiondet har därför inte varit om, utan när den sociala explosionen skulle inträffa.

I Latinamerika har det politiska livet och samhället i stor utsträckning formats i skuggan av 1970- och 80-talens mörka diktatoriala period, då regionen i stor utsträckning utgjorde skräckscenariot för demokratisk utveckling och var skådeplats för några av 1900-talets värsta människorättsbrott. I Chiles fall, där den åldrade diktatorn behöll kontrollen över de väpnade styrkorna ända till 1998, var generalens blotta existens en avgörande anledning till att i princip ingen person hade ställts till svars för 17 års brutal diktatur innan 2000-talet.

Efter hans gripande i London samma år började den verkliga övergången till demokratin först efter att mitten-vänsterregeringen Concertación, på ett förödmjukande sätt, hade tvingats att officiellt rädda skinnet på den forne diktatorn från en den utlämningsprocess som vid tidpunkten begärdes av den spanske undersökningsdomaren Baltazar Garzón.

Bilden av den trotsige och skröplige generalen som militären, i strid mot regeringens direktiv, demonstrativt tog emot på röda mattan vid sin återkomst till landet och förärades en hjältes mottagande, signerad vapenbröderna, förvånade möjligen omvärlden, men få i Chile. Att omvärlden krävde att ställa diktatorn till svars tvingade ändå regeringen och rättsväsendet att, om än motvilligt, börja ta itu med människorättsbrotten på riktigt och att utkräva juridiskt ansvar. Sakta började de ekonomiska eliterna, om än skenbart, distansera sig från militärens arv och tvingades gradvis att offentligt anamma det för marknaden gynnsamma narrativet om det rehabiliterade, och nya, demokratiska Chile.

Men i de militära barackerna och i de polisiära leden fanns aldrig någon demokratisk rehabilitering att tala om, och antidemokratiska attityder och militaristiskt förakt för civila tilläts fortsätta frodas, om än inofficiellt. Emellanåt hände att någon hetsig yngre officerare råkade ge uttryck för dessa institutionellt spridda attityder offentligt, med följden att de snabbt avlägsnades från sin respektive institution; inget skulle tillåtas solka bilden av den stabila chilenska demokratin.

Detta offentliga skådespel från det officiella Chile, tillsammans med rättsväsendets ökande effektivitet i människorättsärenden, där diktaturens lojala män fängslades på löpande band och med den ekonomiska elitens allt mer öppna, opportunistiska distansering från diktaturen, skapade under mer än ett årtionde en grogrund för institutionell revanschism bland de väpnade styrkorna – en sorts hämndlystenhet som år 2019 skulle visa sig fullständigt förödande.

Att chilensk polis och militär i enlighet med det officiella narrativet skulle ha omskolats till fullfjädrade demokrater var dock något som få chilenare själva trott på. Alla familjer och alla unga män har hela tiden vetat vilken fostran och vilka attityder som värnpliktiga utsätts för och hur demokratiföraktet frodas i de militära förläggningarna varifrån många tar steget ut i polisyrket.

Att den starka antidemokratiska kulturen överlevt diktaturen är även den bild som i princip unisont förmedlats av människorättsjurister, socialarbetare och sociala aktivister under de senaste årtiondena, liksom av utredande människorättspoliser själva (det finns en brigad inom civilpolisen PDI som specialiserat sig på utredningar av människorättsbrott).

Det är för de insatta ett välkänt faktum att institutionerna på olika sätt saboterat utredningar om människorättsbrott, antingen genom att vägra delge rättssystemets företrädare efterfrågad utredningsinformation, eller genom att lämna falska uppgifter. Eller tiga; den bestående så kallade tystnadspakten inom de väpnade styrkorna som tjänstgjorde under diktaturen är till dags dato den enskilt viktigaste anledningen till att de rättsliga processerna försenas, försvåras eller omöjliggörs, och att rättvisan uteblir för tiotusentals offer.

Det är mot denna bakgrund man ska förstå de betydande sociala rörelsernas framväxt sedan mitten av 00-talet. Ansvaret för utvecklingen ligger i stor utsträckning på den till synes svaga politiska klass som endast förmått visa handlingskraft när marknaden så krävt eller när deras egna arvoden höjs, men som ständigt misslyckats med att genomföra strukturella och nödvändiga förändringar inom de väpnade styrkornas för att främja demokratisering – samtidigt som de visat sig oförmögna -eller ovilliga- att reformera det för många chilenare allt mer pressande och orättvisa ekonomiska systemet.

Men om den vuxna befolkningen alltför länge accepterade sakernas tillstånd, så visade det sig omöjligt för de unga chilenarna, de som föddes utan minnen från diktaturen, att göra detsamma.

Med början år 2006 gjorde en ny aktör entré i Chiles politiska liv, den unga generationen skolelever. Dessa tonåringar, populärt kallade pingüinos (pingviner) på grund av sina karaktäristiska skoluniformer, påbörjade med stöd av äldre studenter inom universitet den omdaning av de sociala protesternas organisering och bidrog till en markant vitalisering av de sociala rörelserna i hela landet. De unga var orädda, kamplystna, socialt medvetna och saknade den försiktighet, den rädsla, som så brutalt hade märkt deras föräldrageneration. Innan pingvinrevolten stod i princip uteslutande människorättsaktivister, liksom ursprungsbefolkningen mapuche, för missnöjesuttrycken mot den förda politiken.

Människorättsgruppernas fokus var i allt väsentligt människorättsrelaterade, där kraven var rättvisa åt förövarna när det gällde diktaturens många offer, upprättelse för offren, samt krav på information om de många försvunnas, desaparecidos, öde. Mapucheaktivisterna å sin sida hade länge försökt få chilenarnas uppmärksamhet och eftersträvade en bredare spridning för sina sociokulturella och ekologiska krav, utan att riktigt lyckas få befolkningens sympatier.

Demonstranter i tårgashav, Santiago den 21 oktober. ”Etablerade medier i Chile och i världen sprider okritiskt militärens propaganda”, skriver Esteban Calderón.
Demonstranter i tårgashav, Santiago den 21 oktober. ”Etablerade medier i Chile och i världen sprider okritiskt militärens propaganda”, skriver Esteban Calderón. Foto: Esteban Felix/TT

Kanske är pingvinaktivisternas största bidrag till de sociala rörelsernas nyfunna styrka deras väldiga förmåga att solidariskt driva flera sociala krav under sina protester. De krävde inte bara ett rättvist och billigare utbildningssystem och bättre livsutsikter; de tog även tillfället i akt och lyfte effektivt såväl människorättsperspektivet som ursprungsbefolkningens sak, liksom började prata om de strukturella ekonomiska orättvisorna.

Detta förhållningssätt gav ungdomarna, som i allt väsentligt organiserade sig lokalt, horisontellt och utan egentliga ledare, stor folklig legitimitet och skapade nya, starka allianser och oväntade sympatisörer genom sin till synes uppenbara motståndskraft mot politisk sekterism. Bland de första som stödde studentrevolterna var deras lärare och föräldrar, och även om de historiskt hamnat lite i skymundan så finns det sedan många år överväldigande bevis för att det är där, bland medvetna lärare och i hemmen, som frön såddes för den sociala utvecklingen som drygt ett årtionde senare skulle skaka om landet i grunden.

Studentrevolterna 2006 och 2011 mattades av när traditionella politiska partier inte minst på vänsterkanten valde att försöka rekrytera de studentledare som trots den lösa och direktdemokratiska gräsrotsorganiseringen representerade studentkollektivet i samtalen med det politiska etablissemanget. Det kortsiktiga opportunistiska agerandet bidrog till att synbart försvaga studentrörelserna och med största sannolikhet även till att fördröja den sociala kataklysm som hela världen i dag bevittnar.

Det råder dock ingen som helst tvekan om dessa två rörelsers enorma inverkan på 2000-talets politiska liv i Chile, eller den unga chilenska generationens påtagliga vitalisering av den breda sociala rörelsen och därmed av den stora, förfördelade delen av befolkningen. Samtidigt visade ungdomarna att de var villiga att motta avsevärd repression utan att backa i sina krav, en stridbarhet som kanske mer än något, på ett katastrofalt sätt, skulle komma att få efterverkningar i statens framtida strategier för att kväsa legitimt folkligt missnöje.

Med anledning av dessa viktiga händelser som under respektive tidsperiod skakade två olika regeringskonstellationer, en höger- och en mitten-vänsterregering, kom landets många sociala rörelser att få ny, förnyad kraft under en tid då det inte saknades sociala frågor att kämpa för. Under de senaste två årtiondena dessförinnan hade den nu fullmogna nyliberala samhällsordningen, där staten hade privatiserat det mesta i landet, synliggjort på ett för många tämligen brutalt sätt att det ekonomiska system som de styrande politikerna administrerade i realiteten skapade några av världens största klassklyftor, samtidigt som många chilenare fick jobba långa dagar och ändå tvingas leva på kredit, utan möjlighet till en dräglig och värdig tillvaro.

Den prekära situationen har fått många chilenare att öppna ögonen för effekterna av ett otillräckligt och förödande privat pensionssystem, liksom för äldre människors livsvillkor generellt.

De senaste åren har nyheter haglat om gamla människor som tvingas tigga för att överleva, ja till och med om gamla som valt att begå självmord för att inte belasta samhället. Den prekära situationen har fått många chilenare att öppna ögonen för effekterna av ett otillräckligt och förödande privat pensionssystem, liksom för äldre människors livsvillkor generellt. I ett land där familjen av tradition står i centrum blev det svårt även för den mer välbeställda medelklassen att kunna fortsätta blunda för de sociala orättvisorna.

Men stridsfrågorna stannade inte där. Sociala rörelser har sedan flera år tillbaka mobiliserats i motstånd mot försäljningen av glaciärer, av berg, av skogar, av fiskenäringen och haven, av dricksvattenreservoarerna, mot marknadshyrorna. Samtidigt har de historiskt sargade facken, även de vitaliserade av tidsandan, åter börjat locka till sig medlemmar och börjat ta en alltmer högljudd kamp mot usla arbetsvillkor, en miserabel arbetsrätt och löner som många chilenska familjer inte kan leva på, än mindre utbilda, klä och försörja sina barn med.

Hela denna sociala utveckling har skett med människorättsfrågorna i bakgrunden och med en allt större respekt för mapuchebefolkningens lidande och kamp, en kamp som myndigheterna sedan många år, även under socialisten Michelle Bachelets presidentskap, försökt förtrycka genom en militarisering av deras områden och en kriminalisering av deras krav.

Det är denna påstådda ”oas” som bubblat under ytan det senaste årtiondet och som nått kokpunkten de senaste åren, samtidigt som politiker fått astronomiska löner och generaler, poliser och andra myndighetsföreträdare gång på gång ertappats med korruption och tillförskansning av offentliga medel, allt medan politikerna gett multinationella och inhemska storföretag fri lejd att sko sig på de som minst har. När de styrande i det sydamerikanska landet designat ett samhällssystem där folk tvingas ta banklån för att leva anständigt och låter banker och kreditföretag samtidigt ta ut skyhöga ockerräntor för dessa krediter, ja då är det ställt bortom alla tvivel att Piñeras fantastiska oas i verkligheten inte är annat än en hägring, en elitistisk och sadistisk önskedröm.

När de styrande, i stället för att visa lyhördhet och empati och verkligen ta folkets allt mer högljudda och legitima krav på allvar, i stället medverkar till att ekonomiskt pressa stora grupper ännu mer genom att tillåta ständiga höjningar av deras levnadsomkostnader, då finns starka skäl att fundera på vilka det är som styr ett land och för vilkas intressen. I Chiles fall har människorna vetat det länge; för de rikaste, de europeiskättade eliterna, de så kallade Sju familjerna, för storkapitalet. För de rika och de välbeställda har det inte varit ett problem och i stor utsträckning inte heller för den ekonomiskt bekväma medelklassen. Men för miljontals chilenare från norr till söder, för såväl arbetare som lägre tjänstemän i medelklassen, har det blivit allt tydligare att systemet inte kommer att förändras av sig självt.

Demonstranter i Santiago reser en flagga med texten ”Chile vakna
Demonstranter i Santiago reser en flagga med texten ”Chile vakna". Under onsdagen och torsdagen planeras en mer organiserad generalstrejk med omfattande demonstrationer från en mängd olika sociala rörelser. Foto: Esteban Felix/TT

Den fram till förra veckan svaga länken i de sociala rörelsernas potentiella kraft har länge varit atomiseringen av samhället och en historisk oförmåga att göra gemensam sak, samtidigt, för att kräva nödvändiga reformer, inte för enskilda frågor och saker, utan för hela det socialt ohållbara systemets avskaffande. Så har det varit länge, alla på var sin kant, med sina slogans och kravlistor. Tills förra veckan.

När landets ungdomar återigen valde att ta en social kamp, denna gång en kamp mot höjda biljettpriser i tunnelbanan, förväntade sig många att det skulle bli ännu en i mängden av de i Chile ständigt förekommande så kallade jornadas de protestas, en protest som i vanlig ordning skulle sluta med polisiär repression. Men när den chilenska regeringen och de ekonomiska eliterna i stället valde att ovanligt brutalt låta polisen slå ned en ny våg av ungdomlig socialt missnöje, då hände plötsligt det oväntade; el estallido social. Den sociala explosionen. Droppen som fick den chilenska bägaren att rinna över. Chiles folk fick till slut nog och vaknade upp. Rädslan försvann och folk, gammal som ung, arbetare och medelklass, tog över gator och torg. Vad ingen då visste var att det nödvändiga sociala uppvaknandet försatte landet mitt i en fruktansvärd mardröm.

Nu, när mardrömmen är ett faktum och landets väpnade styrkor fulla av revanschlystnad åter låter k-pistbeväpnade poliser och soldater hemfalla åt statsterrorism i den chilenska oligarkins tjänst, är det läge att inte lämna chilenarna åt sitt öde. Ett kämpande, frihetsälskande folk med legitima sociala krav håller i skrivande stund på att slaktas av säkerhetsstyrkor.

Regimen, som vid det här laget knappast kan kallas demokratisk, har än så länge erkänt ett femtontal dödsoffer, men givet de många redogörelser från hela landet i sociala medier som vittnar om hur brutalt protesterna slås ner och de omfattande bild- och videobevisen på folk som kallblodigt avrättas och mördas av polis och militär, finns starka skäl för att anta att mörkertalet är betydligt större än så. Talespersoner från Chilenska Läkarhögskolan har under tisdagen offentligt varnat för att myndigheterna döljer de egentliga dödstalen eftersom de officiellt angivna siffrorna inte stämmer överens med de till högskolans inrapporterade.

Militärens version är att i princip alla dödsoffer har dött i samband med plundringar, varav de allra flesta har dött förkolnade i bränder i olika affärer. En av plundrarna sägs ha dött av elstötar i ytterligare en affär. Vittnesmål på bland annat Twitter talar dock för att säkerhetsstyrkorna satt i system att elda upp sina offer i affärer, för att dölja sina spår och för att bidra till ökat kaos som i sin tur används för att sprida rädsla och terror.

Eftersom vi tills vidare endast har militärens ord att gå på så får vi anta att det självklara sättet för människor att dö på i Chile just nu är att bli förkolnade medan man plundrar. För övrigt finns omfattande bevis på att polis hänger sig åt att uttryckligen uppmuntra plundringar för att därefter elda upp affärer och annat sabotage i syfte att lägga skulden på de i allt väsentligt fredliga demonstranterna.

Om vår svenska regering väljer att tjäna blodspengar i Chile kommer historiens dom att bli hård.

Det vore lätt att avfärda alla dessa påståenden om polisens och militärens pågående illdåd som konspirationer om det inte vore så att det är 2019 och en smartphone finns i varje människas ägo. Att följa chilenares uppdateringar de senaste dagarna kräver en god förmåga att känslomässigt härbärgera och inget för känsliga; det sprids löpande filmer på polisbilar som i bästa terroriststil medvetet kör ihjäl människor, på godtyckliga skjutningar på gator och på avrättningar av flyende människor, vittnesmål om ett besinningslöst dödligt våld som får Purge-filmerna att verka skrämmande varnande.

Än mer filmer sprids på utstuderat sadistiskt polisiärt våld och tortyr mot omhändertagna människor på gatorna, liksom på våldsamma razzior och på hemliga bortföranden av människor.

Under tisdagskvällen lokal tid uppgavs minst 5 400 människor vara gripna och den för den militära repressionen ansvarige generalen har uppmanat folk att ”inte göra motstånd”, något som mot ljuset av de grova övergreppen och morden snarare göder motståndet. Under onsdagen och torsdagen planeras en mer organiserad generalstrejk med omfattande demonstrationer från en mängd olika sociala rörelser, där även de flesta facken, inte minst de enormt viktiga gruvarbetarfacken i Chiles största koppargruvor och i landets hamnar, har valt att lägga ner sitt arbete i solidaritet med sitt kämpande folk.

Årtionden av uppdämd militär och polisiär revanschlystnad och frustration har Chiles rikaste människor släppts löst på civila arbetare som har fräckheten att inte visa rädsla och foglighet, och modet att inte sluta kräva ett folks mest grundläggande rättigheter. Chiles folk massakreras just nu under skydd av en omfattande mediecensur och hela världen tiger. Etablerade medier i Chile och i världen sprider okritiskt militärens propaganda, ett ansvarslöst agerande som ekar det som skedde de första veckorna efter militärkuppen 1973. Den gången blev sanningen smärtsamt uppenbar när det var för sent.

Många europeiska länder har stora affärsintressen i Chile, så även Sverige. Vi får hoppas att den socialdemokratiskt ledda regeringen snarast upphör göra affärer med en regim som mördar, torterar och eldar upp arbetare, barn och kvinnor i Chile, samma land som Olof Palme en gång tog under sitt beskydd. Om vår svenska regering väljer att tjäna blodspengar i Chile kommer historiens dom att bli hård.

Till dess att dimmorna skingras kan Chiles folk bara hoppas att omvärlden, och Sverige, inte glömmer bort att även vårt blod är rött, att våra tårar är lika salta och att vår just nu oändliga smärta också är mänsklighetens. Och att satans mördare förblir satans mördare.

Publicerad Uppdaterad
17 hours sedan
Anna Johansson på Amnesty och Veronica Magnusson på fackförbundet Vision protesterar mot Tidöregeringens planer på an angiverilag.
Anna Johansson på Amnesty och Veronica Magnusson på fackförbundet Vision är två av trettiotalet talare på onsdagens manifestation mot regeringens planer på en så kallad angiverilag. Foto: Jessica Gow/TT, Henrik Montgomery/TT och Oscar Olsson/TT

Facken om angiverilagen: Tidöpartierna har gått för långt


Kritiken är stenhård. Både fackförbund och människorättsorganisationer kraftsamlar nu för att stoppa Tidöregeringens kontroversiella förslag om en angiverilag. 

– Sammanslutningen från civilsamhället är i det närmaste total och det råder en fullständig samsyn i att det här är helt fel väg att gå, säger Anna Johansson som är generalsekreterare på svenska Amnesty till Arbetaren.

Hon är en av trettiotalet talare som på onsdag samlas för en stor manifestation på Sergels torg i centrala Stockholm under parollen Stoppa angiverilagen.

Liknande demonstrationer har redan hållits i flera andra svenska kommuner sedan den SD-stödda regeringen strax efter valet 2022 meddelade att de ville se en lag där offentlighetsanställda ”ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”.

– Konsekvenserna skulle bli att det så kallade skuggsamhället förvärras. Att brottsutsatta inte törs kontakta polisen, att sjuka inte vågar söka vård eller att barn till papperslösa, som redan är en väldigt utsatt grupp, inte går till skolan av risk för att bli anmäld, säger Anna Johansson.

Hon, och flera andra människorättsorganisationer med henne, har länge kritiserat det omdiskuterade lagförslaget.

