Protesterna mot den finska regeringens planerade lagförslag som ska göra det lättare att säga upp anställda fortsätter. Under två dagar strejkade facket för offentlig sektor, JHL, vilket följer dygnsstrejker inom både tillverknings- och byggindustrin. Nu överväger ytterligare fack att ansluta till protesterna.
Ojämlikheten och osäkerheten ökar ifall den här lagen träder i kraft.
Tiina Mäenpää, ordförande Hälsovårdarförbundet
På lördag fattar sjuksköterskefacket Hälsovårdarförbundet beslut om stridsåtgärder.
– Vi är bekymrade över våra medlemmar som jobbar i småföretag i social- och hälsovårdsbranschen. Ojämlikheten och osäkerheten ökar ifall den här lagen träder i kraft, säger Hälsovårdarförbundets ordförande Tiina Mäenpää i ett pressmeddelande.
Finska Pappers och Luftfartsunionen IAU överväger båda att ansluta sig till protesterna. Samtidigt diskuterar andra fack att låta de övertids- och skiftbytesblockader som just nu pågår i flera branscher övergå i strejk.
– Ifall Pappersförbundet tvingas vidta stridsåtgärder så blir det här en verkligt dyr affär för det finska samhället. Då talar vi inte längre om förluster på tiotals miljoner euro utan om betydligt större belopp, säger Petri Vanhala ordförande för Pappersförbundet till Huvudstadsbladet.
Regeringens förslag innebar ursprungligen att göra det lättare för företag med färre än 20 anställda att göra sig av med personal. I ett försök att stävja den fackliga oron föreslogs sedan att reglerna bara skulle gälla företag med högst tio anställda.
Regeringen kan inte ensidigt diktera på vilka villkor vi arbetar i Finland.
Päivi Niemi-Laine, ordförande för offentliganställdas fack JHL
Med förslagen följer flera impopulära reformer av de sociala skyddsnäten. Budskapet från fackens sida till statsminister Juha Sipilä att det nu får vara nog.
– Regeringen böjer sig för arbetsgivarna och driver styvnackat en lag som skulle dela in arbetstagarna i två kast beroende på arbetsplatsens storlek där de jobbar. Regeringen kan inte ensidigt diktera på vilka villkor vi arbetar i Finland, säger Päivi Niemi-Laine, ordförande för offentliganställdas fack JHL.
Den nyligen avslutade tvådagarsstrejken innebar stängda matbespisningar och flera stängda bibliotek när 10 000 medlemmar lade ned arbetet.
Enligt public service-kanalen Yle är stödet för strejken utbrett, även om lagändringen enligt kanalens opinionsundersökning har en knapp majoritet för.
Sipilä får dra så långt pepparn växer.
Stig Lindell, boende i Nickby till Yle
Landet tycks djupt delat i frågan, men det står klart att den borgerliga regeringens nedskärningspolitik rör upp känslor.
– Sipilä får dra så långt pepparn växer, inte blir det till någonting med det han gör, säger Stig Lindell som bor i Nickby till Yle när de samlar in tankar från allmänheten.
Samtidigt har den den finska riksdagen under en längre tid präglats av spänningar. Regeringen förväntades förra året avgå när ett av regeringspartierna, Sannfinländarna splittrades och utträdde, men Juha Sipilä-ledda regeringen överlevde. Nu, i samband med det kontroversiella lagförslaget, står regeringen inför ännu en kris.
I förra veckan skedde också ett andra misstroendevotum påkallat av oppositionen. Även denna gång gav dock riksdagen regeringen fortsatt förtroende med röstetalet 101 för och 73 emot.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr