Inrikes #55/2019

”Arbetslösheten kommer att öka”

Enligt statistiken för juni månad är lika stor andel kvinnor som män arbetslösa i Sverige. Foto: Jessica Gow/TT

Fler arbetslösa kvinnor och färre arbetslösa män. Enligt Arbetsförmedlingen är nu arbetslösheten lika stor mellan kvinnor och män. Olle Ahlberg, analytiker på Arbetsförmedlingen, bedömer att arbetslösheten kommer att öka i landet.

Arbetsförmedlingen presenterar varje månad statistik från myndighetens verksamhet. Enligt statistiken för juni månad är lika stor andel kvinnor som män arbetslösa i Sverige. Orsaken är att antalet arbetslösa kvinnor har ökat, medan antalet arbetslösa män har minskat. Arbetslösheten har totalt sett sjunkit från 6,8 procent till 6,7 procent sedan juni förra året.

– Det är framför allt de utrikes födda kvinnorna som har svårt att konkurrera om jobben. Svårast är det för de som saknar fullständig gymnasieutbildning. Tidigare har de kunnat få en anställning i form av en extratjänst. Nu finns inte den möjligheten, säger Olle Ahlberg, analytiker på Arbetsförmedlingen i myndighetens pressmeddelande.

Från och med 1 januari 2019 fattas inga fler beslut om extratjänster, till följd av nedskärningarna inom Arbetsförmedlingen. En extratjänst innebär ett jobb inom den offentliga sektorn som erbjuds till personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Olle Ahlberg, analytiker på Arbetsförmedlingen, säger i pressmeddelandet att Arbetsförmedlingen bedömer att arbetslösheten kommer att öka i landet.

– Arbetsgivarna har dragit ner på sina rekryteringsplaner och fler och fler arbetsuppgifter automatiseras, det ser vi bland annat inom handeln, säger han.

 

 

 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984