En statligt ledd utredning kring lagen väntas presenteras den 29 november, och förslaget har väckt känslor även utanför Sveriges gränser.

– Det är fullständigt omänskligt, kommenterade exempelvis Michele Levoy, från den europeiska människorättsorganisationen Picum, lagförslaget i brittiska The Guardian tidigare i höstas.

Arbetaren har vid flera tillfällen rapporterat om den kokande ilskan och ökade oron bland sjuksköterskor, läkare, socialsekreterare, lärare och andra yrkesgrupper som riskerar påverkas av lagen.

– Regeringens förslag är inte förenligt med vare sig vår yrkesetik, vårt uppdrag eller med Barnkonventionen, sade Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Arbetaren förra året.

Välfärdsfacken enade mot angiverilagen

Bakom manifestationen i Stockholm nu på onsdag står de fem fackförbunden inom välfärdssektorn som sammanlagt företräder 1,2 miljoner medlemmar. 

Veronica Magnusson är förbundsordförande i Vision som organiserar bland annat socialsekreterare, tandsköterskor och läkarsekreterare.

Även hon ska tala på onsdag och skräder inte orden mot lagförslaget.

– Vill vi ha ett angivarsamhälle? Införs lagen är det ett stort steg mot ett allt mer auktoritärt system som skulle försämra välfärdsuppdraget i grunden, säger Veronica Magnusson.

Enligt henne och flera andra fackliga företrädare skulle anställda inom exempelvis kommuner tvingas till helt nya arbetsuppgifter om lagen går igenom. Många lärare och andra berörda yrkesgrupper har varnat för massuppsägningar om regeringen står på sig.

– Därför lägger facket inom välfärden ny allt krut på att det här inte ska bli verklighet. Det är en fråga där Tidöpartierna gått alldeles för långt och de måste helt enkelt ta hänsyn till vilka konsekvenser det skulle leda till för alla som jobbar inom den offentliga sektorn. Det är inte för sent att ändra sig och jag förväntar mig att de nu lyssnar på oss och inte går vidare med lagen, säger Veronica Magnusson.

Förutom fackförbund och människorättsorganisationer har även flera av Sveriges kommuner och regioner tagit aktiv ställning mot lagen om anmälningsplikt för offentligt anställda.

– Kravet att ange papperslösa barn kan aldrig hamna på barnskötare, undersköterskor eller elevassistenter. Alla barn ska känna sig trygga när de går till förskolan. Papperslösa ska känna sig trygga när de söker vård. Välfärden ska vara en trygg plats fri från angiveri. Därför måste förslaget stoppas, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande i Kommunal i ett pressmeddelande inför onsdagens manifestation.

Publicerad Uppdaterad
2 days sedan
Kvinna i rosa huvudsjal och krigsbild i bakgrunden samt tre pratbubblor

Lama Majdi i Gaza: ”Utmattning är min ständiga följeslagare”

Den palestinska arkitektstudenten Lama Majdi är en av Gazas hundratusentals internflyktingar. Tillsammans med sin man och ettåriga dotter Sama kämpar hon för att överleva i det krigsdrabbade området. Via sms till Arbetaren direktrapporterar hon om hennes och familjens situation inne Gaza.

Söndag 20 oktober, kl: 21:44

I dag är det den 20 oktober. Etniska rensningar fortsätter i norra Gaza. Det verkar som om de genomför generalernas plan, som kommer att leda till en fullständig evakuering av området och förvandla det till en stängd militär zon, vilket betyder att vi aldrig kommer att återvända till våra landområden och egendomar där; Allt kommer att försvinna för alltid. 

Det är något som inte bara väcker sorg utan också ironi – hur vi, efter att vi fått instruktionerna att evakuera söderut, fråntas alla våra ägodelar som våra familjer arbetat i åratal för att skaffa och etablera ett stabilt liv fyllt av drömmar och ambitioner. 

Norra Gaza har blivit en grav där alla våra drömmar, liv, egenskaper och ambitioner är begravda för alltid.

Här lever vi det värsta och svåraste liv vi någonsin känt sedan vi föddes i detta land.

I dag har människor inget värde; alla dyrkar pengar, och alla utnyttjar varandra så mycket de kan. 

Våra liv är fyllda av exploatering från handlare, säkerhetskaos, banditer, stölder, mord, fördrivning och att dö av hunger och törst. 

De rika övervakar institutioner och föreningar, medan tjuvarna och de som är direkt kopplade till dem är handlare utan samvete. 

För några dagar sedan fick min dotter Sama sin andra dos av poliovaccinet och sedan dess har hon lidit av svår smärta och ihållande feber som fortsätter än i dag. 

Det har varit fyra dagar av helvete och jag vet inte när hon kommer att bli frisk. 

Jag har glömt smaken av sömn och utmattning är min ständiga följeslagare dessa dagar. 

Apotekaren på Ibn Al-Haytham Pharmacy diagnostiserade det som ett virus och ordinerade behandling för att minska febern och ta itu med viruset hon lider av. 

De sa att tillståndet kan pågå i upp till 10 dagar, vilket betyder att det finns en möjlighet att vår prövning kan förlängas med ytterligare 6 dagar! 

Min dotter kan inte äta eller dricka, och för några dagar sedan fick hon också brännskador på handen, vars märken gradvis bleknar; Jag vet inte vad det här livet vi lever är. Det är ett liv som påtvingats oss utan något val. 

Maten som finns tillgänglig i dag är mycket dyr; priserna på frukt, grönsaker, barnblöjor, städmaterial, kläder och skor, har aldrig nått sådana höjder förut.

Ingenting är billigt i ljuset av den skenande stölden av inkommande bistånd och blockaden som hindrar kommersiella varor från att komma in under förevändningen att de ansvariga har semester, vilket gör livet outhärdligt. 

Min fråga till dig som läser är: Finns det över huvud taget en väg till frihet och liv för en person från Gaza efter all denna tid av folkmord och etnisk rensning?

Lama Majdi
Publicerad Uppdaterad
5 days sedan
Emil Boss, poet och facklig organisatör hos SAC Syndikalisterna. Foto: Axel Green, Stina Stjernkvist

Emil Boss nya dikt ”Oleksandr”

Poeten Emil Boss är till vardags facklig organisatör och återkommande krönikör i tidningen Arbetaren. I augusti släppte han sin senaste diktsamling Kompression, som nominerades till Sveriges Radios Lyrikpris. Här kan ni nu läsa en av hans nyskrivna och tidigare opublicerade dikter.

Han kom till Sverige tjugoarton, 
fick jobb direkt från Svenska Palmen.
Altaner mest. Han lärde namnen
på Stockholms villastäder. 
Samma villkor som därhemma: 
Jämna sextiotimmarsveckor,  
varje sommar sju dar ledigt. 
Sängplats i en trång gemenskap  
av fjorton landsmän i en fyra.  
Tillståndets pris var ett gratis slit
på chefens kåk i Mälarhöjden.  

Två år gick, med lön att skicka 
till familjen i Zaporizhyzha, 
dubbelt mot vad han tjänat hemma
där Ana satt med fyra ungar. 
En dag plötsligt beordrad väntan:
”Kunden har inte betalat oss”. 
Följande halvår gick han runt 
utan jobb och sparkontot tömdes. 
Han pantade burkar när han fick höra
att en håltagningsfirma letade folk
till nyproduktion för allmännyttan
i Hässelby Strand: Bodar, passerkort, 
bygghiss och förman. Nya kollegor, 
samma slit och samma snöglopp,
samma obetalda helger. 
Covid värst: Borra med feber.  

Efter en tid kom en välbekant
order: ”Lönerna dröjer. Kunden har inte 
betalat fakturan. Vi måste jobba 
ikapp och bli klara, så att de betalar”.
Nästa månad samma visa. 
Spelets insats blev fördubblad 
och i tredje ronden var han slagen.
Vräktes från boendet, sov fyra nätter 
i chefens garage på ett liggunderlag,
hittade sängplats till rövarpris 
hos en georgier i Bagarmossen.  
sattes i skuld men kom genom
honom in på projektet Förbifarten: 
Byggstäd och bilning i tunnelbygge.  

Några svenskar inne i berget  
lärde ut kollektivavtalet. 
Han fattade mod och ringde georgiern, 
krävde sjuklön, övertid, OB och avtal, 
fick sparken och krävdes på hyresskulden. 
I desperation tog han vadsomhelst:
En känd aferist som jobbar åt PEAB.
Lade tak på en skola, byggde parhus i Sickla.
Lurad på lönen för fjärde gången  
kunde han inte annat än tomhänt  
resa hemåt med långfärdsbussen.  
Fyra veckor, sedan kom kriget.  
Familjen stod då illa rustad  
eftersom han byggt i Sverige. 
Många delade erfarenheten. 

Publicerad Uppdaterad
6 days sedan
Enligt domstolen har bolaget sakliga skäl att säga upp den tidigare anställda och går alltså på arbetsköparens linje. Syndikalisterna menar att han blev varslad när de fick reda på hans roll i facket. Foto: Michael Sohn/TT, Kollage: Arbetaren

Fackklubben på Zalandos lager förlorar första målet

Den syndikalistiska fackklubben ZADS har förlorat det första av tre mål mot arbetsköparen Ceva Logistics Nordic Services som bedriver verksamheten på Zalandos lager.

Fallet gäller en tidigare anställd och ZADS dåvarande ordförande. Som Arbetaren tidigare rapporterat hävdar Ceva Logistics Nordic Services, en underleverantör till Zalando, att han varslades som en följd av låga prestationer i relation till hur många varor han hanterade per timme. Facket motsätter sig detta och menar att han snarare blev varslad när de fick reda på hans roll i facket.

Arbetsdomstolen ser sakliga skäl för uppsägning

Fallet togs till Arbetsdomstolen och den 16 oktober kom domen.

Enligt domstolen har bolaget sakliga skäl att säga upp den tidigare anställda. De har tagit del av rådata från den handscanner som lagerarbetaren använde och bedömer att det inte finns någon anledning att tvivla på uppgifterna i datasystemet. Domstolen bedömer att den inaktiva tiden för personen i fråga varit anmärkningsvärt hög, då den under ett halvår legat på drygt halva arbetstiden. 

Syndikalisterna ifrågasätter hur mål mäts

– Det är märkligt att domstolen godtar att bolaget, som har statistik för hur övriga anställda presterar, inte kan visa upp jämförande data. I stället konstaterar de att arbetstagaren inte uppfyller målen. Det gör att arbetsgivaren kan ställa ett mål, och även om hundra arbetstagare inte klarar det målet, har de fortfarande sakliga skäl att säga upp en som inte klarar det, säger John Nordmark, jurist på SAC och ombud för sektionen i fallet.

Arbetsdomstolen avslår även driftsektionens yrkande om att bolaget kränkt den anställde och driftsektionens föreningsrätt. John Nordmark berättar att eftersom domstolen bedömde att det fanns sakliga skäl till uppsägning behövde de inte pröva frågan om kränkning av föreningsrätten.

– Gällande föreningsrättskränkningen är det inget märkligt att domstolen avslår det. Domstolens resonemang handlar enbart om prestationen. Det vara bara om det faktiskt var en uppsägning utan sakliga skäl som domstolen behövde ta ställning till om detta också var en föreningsrättskränkning, säger Johan Nordmark.

Driftsektionen behöver nu betala rättegångskostnader på 287 000 kronor. John Nordmark, säger att det är olyckligt och att det nu är upp till driftsektionen att bestämma hur man vill gå vidare. 

Under hösten väntar ytterligare två rättegångar där sektionen stämt Ceva Logistics Nordic Services för uppsägningar.

Hur kan utgången av rättegången kan komma att påverka de kommande två fallen?

– Det är inte min sak att avgöra. Men att det såklart är ett sämre läge eftersom även de ärendena i högre eller lägre grad också handlar om prestation.

Publicerad Uppdaterad
6 days sedan
”Det är en jättestor arbetsplats. Folk springer, hinner varken dricka eller gå på toa.”, säger Grymey Aregay, före detta anställd på Zalandos lager i Brunna. Foto: Tuija Roberntz, Tuija Roberntz, Michael Sohn/TT

Vakter och varningar – vardag på Zalandos lager

Arbetsdagar präglade av kontroll, press och stress är vardag för de som arbetar på Zalandolagret i Brunna. Det framkommer när Arbetaren gör ett oplanerat besök och får ta del av några av de anställdas berättelser om enorm stress, övervakning och vakter som kontrollerar skiftbytena.

Paraplyet vänds ut och in och det yr av regnvatten kring lastbilarnas hjul när jag går mellan industristängslen. Här, i Brunna utanför Kungsängen, finns flera lagerlokaler och logistikföretag. Det är skiftbyte och två röda bussar lämnar och hämtar arbetare på Zalandos lager, som drivs av företaget Ceva Logistics Nordic Services.

Strax innanför grindarna står en ung man med en papperskopp med kaffe i handen som just avslutat sitt pass. Han säger: ”Jag vet inte vad jag ska säga, det är okej, det är sådär, det är lager”.

Han berättar att det är jobbigt att vara bemanningsanställd och arbeta för timlön. Det är svårt att få heltid och fast anställning, konstaterar han.

I industriområdet i Brunna finns flera olika lagerlokaler och logistikföretag. Foto: Tuija Roberntz

Fortsatta problem på Zalandos lager

Arbetaren har rapporterat om hur tidigare anställda varit kritiska mot arbetsköparen. Agnes Lansrot, förhandlingssekreterare på Stockholms LS, säger att det fortfarande finns problem på arbetsplatsen. På Stockholms LS har de en speciell telefontid för medlemmar på Zalandos lager och det kommer ständigt in nya fall. Just nu har facket tre förhandlingsärenden.

– Det handlar ofta om att folk har någon sorts arbetsskada och blir trakasserad av arbetsledare eller chef, säger Agnes Lansrot.

Grymey Aregay, har just blivit uppsagd efter att ha varit arbetsbefriad under en period. Han arbetade på Zalandos lager i fem år.

Innan han stängdes av arbetade han på packavdelningen. Han hade fått byta från plock till packavdelningen eftersom han hade ont i fötterna. När han skulle byta tillbaka hade Grymey Aregay fortfarande ont i foten, den närmaste chefen sa då att han skulle återkomma men hann gå på semester innan Grymey Aregay fick besked. En annan avdelningschef sade åt Grymey Aregay att gå till plockavdelningen. Grymey Aregay försökte svara att han väntade på besked om var han skulle placeras på grund av smärtan i foten. Plötsligt en dag när han skulle stämpla in fungerade inte kortet. Han beskriver att det var en jobbig händelse.

Grymey Aregay är före detta anställd på Zalandos lager i Brunna. Foto: Tuija Roberntz

– Det var många kompisar som skrattade bakom mig. Jag kunde nästan inte sova på två veckor, säger Grymey Aregay.

Han beskriver arbetsplatsen som ett fängelse.

– Man känner ingen frihet. När man går på toa kommer någon bakom dig, du får inte sitta och dricka vatten i två minuter, då kommer de och påminner om målet.

Grymey Aregay är inte ensam om att vara kritisk. Fouad, som egentligen heter något annat men som vill vara anonym för att inte få problem på arbetsplatsen säger såhär:

– De tror inte vi är människor. De tar inte det vi säger på allvar.

Fouad berättar att chefer och vakter betett sig aggressivt på arbetsplatsen, men att de inte får gehör från cheferna. Han berättar hur en anställd nyligen blev filmad av en säkerhetschef för att han inte ville visa sitt anställningskort. 

– Han filmade, tog bild och var aggressiv. Vi gick och pratade med cheferna och de sa samma sak som tidigare när vi anmälde. De vill inte göra någonting, de låtsas att de vill och skriver anteckningar. Cheferna bryr sig om sig själva inte om arbetarna, de tror inte vi är människor. De tar inte det vi säger på allvar, säger Fouad.

Vakter kontrollerar skiftbytena

Vid parkeringsplatsen till lagret i Brunna möter Arbetaren två vakter som håller koll på skiftbytet, en vid grinden och en vid ingången till lagret. Den ena berättar att de är där för att det lätt blir stökigt när så många ska in och ut.

Transport har kollektivavtal på arbetsplatsen och på sin hemsida skriver de att de har förbättrat arbetsmiljön och att de fortsätter göra det. De skriver att de har en god samverkan med arbetsköparen, men att det kan bli tuffa förhandlingar.

– Transport har kollektivavtal på arbetsplatsen, och där tror jag inte det är samma problem. Men transport verkar inte ha så stora klagomål på arbetsmiljön medan vi ser hur många anställda blir utslitna eller är med om arbetsplatsolyckor, säger Agnes Lansrot.

Grymey Aregay berättar att han tidigare inte kände till SAC Syndikalisterna.

– Jag brukade ringa till Transport, de brukade berätta på ett annat sätt och hjälpte inte. 

Både Fouad och Grymey Aregay beskriver hur folk behöver stressa för att nå upp till målen.

– Det är en jättestor arbetsplats. Folk springer, säger Grymey Aregay.

Himmel över Zalando-lagret som drivs av Ceva Logistics Nordic Services i Brunna utanför Kungsängen. Foto: Tuija Roberntz

På packavdelningen är målet 155 varor i timmen.

– De gör kanske 200 och är helt svettiga, hinner varken dricka eller gå på toa, säger Fouad.

Extrem stress orsakar hälsoproblem

Han jobbar på plockavdelningen. Han beskriver hur stressen får konsekvenser.

– Jag svimmade, det snurrade i huvudet. Jag kunde inte stå, jag trodde jag skulle dö på arbetsplatsen och satte mig på soffan.

Fouad berättar att ambulansen fick komma, och att det symptomen tycks ha orsakats av stress och ångest. Samtidigt berättar han att han är långt ifrån ensam om att påverkas av stressen på det sättet.

Stora och särskilda beställningar, säger Grymey Aregay, tar längre tid att packa ihop. Han beskriver att om man tar det lugnt och gör det snyggt, säger de att det tar för lång tid. Om man i stället är snabb, pekar de på att det är för dålig kvalitet.

– Först ska man lägga skor, sedan jackor, sedan textil. Men om man gör noggrant hinner man inte målet.

Han beskriver hur de som är snabba och når över målet kan bli teamledare. 

– Sedan jämför de och säger att de klarade 300. Men alla människor är inte likadana, några är snabbare andra långsammare, säger Grymey Aregay.

Fouad beskriver också att det är långt ifrån alla som når upp till målet och att många på arbetsplatsen har skadade knän eller ryggar.

Enligt Grymey Aregay är det svårt att få gehör från teamledaren.

– De som blir teamledare tänker bara på målet, inte på folket. De lyssnar inte på oss.

Enligt Grymey Aregay kan det leda till en varning om man inte når upp till målet och den “aktiva tiden” som arbetsköparen mäter.

Arbetstagarna får ofta och många varningar

Agnes Lansrot ser ett problem med att företaget inte vill gå in på hur aktiv tid mäts.

– Du skannar ett paket och sedan ska du ställa det någonstans. Går det för lång tid börjar det räknas som inaktiv tid och de kunde inte svara på efter hur lång tid det börjar räknas som det.

Eftersom det är så många som har varningar är det svårt för den enskilde arbetaren att veta hur allvarligt företaget tycker att det är, säger Agnes Lansrot. Hon anser att Ceva Logistics Nordic Services utnyttjar att de har systemen för att mäta prestation.

– Det går såklart att sätta upp mål som inte går att uppnå och mäta prestationer för att sedan när man vill säga upp någon ha tillräckliga skäl att göra det, säger Agnes Lansrot.

Enligt Fouad ber bemanningspersonalen de som är anställda av Ceva Logistics Nordic Services att prata med cheferna.

Parkeringsplatsen omgärdas av industristängsel. Foto: Tuija Roberntz

– Bemanningen ber oss Ceva:re att gå och prata med cheferna. De säger “jag ber er, för om vi ska prata med cheferna kommer vi få sparken direkt”, säger Fouad men beskriver att när de gör det så säger cheferna att de är för få. Samtidigt som han ser att det är få som vågar vara öppna med sin kritik. Vid upprepade tillfällen när de har frågor om arbetsmiljön, säger Fouad att cheferna säger att de inte kan svara.

Stressen slår tillbaka på individen

Grymey Aregay berättar att bemanningspersonalen är extra stressade på grund av risken att inte få komma tillbaka om de är för stressade. 

– De kanske gör 250, de hinner inte prata, de bara springer. 

Grymey Aregay tycker inte att det ska vara ett krav att nå upp till målet.

– Målet står inte med i kontraktet, det står att du ska jobba måndag till fredag 8 timmar om dagen.

Skiftbytet på Ceva Logistics Nordic Services går snabbt.

Arbetare strömmar ut från det enorma lagret. Arbetaren försöker få en kommentar från två unga kvinnor som just verkar ha avslutat sitt pass, men de har för bråttom in i en av de två bussarna det står ”abonnerad” på. Sedan far bussar och bilar iväg och plötsligt är det lugnt igen.

Inne på lagret börjar lagerarbetarna i nästa skift sina pass.

Publicerad Uppdaterad
7 days sedan
demonstranter med en stor blå banner där det står försvara strejkrätten
Strike Back i en demonstration till försvar av strejkrätten 2018. Foto: Fredrik Persson/TT

När tar vi tillbaka strejkrätten?

Sedan strejkrätten inskränktes för fem år sedan saknas ordentliga påtryckningsmedel för arbetstagarna att ta till och som skyddas av strejkrätten. Det är därför hög tid att ta tilllbaka strejkrätten, skriver Cim Héloïse Sävel från SAC:s centralkommitté

Nu är det fem år sedan vi mobiliserade för att bevara strejkrätten. Vi gick samman nationellt, hade strejkrättsmöten från norr till söder, mobiliserade klubbar över alla fackliga centralorganisationer och fristående fackföreningar, och vi gjorde en ganska stor skräll framför LO-borgen i Stockholm.

Men vi lyckades inte säkra strejkrätten från den socialdemokratiska regeringen som bara hade ett mål i sikte – underkuva hamnarbetarna för att säkerställa en flytande internationell handel. 

Arbetsplatskonflikter – juridiska träsk

Fastän jag befinner mig i Australien har jag åtagit mig en del arbete med att lösa en arbetsplatskonflikt som angår min pappa. Han har blivit avstängd från sin arbetsplats på väldigt tvivelaktiga grunder och har fått ta hårda konsekvenser därav. Alla hans arbetskamrater vill ha tillbaka honom i arbete men förhandlingarna går inte särskilt snabbt.

Och där är vi, fast i ett juridiskt träsk där arbetsförhållandena inte bestäms av de som berörs, utan av lagar skrivna i fjärran som varken tar hänsyn till situation eller omständighet. De är endast till för att försvara arbetsköparens autokratiska envälde. Var finns vår makt, vårt självbestämmande?

Tidigare har dylika situationer lösts med påtryckningsmedel som skyddats av strejkrätten. En strids- och eskaleringsplan, lite organisering av arbetskamraterna och ett varsel – så kunde vi visa att vi var en allvarlig aktör på vår egen arbetsplats och över våra egna liv. Nu kan vi inte ens ta striden mot ett illegitimt kollektivavtal. 

När ska vi börja ställa frågor?

Mot bakgrund av mina fackliga erfarenheter i Australien har jag märkt att vi är dåliga på att ställa frågan. Må det gälla att ställa frågan om inte ens arbetskamrat ska med i facket eller ställa frågan om reformer.

Jag skulle vilja ställa den här frågan: När tar vi tillbaka strejkrätten?

Vi har i decennier varit på defensiven och förlorat mycket makt och många fördelar. Den defensiva ställningen har onekligen inte fungerat och jag undrar om inte bästa försvar är attack. Vi kan inte ha en arbetsmarknad som ser ur som den gör och utvecklingen är inget annat än oroande. Det finns i dagens klimat knappast någon ledande röst för arbetare, en röst som vågar utmana kapitalisternas rovdrift och statens nyliberalism, en röst som vågar hävda arbetarnas position i politiken och arbetslivet. 

Jag vill ställa frågan, när tar vi tillbaka strejkrätten?

Vi kommer inte ur vår vanmakt genom att stå på defensiven, i väntan på att parera nästa nyliberala svärdsving. Vår vanmakt kan bara brytas genom vår makt, genom hävdandet och bruket av vår makt. När tar vi tillbaka strejkrätten? Vi är varken maktlösa eller inkompetenta, men vi har blivit otränade och ovana.

Vi har vant oss vid vanmakten, vid defensiven och ledarlösheten. Våra rättigheter och vårt inflytande i politik och arbetsliv kommer inte av några välvilliga politiker eller ens av de byråkratiska fackföreningarna. De är inget annat än segel och när det inte blåser hårt från arbetarnas hamnar, fabriker och kommuner kommer skutan stilla stå och förtvina av havens hårda väder.

Det är bara vi som kan blåsa, bara vi som kan ställa krav på att få återgå i arbete, häva illegitima kollektivavtal och vinna rätten att strejka. Det är bara folk- och arbetarrörelserna som, genom att först ställa kravet och sedan blåsa hårt av sina lungors egna kraft, kan få samhällsskutan att röra sig i någon meningsfull riktning. Det är vi som måste blåsa och sätta vind i seglen.

När tar vi tillbaka strejkrätten?

Cim Héloïse Sävel, ledamot i SAC:s centralkommitté och ATAB

Publicerad
1 week sedan
Medverkande i Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd är Parwin Hoseinia, Mzamo Nondlwana, George Chamoun (Rasuul) och Rani Nair, som också är koreograf. Foto: Märta Thisner

Iran: En revolution att dansa till

Denna vecka har Konstgruppen Fuls föreställning Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd turnépremiär. Det är en berättelse om frihet, liv och glädje under de senaste årens protester i Iran. “Genom virala videobitar speglas protesterna vidare” säger regissören och dramatikern Nasim Aghili till Arbetaren.

Den 16 september 2022 dog Mahsa Jina Amini, endast 22 år gammal, efter att ha blivit misshandlad i samband med att hon fördes till en polisstation i Teheran. Den iranska regimen försökte tysta ner dödsfallet, men genom brutala fängslanden av demonstranter och de journalister och fotografer som dokumenterade protesterna startade en feministisk frihetsrörelse, som fortfarande rör sig i vågor över landet, mer än två år senare. Regimen vill att kvinnor, och repressionen gentemot dem ska gömmas, döljas bakom tyg och galler. Därför ligger kraften i protesterna just i att de sker i det offentliga. De kvinnor och queers som går i fronten för revolten gör det med fara för liv och frihet, och råkar ofta illa ut. Många har mördats direkt på gatan, eller i fängelse. 

Konstgruppen Ful, som tillsammans med Riksteatern under veckan har premiär i Malmö med sin turnéföreställning Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd, vill framhålla lusten till liv och frihet i första hand. Och alldeles särskilt det starka queerinslaget i protesterna. Arbetaren besökte föreställningen och fick ett prat med regissören Nasim Aghili, som tillsammans med Malin Holgersson och Rani Nair skapat föreställningen i nära samarbete med scenografen och kostymören Björn Karlsson, i Riksteaterns lokaler i Hallunda utanför Stockholm. 

”Vill inte reproducera våldet”

Nasim Aghili, regissör och dramatiker. Foto: Patriez van der Wens

Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd är en glädjefull och humoristisk föreställning som bjuder in med gester och flirt. Kropparna leker; vrider sig och vibrerar, gungar upp och ner och dansarna skojar med varandra. Samtidigt finns ett uttryck av att det man gör i dansleken är av djupaste vikt. Det är en mjuk och trygg miljö som spelas upp, långt ifrån våldet som möter de protesterande på Irans gator.

– När vi började jobba med den här föreställningen så visste vi direkt att det vi inte ville var att reproducera eller representera våldet. Att inte bara minnas de här fantastiskt modiga personerna genom ilska och sorg, utan också att visa deras glädje. En sak som vi har tagit tillvara på är att många av de tonåringar som blivit mördade under protesterna lämnat efter sig videos där de sjunger och dansar och är glada, som spridits av deras vänner och familjer. Vi tolkar det som att det är så här vi ska minnas dem. Vi har valt att göra en dansföreställning som fokuserar på hur levande de var. Tänk att i ett sånt här förtryckande system där du varken får visa någon hud eller hår, inte får dansa och inte lyssna på popmusik i det offentliga rummet, så går du ut och gör exakt allt det och lite till. Det är så tydligt att dansen är så farlig, säger Nasim Aghili.

Men den är utbredd?

– Ja, överlag är ju iranier ett mycket dansande folk. Även om du inte får dansa offentligt så dansas det överallt ändå. Fester och hemliga klubbar och sådant pågår hela tiden. Det som vi har tagit tillvara på är att de här protesterna verkligen har ändrat bilden av vad vi tolkar som revolution. Vi lever fortfarande med de här bilderna av stora masståg med demonstrationer och slagord, som bygger mycket på ilska och aggressivitet och det kan verkligen ha sin plats, men de här tonåringarna som går ut och dansar och sjunger som den ultimata protesten, det förändrar ju den bilden totalt. Vår bild av hur vi kan göra motstånd. Det är just dessa handlingar vi vill hylla. Genom queer glädje, queer estetik, drag, att fokusera på de queera uttrycken.

Konstgruppen Ful har gör en glädjefull och vacker föreställning som berättar om verklighetens protester i Iran. Främst går queers. Foto: Märta Thisner

– Detta med virala danser handlar om att någon lägger upp något, och sedan börjar någon annan att göra speglingar av det. Till exempel i vår föreställning fokuserar vi på en dans som gjordes till låten ”Calm down” av Rema [Divine Ikubor, en nigeriansk låtskrivare, sångare och rappare] som en koreograf som bor i Kanada senare gjorde en koreografi till, och då spreds det via sociala medier och allt fler började göra varianter av koreografin. Fem tonårstjejer i området Ekbatan i Teheran gjorde en variant av den här afro-beat-låten, i utsläppt hår och korta tröjor. Det görs alltså hundratusentals varianter av den här koreografin – men två dagar efter att de har gjort sin på 30 sekunder så arresterades de. Och när det hände så började ännu fler göra speglingar av det här som stöd för “Ekbatan-dansarna” som de snart blev kända som. Och det är just det här nya sättet att de här virala grejerna inte är dokumentation utan mer som en dialog, som intresserar oss. De är aldrig singulära utan det är speglingarna som gör dem så viktiga. 

Hur har föreställningen kommit till?

– Vi kallar den för en fristående uppföljare till en annan föreställning som vi gjorde, som hette Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian [2021]. Baba Karam är en jättepopulär folklig iransk dansform som ofta utförs i maskulin drag. Det som intresserade oss var hur öppet det queera begäret är i ett så pass folkligt uttryckt. Att något så jättequeert får existera där. Den föreställningen gordes av Konstgruppen Ful, så det var vår egen produktion. Så när vi fick frågan om vi ville göra en föreställning med Riksteatern så ville vi behålla vissa element från den föreställningen men den handlade mer om dansens roll i diasporan, om här och nu. Och minnen också, vad dansen har betytt i exil. Men då hände det här att Jina Amini blev mördad, och protesterna började. Då var det helt självklart att vi skulle göra någonting kring det. 

Avstånd som separerar och enar

– Och sedan har det vuxit fram på olika vis. Att vi utgick från virala danser och från frågan om vad dansen betyder i frihetsrörelser. För vi visste att vi ville jobba med frihet. Också som koncept. För det är verkligen inte en föreställning som bara handlar om Iran, utan om hur vi alla hänger ihop och vad vi gör här, nu i Sverige. Vi är ju så många som är här och samtidigt i Iran och i Sydafrika eller i Libanon eller i Gaza, just nu. Vi får ju lära oss väldigt mycket att de där avstånden separerar oss, men egentligen är vi ju många som är på många platser samtidigt och som ser hur vi hänger ihop. Att våra friheter som vi berövas här faktist hänger ihop med de friheter som människor berövas i Iran. Och att vi kan lära oss mycket av varandra. Och framförallt vi av dem.

– De fyra på scen, tre dansare och en dj, representerar olika delar av Europa och Afrika. Mzamo Nondlwana är sydafrikan, baserad i Österrike. George Chamoun (Rasuul) är från Libanon och Sverige, Parwin Hoseinia är svensk-iranier, och Rani Nair är från Sverige och Indien och är också koreograf. Det är viktigt för oss att ha med olika kamper in i det här, säger Nasim Aghili, själv exiliranier sedan 38 år.

Innan varje föreställning bjuder Ful och Riksteatern in till dragworkshop för att mjuka upp publiken, men också för att särskilt visa queera teaterbesökare vilken betydelse de bär för protesterna. Regissören Nasim Aghili berättar att just queera deltagare alltid haft en bärande roll, och alltid gått först. 

Det har inte skrivits så mycket om queerperspektivet i de här protesterna?

– Det finns en väldigt specifik bild av hur protesterna ser ut, att de handlar om hijaben och om kvinnorna som offer. Men om man pratar med queers i Iran, och andra aktivister så finns det en stor solidaritet i den feministiska rörelsen där transkvinnor har en jättestor roll och är inbjudna. Självklart finns det transfobiska tendenser, det ser vi ju i feministiska rörelser överallt. Och det finns också i Iran. Men det finns, och har funnits flera personer som lyfts fram och mördats, unga personer som har mördats av regeringen, där det senare har uppmärksammats att de är queer. Och då har det tyvärr bland exiliranier funnits en konflikt i det att: ”Kan vi inte vänta med de queera perspektiven?”, att vi tar kvinnofrågan först. Men sanningen är att inne i Iran handlar frihetsrörelsen inte bara om kvinnor och inte bara om slöjan. Alltså den är ju den ultimata symbolen för ofrihet, så klart, men det handlar ju om att de lever i ett extremt förtryckande samhälle där de inte får göra någonting, där det inte finns någon yttrandefrihet överhuvudtaget och där queer är extremt trakasserade och förtryckta. Så den bilden som kommer ut brukar vara ensidig.

Jag tänker att drag och queer är systemstörande i sig. Så i teorin är det lätt att förstå att man kan vara bensinen på brasan. Men det ser ju inte ut så inom alla revolutioner. Och inom feminismen har inte alltid queer varit välkommet. 

– Och det går inte att göra en feministisk revolution utan queers.

Kan man ha kontakt med vänner i Iran i dag?

– Ja, det kan man, ibland så får man prata lite kryptiskt. Jag har vänner, och släkt där. Man kan prata i telefon och använda sociala medier. Det finns en viss gräns – och folk går över den gränsen hela tiden, säger Nasim Aghili.

Protesterna enade olika delar av Iran

– När protesterna började 2022 var det jättesvårt med internet. Myndigheterna ville tysta ner all information. Det går på och av, så att säga, men det finns olika sätt att bemöta det. I vår föreställning har vi inspirerats väldigt mycket av de virala dans- och sångvideos som har kommit ut och spridits vidare. Det handlar inte bara om Iran, men vår utgångspunkt är de protester som kallas ”världens första feministiska revolution”, och som startade efter Jina Aminis död den 16 september 2022, berättar Nasim Aghili. 

Är det över hela landet som de sprids?

– Det är över hela Iran, som ju är ett land som består av en massa olika folkslag. Kurdistan ligger ju delvis i Iran och det gör även Baluchistan. Något som verkligen hände i de här protesterna var att alla de här olika delarna gick ihop. Ett av de viktigaste slagorden har varit ”Från Kurdistan till Teheran till Baluchistan”. 

Likheter mellan Iran och Sverige

– Föreställningen handlar för oss mycket om vad vi kan göra här, vad vi kan göra nu. Hur kan vi göra solidariska handlingar som både belyser och skickar hälsningar, men också är hyllningar till de som varit så modiga och varit med i den här rörelsen som kämpar för fred för oss alla. Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd är inte en föreställning som handlar om hur svårt kvinnor har det i Iran utan handlar om frihet, glädje och liv. Men vi gör ju en massa olika kopplingar i föreställningen som inte handlar om Iran: från hoten mot Drag Story Hour Sverige till att vi alla lever i en extremt nationalistisk konservativ tid där våra rättigheter begränsas. Och för oss är det viktigt att lyfta det queera perspektivet. För queers står alltid längst fram – även i Iran. Och är alltid de som riskerar mest.

Nasim Aghili berättar att protesterna har ändrat form över tid. Repressionen är hård och de öppna protesterna har minskat. Ändå beskriver hon det som att en permanent skillnad har inträtt. 

– De som vi har varit i kontakt med utrycker verkligen att det ändå känns som att någonting har förändrats för alltid. Det ligger en kraft under ytan. Jättemånga trotsar hijablagen fortfarande, och går utan slöja, berättar hon. 

– I föreställningen har vi med en autentisk dialog mellan två tjejer som reser i tunnelbanan och moralpolisen, eller basij som de kallas. Det finns säkerhetspoliser av olika slag, eller regeringsagenter. De står och trakasserar folk som inte bär slöja, i varje gathörn. Vi har alltså folk som skickar oss ljud från Iran. Publiken får en översättning av den dialogen, för den är ju på persiska. Den är ett bra tecken på hur motståndet lever vidare, kvinnorna ifrågasätter var i Koranen det står att jag ska ha hijab och ifrågasätter deras existens. Och det här gör de ju med risk för sina liv – varje gång. Och det uppstår dialoger hela tiden. De här personerna som varje dag gör de här motståndshandlingarna – det är det som har förändrats. 

Nasim Aghili berättar att iranier alltid gjort vardagliga motståndshandlingar, som att hijaben kan bäras med en glipa, drar den bakåt eller på annat sätt. 

– Jag skulle säga att det inte finns några modigare än de iranska kvinnorna – och de queera – det finns ju modiga män och kvinnor överallt, men trots det enorma förtrycket så hände det någonting i de där protesterna som förändrade vad som är möjligt. Det är många som uttrycker att det är väldigt svårt att gå tillbaka. Det fanns ju ett vacuum där, där många berättar att de inte hade hijab och bröt mot många regler, och trots det våldsamma mötet med regeringsagenter som sköt på folk och gjorde massarresteringar så vill folk fortfarande göra det där motståndet. Jag tänker att det är ett sätt att göra de där vardagliga motståndshandlingarna.

Bild från föreställningen Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd. Foto: Märta Thisner

Nasim Aghili berättar att det finns många sätt att göra motstånd. Ett av dem är strejk, som används mycket i Iran. Strejker handlar om att inte bara göra motstånd just vid det enskilda tillfället utan att förändra systemet, berättar hon, att vara ett hot mot regimen. 

Är det så att regimen inte vill ha strejker, att de övervakar och skyddar ägarna? Både de offentligt och privat ägda. 

– Det jag menar är att det är ett sätt att störa ordningen i landet. Så det är inte som här att man bara strejkar för att höja lönerna ett antal procent utan det handlar om att störa infrastrukturen. Som en politisk handling.

Skolstrejkerna verkar ha stört regimen allvarligt?

– Ja, verkligen, de var supereffektiva. Vi har sett bilder och videos där de kastar ut sina manliga lärare och rektorer. Tänk dig modet när man är åtta, nio år. Vi har så mycket att lära av det de gjort och gör.

Har det en betydelse att protesterna startade bland unga människor tror du?

Ja, många skulle nog hålla med om att det är de ungas revolution. Det är de som har varit ute på gatorna mest, det är de som har trotsat reglerna mest. Bara skolorna som du nämnde och det är alltifrån grundskolan till universitet. Och det är för att Iran har en jättestor ung befolkning, och de har ingen framtid. 

Gäller det pojkar också?

– Ja absolut, och det erbjuds ingenting. Det är ett land som förtrycker sin befolkning oerhört, men inte bara genom att begränsa yttrandefriheten, kläder och så, utan också ekonomiskt. Jag ska inte prata för dem, men den bilden vi eller jag ser är verkligen att det finns en känsla av att det inte finns så mycket att förlora. Och pojkarna och männen vill också vara fria. 

Kvinnor utan hijab i Iran, denna från Teherans affärsdistrikt i april 2023, där en av dem valt att utmana lagen. Sedan mordet på Mahsa Jina Amini trotsar allt fler förbudet. Foto: Vahid Salem

– Friheten är ett stort slagord. Att gå ut på gatan och utöva sin frihet genom att göra det mest förbjudna. Det är inte bara dans, de har hånglat framför frihetstornet, så att de där mest förbjudna sakerna – det är då en kan vara som mest fri, tänker jag. När man kan trotsa det. Det är något som vi behöver lära av, men som också förenar oss. Alltså den här känslan av det här otroligt viktiga begäret, att få vara fri. Som jag tänker att den här föreställningen handlar så väldigt mycket om.

Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd har premiär i Malmö den 15 oktober och fortsätter därefter till ytterligare 14 orter med avslutning på kulturhuset Väven i Umeå den 20 november.

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Den syndikalistiska fackklubben har stämt Ceva Logistics Nordic Services för tre uppsägninger. Gaby Bahadi var en av dem som fick sparken. Foto: Fredrik Sandberg. Collage: Arbetaren

Sparkades från Zalandos lager: ”Företags­hälsovården hotade med avsked”

Gaby Bahadi var en av de som sades upp från Zalandos lager förra året. Nu har fackklubben tagit fallet till domstol. För Arbetaren berättar han om en stressig arbetsmiljö, höga krav och om personalen på företagshälsovården som sa att de skulle få honom sparkad.

Under hösten äger tre rättegångar rum där fackklubben Zalandoarbetarnas driftsektion, ZADS som hör till Stockholms LS, stämt företaget Ceva Logistics Nordic Services som är en underleverantör till Zalando. Enligt facket är Gaby Bahadi en av de tre som företaget sagt upp utan giltiga skäl. Företaget å andra sidan anser bland annat att han har underpresterat, något som facket motsätter sig.

Gaby Bahadi beskriver hur han upplevde arbetet på Ceva Logistics Nordic Services.

– Det spelar ingen roll hur du mår eller vem du är, du måste göra 70 varor i timmen. De behandlar oss som maskiner. Varje gång vi missar, om vi gör 35 till exempel, kallar de oss på feedbacksamtal. De pressar och stressar oss för att vi ska leverera.

Att nå upp till målet var svårt anser Gaby Bahadi.

– Det är jättesvårt. Vill du dricka vatten och gå och fylla på din vattenflaska behöver du promenera till första avdelningen och lagret är jättestort. Även att gå till toaletten tar lång tid. Folk går inte till toaletten.

På arbetsplatsen förväntas den anställda ha en viss produktivitet och aktiv tid. På returavdelningen, där Gaby Bahadi först arbetade, mäts det hur många returer en arbetare hinner packa upp och granska per timme. Målet är att hantera 31 till 32 returer per arbetad timme. På plockavdelningen, som han arbetade på senare, förväntas man hantera 83 artiklar per timme. Målet för aktiv tid är sju av åtta arbetstimmar. Detta kan företaget mäta via dator på returavdelningen eller scanner på plockavdelningen. Enligt företaget finns utrymme att hämta vagnar, fylla på material eller gå på toaletten. Registrering av inaktiv tid börjar några minuter efter att scannern upphör att användas.

De som arbetar kan inte se hur räkningen går till medan de arbetar, vilket Gaby Bahadi menar skapar en osäkerhet om siffrorna företaget presenterar är korrekta.

– De måste visa hur deras system funkar. Varför står det inte hur många artiklar jag klarat när jag arbetat, så att jag inte blir stressad? 

Få vågar säga ifrån på Zalandos lager

Gaby Bahadi menar att många av de som jobbar på lagret inte vågar säga ifrån. Det är personer som inte känner till sina rättigheter, är äldre och kan dålig svenska, har barn eller väntar på medborgarskap och är rädda att bli av med jobbet. 

– De jobbar och är tysta.

Enligt Gaby Bahadi var det inte ovanligt att folk svimmade på arbetsplatsen.

– En gång var det en gravid kvinna som svimmade. Ambulansen hämtade henne och sedan kom hon aldrig tillbaka till jobbet. Det är många som svimmar på grund av stress. 

Det var när Gaby Bahadi började sätta sig emot som han upplevde att han fick ögonen på sig.

– Jag började få varning efter varning. Men det står inte i kontraktet att jag måste göra 70 varor i timmen.

 Han berättar att han under en period blev kallad till kontoret varje dag.

– Ett tag mådde jag dåligt för att det var så mycket press på mig och de kallade mig till kontoret varje dag. Jag kunde inte sova, jag kunde inte äta, jag gick till psykolog och började ta mediciner för att kunna somna. Jag började få ångestattacker.

Hänvisades till företagshälsan

När han meddelade företaget att han mådde dåligt hänvisades han till företagshälsan Feelgood – “Sveriges ledande hälsoföretag” enligt deras egen hemsida. Han blev obekväm av frågorna som ställdes hos företagshälsovården som bland annat handlade om hans familj. Gaby Bahadi sa att han inte ville svara på de privata frågorna men berättade att han tog mediciner och hade ångestattacker.

– Då sa hon direkt till mig att om du inte vill samarbeta med mig så skriver jag till din chef nu att han ska sparka dig, berättar Gaby Bahadi.

Agnes Lansrot, förhandlingssekreterare på Stockholms LS, menar att det är vanligt att företaget kräver att man ska gå till företagshälsovården.

– Om någon är sjukskriven under längre perioder ska man etablera en rehabiliteringsplan och då kan de kräva att man ska gå till Feelgood, och då kan det vara så att de inte nöjer sig med att  man lämnar in läkarintyg från den vårdkontakt man redan har. Det finns medlemmar som berättar att de blivit dåligt bemötta av Feelgood, säger hon.

Enligt henne skapar det en obalans att företaget är kund hos företagsvården.

– Det är ju svårt att känna förtroende för en vårdinstans som så tydligt står på arbetsköparens sida, då arbetsköparen betalar den vårdinstansen. Det blir en jättemärklig situation.

Gaby Bahadi beskriver att han blev stressad och svarade på frågorna. Sedan skulle han skriva under ett papper som skulle innebära att de fick tillgång till hans journaler, ändra medicin och säga upp vårdkontakterna på vårdcentralen.

– Jag ville inte acceptera det, jag kände mig inte bekväm, säger Gaby Bahadi och berättar att han tog med sig papperna och sa att han skulle läsa igenom dem. Han bestämde sig sedan för att inte skriva under.

Via presstjänsten svarar Feelgood att de inte kan gå in på enskilda individärenden eller enskilda uppdrag. Enligt dem finns det inte någon konflikt i uppdraget.

“Vårt uppdrag som företagshälsovård innebär att vara en oberoende expertresurs inom områdena arbetsmiljö och rehabilitering och att det fungerar väl ligger i såväl arbetsgivarens som den anställdes intresse. Det innebär att det inte föreligger någon intressekonflikt inom ramen för våra uppdrag.” skriver Feel goods marknads- och kommunikationschef Åsa Rex Nygård.

Gaby Bahadi berättar att han gav läkarintyg från vårdcentralen, vilket chefen först accepterade. Men efter någon vecka ville de ha ett läkarintyg där det stod vilka mediciner Gaby Bahadi tog. Han förklarade att medicinen var vid behov men gick inte med på att ge ett nytt läkarintyg.

Uppsagd efter granskning

Det var i juli förra året som Aftonbladet började publicera artiklar, och enligt Gaby Bahadi var det många som sades upp i samband med det. Själv blev han uppsagd under slutet av sommaren.

Gaby Bahadi säger att han påpekade för en chef att Aftonbladet skrev om Zalandolagret och att det var kort därefter han blev avskedad.

I dag mår han bra och jobbar på Willys, men får ont i hjärtat när han kommer ihåg hur dåligt han mådde.

– Varje kväll minns jag hur glad jag är att jag inte är där i dag, samtidigt som jag tänker på mina gamla kollegor och undrar hur de mår.

Nu hoppas han kunna få skadestånd för den jobbiga tiden på Zalandos lager.

– Jag hoppas att facket ska kunna hjälpa mig. Jag har varit medlem länge, gått på möten och försökt få med kollegor. Jag hoppas det går bra nu, för vi har medlemmar på lagret, men de vågar inte göra nånting för de såg att vi blev sparkade. Om vi inte vinner nu kommer medlemmarna inte lita på facket längre.

Arbetaren har försökt nå företaget Ceva Logistics Nordic Service. De har valt att svara på Arbetarens frågor i en samlad kommentar där de skriver att de inte kommenterar frågor “som rör våra individuella medarbetare, interna affärssystem eller rykten och den här typen av påståenden”. Vidare skriver de att “som en övergripande kommentar understryker vi att vår syn är att vi agerat i enlighet med LAS, kollektivavtal och övrig svensk arbetsrätt.”

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
"Det viktiga för oss är att inse att deras politik aldrig går ut på att bygga det gemensamma." Foto: Anders Wiklund/TT, privat

Vakna innan det är för sent

“Men om fascismen smyger sig tillbaka, är det du och jag som måste stå emot” skriver vänsterpartisten Erfan Kakahani i en debattartikel för Arbetaren.

Fröna växer sakta under ytan. De trivs där det är fuktigt, mörkt och kallt. Först när bladen börjar synas, kan man se att det är ogräs överallt. Men om vi blundar, om vi tittar bort, hur ska vi då se faran? Rasismen i Sverige har grott länge och nu är den inte längre dold. Den har fått fäste i de högsta politiska skikten, där retoriken blivit så normaliserad att den nästintill förblindar oss.

