Hans Alfredson som Arbetarenkrönikör

Tidningen Arbetaren har en 97-årig historia och ett rikt materialarkiv. Dagens publicering ur arkivet är ett en krönika av den folkkäre författaren och humoristen Hans Alfredson ur nummer 1 av tidningen 1981.

Hans Alfredssons (1931–2017) gärning som komiker, filmskapare och författare är kända för människor ur många generationer.

Men äldre läsare av Arbetaren minns säkert också hans medverkan i denna tidning. Under flera år bidrog han, precis som sin komiske parhäst Tage Danielsson, med krönikor i tidningen – Hasse under vinjetten ”Hål i huvudet”.

”Jag har alltmer närmat mig en världsuppfattning som måste beskrivas som syndikalistisk anarkistisk.”

Hans Alfredson var en glödande antifascist. För en snabborientering i denna sida av honom rekommenderas boken Attentatet i Pålsjö skog från 1996. Men hans politiska och samhälleliga engagemang hade också fler sidor.

I en intervju med Jan Guillou från 1979, ursprungligen publicerad i Folket i Bild/Kulturfront och sedan i Guillous bok Artister, säger Hans Alfredson:

”Jag har alltmer närmat mig en världsuppfattning som måste beskrivas som syndikalistisk anarkistisk.”

Och i Dagens Nyheter den 8 januari år 2000:

”Redan tidigt blev jag fångad av ett slags icke-statlig socialism, ett slags anarkism. /…/ En syndikalistisk inställning till det icke-statliga, alltså Bakunin, Kropotkin, tycker jag fortfarande inte är så dumma tankar”.

Här återger vi en av Hans Alfredsons krönikor ur Arbetaren – en nyårskrönika i 1981 års första nummer av tidningen: