Inrikes #99/2018

Hamnförhandlingarna slutligt strandade

"Det är väldigt sannolikt att vi går mot nationell konflikt", säger Hamnarbetarförbundets representant. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Förhandlingarna mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet om ett eget avtal avslutades på onsdagen i oenighet. En landsomfattande konflikt uppges vara sannolik i början av nästa år.

Den sista förhandlingsrundan mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar slutade som förväntat. På onsdagen avslutades de över en månad långa förhandlingarna om ett eget avtal för facket i hamnarna.

Efter att arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar för två veckor sedan avvisade förslaget om ett avtal som var likalydande med Transports var förhandlingarna tillbaka där de började. Förutsättningarna för något annat än ett formellt avslut på onsdagen var dåliga.

Redan inför den sista förhandlingsrundan var därför den troligaste utvecklingen att fackets förbundsstyrelse skulle använda sitt mandat från 84 procent av medlemmarna att varsla om stridsåtgärder.

– Det är väldigt sannolikt att vi går mot nationell konflikt. Vi kommer ingenstans vid förhandlingsbordet och de har backat tillbaka till ruta ett. Så risken är överhängande, säger Erik Helgeson, förhandlare och ledamot i Hamnarbetarförbundets styrelse.

Mandatet från Hamnarbetarförbundets medlemmar var att förhandla om ett eget avtal och under en dryg månad pågick också förhandlingar mellan parterna. När Sveriges Hamnar plötsligt bytte fot och i stället åter erbjöd ett hängavtal stod det ganska klart att något avtal inte skulle komma tillstånd vid förhandlingsbordet, trots att parterna planerat ett ytterligare förhandlingstillfälle.

Vilken part som bär det tyngsta ansvaret för de strandade förhandlingarna är parterna inte heller ense om.

– Vi beklagar att Hamnarbetarförbundet fortfarande avvisar Sveriges Hamnars hängavtalserbjudande, ett erbjudande som följer den svenska kollektivavtalsmodellen och som inte äventyrar stabiliteten på arbetsmarknaden, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd för Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga