Utrikes #76/2018

Finska arbetare strejkar mot lagförslag

I Finland har den centerpartistiske statsministern Juha Sipiläs regering lagt ett lagförslag som gör det enklare för företag med färre än 20 anställda att avskeda personal. Foto: Erik Mårtensson/TT

Tiotusentals finländare strejkar i dag i protest mot regeringens planer på att försämra anställningstryggheten i småföretag. Bakom aktionen står fyra stora fackförbund som kräver att förslaget rivs upp.

Finlands borgerliga regering lade nyligen fram ett förslag om att företag med färre än 20 anställda ska få det enklare att säga upp folk. Tanken, enligt den centerpartistiske statsministern Juha Sipilä, är att företagen ska våga anställa fler.

Tjurskalligheten inom Juha Sipiläs regering lämnade oss inga andra alternativ.
Riku Aalto, ordförande för Industrifacket

Men de fyra fackförbunden Pro, Servicefacket, Elektrikerförbundet och Industrifacket håller inte med, utan svarar med stridsåtgärder. I dag, onsdag, inleds en 24 timmar lång strejk som protest.

– Vi hade helst inte gått så här långt, men tjurskalligheten inom Juha Sipiläs regering lämnade oss inga andra alternativ, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto i ett pressmeddelande.

Från övriga fackförbund hörs liknande tongångar och nu uppmanas regeringen tänka om. Samtidigt flaggas det för att stridsåtgärderna kan bi mer omfattande framöver om inte förslaget dras tillbaka.

Flest strejkande finns inom industribranschen där omkring 22 000 anställda vid 150 arbetsplatser deltar. Redan förra veckan inleddes ett övertidsförbud inom vissa branscher som kommer att hålla i sig fram till den 23 oktober. Det gäller främst anställda inom affärer, lager, städ och restaurangbranschen.

– Kommer regeringen till några nya tankar och åsikter gällande de försämringar man försöker få genom i arbetsavtalslagen är det klart att vi tar ärendet till en omprövning, säger Håkan Ekström som är branschchef på facket för den offentliga sektorn, JHL, till Svenska Yle.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga