Inrikes #59/2018

Allt fler skjuts till döds av svensk polis

Mannen som sköts ihjäl av polisen i Stockholm natten mot torsdagen hade Downs syndrom och autism och bar en leksakspistol. I många fall när personer dött till följd av polisingripanden på senare år har offren haft någon form av psykisk funktionsnedsättning. Foto: Johan Nilsson/TT

Natten mot torsdagen sköts en 20-årig man med Downs syndrom och autism ihjäl av polis i Stockholm. Mannen hade rymt hemifrån med en ofarlig leksakspistol. Det är den sjätte polisskjutningen med dödlig utgång i år, och ett av många dödsfall till följd av polisingripanden där offret haft någon form av psykisk funktionsnedsättning.

Natten mot torsdagen rymde en 20-årig man med autism och Downs syndrom hemifrån i Stockholm. Med sig hade han en leksakspistol av plast.

– Jag anmälde honom försvunnen, men fick höra att polisen inte hade några resurser att leta, säger mannens pappa till Aftonbladet.

Senare inkom uppgifter till polisen om att en man setts med en pistol i Vasastan i Stockholm, och när polisen skulle kontrollera mannen ledde förloppet till att mannen sköts till döds. Enligt polisen hade det uppstått en hotfull situation.

– Vi är så förbannade på att de ljuger och hittar på. ”En hotfull man”? Han är som en treåring, säger mannens mamma till Expressen.

Enligt källor till Aftonbladet var det tre poliser som avlossade skott mot 20-åringen. Chefsåklagare Martin Tidén bekräftar för medierna att det var fler än en polis som sköt mot mannen, men understryker att ingen polis misstänks för brott.

Den 20-årige mannen i Stockholm blev den sjätte som skjutits till döds av polisen i Sverige i år – den högsta siffran för något år sedan 1990, vilket är så långt bakåt polisens statistik sträcker sig. Dödsfall till följd av skjutningar från polisens sida har generellt blivit vanligare de senaste åren.

– Den senaste tioårsperioden ser vi en ökning. Perioden 1990–1999 var det sju personer, kommande tioårsperiod så var det nio. Nu är vi faktiskt redan uppe i 20, säger Martin Lundin, kommissarie vid polisens Nationella operativa avdelning, till Expressen.

Perioden 1990–1999 var det sju personer, kommande tioårsperiod så var det nio. Nu är vi faktiskt redan uppe i 20.

Martin Lundin, kommissarie vid polisens Nationella operativa avdelning, till Expressen angående antalet personer som dör till följd av polisskjutningar

I många fall när personer dött till följd av polisingripanden på senare år har offren haft någon form av psykisk funktionsnedsättning.

– Granskningar som vi har gjort visar att det är allvarligt psykiskt störda personer och personer som är påverkade av alkohol eller droger som är inblandade i många av de här skjutningarna, säger Martin Lundin till Expressen.

De senaste åren har flera skjutningar och fall av dödligt övervåld från polisens sida uppmärksammats i medierna. Sommaren 2016 sköt polisen ihjäl en man i Bagarmossen i Stockholm som höll i en låtsaspistol. Där uppgav polisen till en början att mannen avlossat skott mot dem, vilket alltså visade sig inte ha varit fallet.

Våren 2013 sköt polisen ihjäl en 69-årig psykiskt sjuk man i Husby i Stockholm i dennes och hustruns lägenhet. Mannen hade tidigare på dagen, enligt personer i området, uppträtt hotfullt, och innan polisen bröt sig in i lägenheten hade han gestikulerat med en kniv på sin balkong.

Polisen uppgav till en början att den skjutne mannen förts till sjukhus och avlidit där, innan det framkom att mannen dött direkt av skotten i lägenheten. Händelsen anses ha varit utlösande för de omfattande kravallerna i Husby i slutet av maj 2013.

I ett annat uppmärksammat fall 2014 dog en psykiskt sjuk 28-årig man efter ett polisingripande mot honom på psykiatriavdelningen på Västerås sjukhus.

I inget av fallen ledde händelserna till fällande domar för de inblandade poliserna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan