Inrikes #73/2019

Nystartat socialt center blomstrar i Husby

Det sociala centret i Stockholmsförorten Husby håller till på Folkets Husby varje tisdag mellan 17 och 19. På plats i lokalerna finns representanter från Folkrörelsejuristerna, Ort till Ort och fackföreningen SAC. Arbetaren besökte en nystartad mötesplats där bostadskamp går hand i hand med facklig kamp och lokal organisering.

Det är tisdag eftermiddag och inne i den medborgardrivna mötesplatsen Folkets Husbys lokaler sorlar det av röster och samtal. Några barn leker vid pingisbordet och i en soffgrupp strax intill pågår intensiva diskussioner om bostadspolitik. I kafeterian bjuds det på gratis kaffe och nylagade samosas.

Det var i början av april som Folkets Husby slog upp dörrarna till det sociala centret. Varje tisdagseftermiddag mellan 17 och 19 serveras det fika och pågår full aktivitet i lokalerna. Under sommaren har man också anordnat grillkvällar och flitigt affischerat i området, och nu börjar allt fler personer söka sig till den nystartade verksamheten.

Initiativet, som tagits av det bostadspolitiska nätverket Ort till Ort, Folkrörelsejuristerna och fackföreningen SAC Syndikalisterna, syftar till organisering och praktisk hjälp i vardagen för människor i Husby – men det går också bra att besöka det sociala centret om man bor i ett annat område.

– Vi ville starta en mötesplats för organisering där människor kunde träffas i vardagen med likartade problem. Vi som tagit initiativet strävar efter att organisera och göra saker gemensamt och inte endast ge hjälp till enskilda, säger Basar Gerecci.

Initiativet till det sociala centret, som tagits av det bostadspolitiska nätverket Ort till Ort, Folkrörelsejuristerna och fackförbundet SAC Syndikalisterna, syftar till organisering och praktisk hjälp i vardagen för människor i Husby.
Initiativet till det sociala centret, som tagits av det bostadspolitiska nätverket Ort till Ort, Folkrörelsejuristerna och fackförbundet SAC Syndikalisterna, syftar till organisering och praktisk hjälp i vardagen för människor i Husby. Foto: Julia Lindblom

Han är en av flera jurister som varje tisdagseftermiddag ger kostnadsfri juridisk rådgivning på det sociala centret. Det kan handla om alltifrån problem med hyresvärdar till arbetsrättsliga problem. Om att få hjälp med att överklaga ett beslut eller skriva en ansökan.

– Samtidigt är vi tydliga med att vi inte är en medborgarservice i största allmänhet, utan att det handlar om inbördes hjälp. På vår logga finns det två paroller som sammanfattar vad verksamheten står för – ”lokal gemenskap” och ”praktisk solidaritet”. Om du kommer hit och får hjälp är det viktigt att du också ställer upp för andra, säger Basar Gerecci.

Det är en fruktansvärd press att ständigt behöva tänka på att man kan bli hemlös.
Yasmin, aktiv i Ort till Ort

Yasmin är 20 år, studerar på Komvux naturvetenskapliga linje och arbetar som elevstödjare. Hon är en av dem som den här tisdagseftermiddagen deltar i diskussionerna runt bordet i kafeterian. Yasmin har bott i Stockholm i tre år, men nu riskerar hennes familj att vräkas från lägenheten där de bor i Skärholmen och kastas ut på gatan.

– Min mamma och min bror kom hit genom familjeåterförening från Somalia och vi har ett lägenhetskontrakt i Skärholmen. Nu vill de efter fyra månader plötsligt kasta ut oss på gatan. Det är en fruktansvärd press att ständigt behöva tänka på att man kan bli hemlös. Och för oss som går etableringsprogram är det ännu svårare att få en bostad i Stockholm, säger Yasmin.

Det bostadspolitiska nätverket Ort till Ort organiserar nyanlända personer som blivit anvisade till Stockholm, men som efter två år i kommunen riskerar att vräkas från sina bostäder. Förra veckan anordnade nätverket en stor demonstration i Sundbyberg i Stockholm, i protest mot att många barnfamiljer nu riskerar vräkning, trots att de betalat hyran och blivit lovade kontrakt av kommunen.