Sverigedemokraterna, ett parti med nazistiska rötter, uttrycker idag stolt hur de skärper kraven för att bli svensk medborgare. “Vi skyddar Sverige”, säger de. “De kriminella ska bort.” De talar om kravlöshet och hot, men vi vet att det handlar om något annat. Det är inte brottslingarna de jagar – det är alla som inte passar in i deras snäva definition av svenskhet.

Precis som ogräset sprider sig med vinden, så sprids dessa idéer. Frankrike föll snabbt för samma stormvindar – vem vet när de kommer efter dig?

Fascismens återkomst

Vi kan inte längre titta bort. Vi kan inte säga att vi inget visste. Varje dag tar rasismen ett steg framåt medan vi distraheras av kriser och klassklyftor som bara ökar. Varje dag föds nya hot mot våra liv, men i mörkret där vi blundar breder faran ut sig. Hur kan vi agera om vi inte inser faran? I dag har du arbete och lön, men imorgon kanske det inte längre är fallet. Miljonerna som svälter runtom i världen står bara lite längre ner i samma hål som vi alla faller ner i. Det viktiga för oss är att inse att deras politik aldrig går ut på att bygga det gemensamma, utan en strävan efter makt, uppbyggandet av ett elitistiskt ojämlikt och repressivt samhälle.

De flesta går med strömmen om det går. Men om fascismen smyger sig tillbaka, är det du och jag som måste stå emot. Det handlar om att våga se. Våga erkänna. Våga stå emot. För när fascismen kommer smygandes, är det vi, du och jag, som måste stå upp. Annars har ogräset snart växt över våra huvuden.

Nu är det dags att stå upp och göra skillnad. Om vi låter det spridas med vinden över världen, får vi betala för vår tvekan med vår frihet. Vi måste stå emot, inte bara för vår egen skull, utan för våra barns skull – så att vi en dag med rak rygg kan säga till dem:

“Jag var en av dem som stod emot”

Erfan Kakahani, vänsterpartist i Sundsvall

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Enligt Stockholms LS är det svårt för de anställda på Zalandos lager att bedriva facklig verksamhet på grund av att arbetsköparen ägnar sig åt ”union busting”, det vill säga att arbetsgivaren aktivt motarbetar fackliga rättigheter. Foto: Oscar Olsson/TT, Claudio Bresciani/TT, Michael Sohn/TT. Collage: Arbetaren

Varslades från Zalandos lager när arbets­köparen fick veta hans roll i facket

Det gigantiska näthandelsföretaget Zalando har varit i blåsväder många gånger under åren de har funnits i Sverige. Arbetsförhållandena på deras lager, som drivs av underleverantörer, har kritiserats. På lagret utanför Stockholm finns en syndikalistisk fackklubb som nu stämt företaget efter att tre medlemmar sagts upp med hänvisning till låga prestationer.

Modeföretaget Zalandos lager i Brunna, norr om Stockholm, har plats för mellan 7 och 8 miljoner produkter och är arbetsplats för cirka 450 personer. Lagret drivs inte av Zalando själva, utan av underleverantören Ceva Logistics Nordic Services. De som arbetar här är antingen anställda av Ceva Logistics Nordic Services, eller av bemanningsföretag som Lernia eller StudentConsulting.

Arbetaren har tidigare rapporterat om villkoren på lagret och förra sommaren publicerade även Aftonbladet en rad artiklar om arbetsförhållandena på företaget. Ceva Logistics Nordic Services svarade då Aftonbladet att de inte kände igen sig i bilden som den syndikalistiska fackklubben beskrev och att man reagerat mot att enstaka medarbetare tog omotiverat långa raster.

Lokala fackklubben har initierat tre rättegångar mot Zalandos underleverantör

Under hösten äger tre rättegångar rum, som ett resultat av att den lokala fackklubben på Zalando, ZADS, som även är en del av Stockholms LS, har stämt Ceva Logistics Nordic Services för tre uppsägningar som de anser saknar sakliga skäl.

I samtliga tre fall hänvisar företaget till varningar där de mätt låga prestationer i relation till hur många varor som en arbetare hanterar per timme och arbetarens aktiva tid. Enligt Stockholms LS är det centralt för målen huruvida de anställda kan sägas ha underpresterat.

Agnes Lansrot, förhandlingssekreterare på Stockholms LS. Foto: Johan Apel Röstlund

Den första rättegången ägde rum i början av september och dom väntas i mitten av oktober. Fallet gäller en tidigare anställd och ZADS dåvarande ordförande – som blev varslad när Ceva Logistics Nordic Services fick reda på hans roll i facket, menar Agnes Lansrot, förhandlingssekreterare på Stockholms LS.

– Bara några dagar efter att arbetsköparen fick reda på att han var ordförande blev han varslad. Arbetsköparna hävdar att det handlar om hans prestationer och varningar, men vi menar att det beror på att de fick reda på det. Det som är svårt är att det finns just varningar, men de flesta på Zalandos lager har varningar, eftersom de har de här systemen för att mäta prestation, säger Agnes Lansrot.

Arbetaren har tidigare rapporterat om hur den fackliga aktivisten Idriss Mohamed, som var med och startade upp den syndikalistiska sektionen på lagret, blev sparkad. Då drevs Zalandolagret av Ingram Micro, 2022 tog Ceva Logistics Nordic Services över.

Agnes Lansrot menar att det är svårt att organisera på arbetsplatsen eftersom företaget använder sig av “union busting”, det vill säga motarbetar och ifrågasätter de som är fackligt aktiva.

– Det betyder att de går på de som är fackligt aktiva, i alla fall de som är aktiva i vår driftsektion, säger hon.

Utan genomsnittsprestation saknas jämförelsetal i domstol

På arbetsplatsen mäter företaget hur många varor som en arbetare hanterar per timme, samt hur aktiva arbetarna är under arbetspasset. John Nordmark, som är ombud i två av fallen, är kritisk till att företaget inte vill dela med sig av vad den genomsnittliga arbetsprestationen är.

John Nordmark, jurist SAC Syndikalisterna. Foto: Tuija Roberntz

– Det som är intressant är att de har statistik på allt och vet vad varje arbetstagare gör varje dag, varje vecka, varje månad samt vad genomsnittsprestationen är, men trots det inte har lämnat in några sådana siffror till domstolen när det gäller de här målen, säger John Nordmark som är ombud i två av fallen.

Om företaget presenterade hur arbetarna presterar i genomsnitt skulle man kunna jämföra det med bolagets mål och vad de som sagts upp presterar. Något som enligt John Nordmark skulle kunna vara avgörande.

– Visar det sig att bolagets mål är för högt satta, vilket vi tror, samt att genomsnittet presterar liknande som de uppsagda, finns det ingen grund för att säga upp.

Enligt John Nordmark har Arbetsdomstolen sagt att det krävs att man presterar väsentligt mycket sämre än vad arbetsgivaren normalt kan förvänta sig, för att man ska kunna bli uppsagd för underprestation.

– Eftersom bolaget inte ens i domstol lägger in någon statistik så är det omöjligt för domstolen att veta om de uppsagda presterat väsentligt mycket sämre.

Bland de varningar företaget har med i sin bevisning är den aktiva tiden i ett av fallen 2 timmar och i ett annat fall så kort som 5 minuter. Det låter ju väldigt lite. Hur tolkar du det?

– Eftersom varken arbetsledningen eller arbetarna vet exakt hur det där mäts är det svårt att säga. Det ser ju ut som att sektionens medlemmar varit väldigt lata vissa dagar men folk på arbetsplatsen säger att dom jobbar på varje dag men att det kan visa sig olika mycket i statistiken, säger John Nordmark.

Enligt honom är det många på lagret som har fått varningar och hot om uppsägning. Han anser att man inte borde kunna säga upp personer med hänvisning till underprestation, om man inte också presenterar genomsnittsprestationen.

– Så frågan är: Kan man säga upp folk för att de underpresterar, utan att jämföra med andra arbetstagare? Det menar vi att man inte kan göra, säger John Nordmark.

Hur mycket förväntas en arbetare klara att prestera?

John Nordmark tycker att fallen borde uppmärksammas mer. 

– Det här är ett tydligt exempel på frågan vad som förväntas av en arbetare. När man hör berättelserna så är det uppenbart att det är väldigt högt tempo på det här lagret. Att de är väldigt hetsade och blir tillsagda att jobba hårdare hela tiden. Det rör sig inte heller om så svåra arbetsuppgifter, så det enda sättet att förbättra sin prestation är att stressa mer, säger han.

Agnes Lansrot ser hur informationen går isär när det gäller hur många som når upp till målen, som företaget har satt upp.

– De anställda hävdar att det är få som når upp till målen medan företaget hävdar att majoriteten gör det. Det skulle kunna vara avgörande att ha fakta på bordet för att få en bild av hur realistiska målen är, säger hon.

Risken, menar Agnes Lansrot, är att Arbetsdomstolen godtar arbetsköparnas bild utan att ifrågasätta hur mätningarna går till.

Arbetaren har skickat en rad frågor, bland annat vad genomsnittet på arbetsprestationer ligger på, till företaget Ceva Logistics Nordic Service. Som svar har tidningen fått följande kommentar:

”CEVA Logistics kommenterar inte frågor som rör våra individuella medarbetare, interna affärssystem eller rykten och den här typen av påståenden. Vi är en global aktör inom tredjepartslogistik, med ambition om att ha en site i världsklass där vi systematiskt arbetar för att ha en god och säker arbetsmiljö. Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och en förutsättning för att vi ska ha en bra verksamhet. Självklart respekterar vi våra medarbetares föreningsrätt. På vårt lager bedriver vi ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Vi gör det i samverkan med våra medarbetare, skyddsombud och fackförbundet Transport, som vi har kollektivavtal med. Vad det gäller Arbetsdomstolens prövning så inväntar vi domstolens beslut men kommenterar aldrig enskilda ärenden publikt. Som en övergripande kommentar understryker vi att vår syn är att vi agerat i enlighet med LAS, kollektivavtal och övrig svensk arbetsrätt.”

Arbetaren har sökt Zalando.

Publicerad Uppdaterad