Inrikes #55/2019

Blockad mot 08 Betonghåltagning

I onsdags genomförde fackförbundet Syndikalisterna en blockad utanför företagets verkstad i Östertälje. Foto: SAC

Dygnslånga arbetspass och hälsoskadliga arbetsmoment. I onsdags genomförde SAC Syndikalisterna en blockad mot företaget och krävde förbättrad arbetsmiljö för alla anställda. Fackförbundet har också stämt företaget inför Arbetsdomstolen.

Dygnslånga arbetspass. Bilningsverktyg sju timmar i sträck flera dagar i rad och en arbetsgivare som åker hem till sjukanmälda arbetare för att kontrollera att de är sjuka. Fler anställda på 08 Betonghåltagning har vittnat om de usla arbetsförhållandena på företaget. I onsdags genomförde fackförbundet Syndikalisterna en blockad utanför företagets verkstad i Östertälje.

­– Vi kräver reglerad arbetstid, att långvarigt arbete med vibrationsverktyg upphör och att den psykosociala arbetsmiljön förbättras för alla på arbetsplatsen, säger Emil Boss från Stockholm LS av SAC.

I mars uppmärksammade Arbetaren arbetsmiljön på företaget. I en ljudinspelning som Arbetaren tagit del av säger arbetsgivaren att de ska ”trötta ut” en anställd för att bli av med honom genom att ”sätta honom på något bilningsjobb”. Hotet riktades mot Stipe Filipovic, som egentligen heter något annat. Han valde att säga upp sig i april till följd av trakasserierna och den dåliga arbetsmiljön.

– Bilningsjobbet han sattes på var direkt hälsofarligt, som ett kroppsstraff, säger Emil Boss på Stockholm LS av SAC Syndikalisterna.

Det är bara arbetsmiljö åt ena hållet, man tänker aldrig på arbetsgivarna.
Joakim Lundström, VD för 08 Betonghåltagning

Fackförbundet SAC Syndikalisterna har stämt företaget inför Arbetsdomstolen och kräver att Stipe Filipovic ska få en skälig uppsägningslön.

Joakim Lundström, VD för 08 Betonghåltagning tycker att SAC Syndikalisterna är en kriminell verksamhet som utpressar arbetsgivare.

– Det är bara arbetsmiljö åt ena hållet, man tänker aldrig på arbetsgivarna, säger Joakim Lundström.

I maj bekräftade Arbetsmiljöverket företagets brister i arbetsmiljö.

– Vi kan konstatera att arbetsgivaren inte gjort vad lagen säger, sade Annette Wendel, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, då till Arbetaren.

Joakim Lundström på 08 Betonghåltagning säger att bolaget väntar på utfallet i Arbetsdomstolen och att de planerar att lägga ned verksamheten.

Vad kommer att hända med de anställda på bolaget?
– Det får du ringa till dem och fråga, säger Joakim Lundström.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984