– Vi försöker hjälpa i kontakten med politiker och socialtjänst. Men framförallt vill vi att det här ska vara en plats för organisering. Som ensam person kan man inte göra så mycket men här kan vi koppla samman våra kamper, säger Alva Nissen. Hon är 32 år, nyexaminerad socionom och engagerad i nätverket.

Folkets Husby startade 2016 och bygger på en lång historia av mobilisering över generationsgränserna. Mötesplatsen Husby träff låg tidigare på andra sidan torget och var under en period ockuperat då Svenska bostäder 2012 meddelade att verksamheten skulle flytta till mindre lokaler, utan att de boende i Husby varit delaktiga i beslutet. Hedvig Wiezell, verksamhetsledare för Folkets Husby, är noga med att poängtera att det handlar om en medborgardriven verksamhet. I dag håller inte mindre än 47 föreningar till i huset och ett viktigt fokus är lokal demokrati och gemenskap.

– Den här platsen uppstod inte ur ett vakuum. Nu är vi förstås otroligt glada att också det sociala centret kan vara här på tisdagar. Det handlar om behov som vi ser i det dagliga arbetet på Folkets Husby, säger Hedvig Wiezell.

Bostadsfrågor går också att relatera till arbetsproblem och det nystartade centret kännetecknas inte minst av facklig kamp. Alldeles intill entrén, mittemot den stora scenen, pågår livfulla diskussioner runt ett bord. Det är arbetarrådet som har kallat till mötet. För tillfället driver de fyra fackliga ärenden i huset.

– Här i Husby håller man på att starta upp ett tvärfackligt arbetarråd, någonting som är mycket inspirerande. Parallellt med arbetarrådet stödjer vi initiativet av en ny lokal samorganisation, LS. Den 1 oktober kommer det att hållas ett öppet möte där vi ska hålla en föreläsning om SAC och syndikalism som har för avsikt att leda till ett konstituerande möte för Husby LS, säger Simon Hedelin, studieorganisatör på SAC.

Klockan blir halv sju och det blir dags för ett föredrag som handlar om den kommande ombyggnaden av Husby centrum. Ilhan Kellecioğlu är samtalsledare och håller i föredraget. Han engagerade sig i det sociala centret i början av sommaren, men har varit aktivist i Husby i många år.

För tio år sedan sade människor i Husby att de ville ha en varsam upprustning, men kommunens planer innebär snarare raka motsatsen.
Ilhan Kellecioğlu, samtalsledare 

En omfattande renovering är i startgroparna i Husby, och många nya bostäder och näringsverksamheter planeras att byggas i centrum. I dag finns det omkring 5 000 lägenheter i Husby och runt 12 000 personer bor i området.

”Vi har en trångboddhet som är högre än i övriga Stockholm, och nu när de vill förtäta och bygga i centrum tar man beslut över huvudena på människor som bor här”, säger Ilhan Kellecioğlu.
”Vi har en trångboddhet som är högre än i övriga Stockholm, och nu när de vill förtäta och bygga i centrum tar man beslut över huvudena på människor som bor här”, säger Ilhan Kellecioğlu. Foto: Julia Lindblom

– Frågan är vilka planer politikerna har när det kommer till renoveringen? Vi har en trångboddhet som är högre än i övriga Stockholm, och nu när de vill förtäta och bygga i centrum tar man beslut över huvudena på människor som bor här. För tio år sedan sade människor i Husby att de ville ha en varsam upprustning, men kommunens planer innebär snarare raka motsatsen, säger Ilhan Kellecioğlu.

Det är ett tjugotal personer i alla åldrar som kommit för att lyssna på föredraget, som senare följs upp av en lång diskussion. Tanken är att man denna tisdagskväll ska starta upp en arbetsgrupp som långsiktigt kan engagera sig i frågan om ombildningarna i centrum.

Om bara en vecka går forumet ”Bostadsvrålet” av stapeln på Folkets Husby och det sociala centret medverkar med en punkt.

Ilhan Kellecioğlu berättar att fler föreläsningar är planerade under hösten, om bland annat LVU och arbetsrätt.

– Intresset bara ökar för varje vecka och fler och fler söker sig hit. Trots att det sociala centret bara funnits i några månader pågår här en social mobilisering, säger Ilhan Kellecioğlu.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp