”Polisen hade kommit undan utan anmälan”

Förra månaden meddelade Stockholmspolisen att de skjutit ihjäl en man i Bagarmossen efter att han avfyrat skott mot dem. Men i onsdags tog polisen tillbaka uppgifterna – mannen sköt aldrig mot dem.
– Polisen verkar göra vad som helst för att skydda sin egen kår, säger mannens mamma till Arbetaren.

Inrikes
Mamman till den man som sköts ihjäl av polisen i Bagarmossen den 22 juni är starkt kritisk till att polisen gett felaktig information till allmänheten och tror inte de skulle ha medgett misstaget om inte hon och de andra i familjen gjort en anmälan.
Foto: Christine Olsson/TT

Den 22 juni sköts en man ihjäl av polis i Bagarmossen i Stockholm. Polisen uppgav efter händelsen att mannen skjutit mot polispatrullen som då besvarat eldgivningen. Mannen avled på sjukhus senare samma kväll, enligt uppgifter från polisen till TT.

Det var ett olyckligt missförstånd internt.
Helena Östman, kommunikationschef, Stockholmspolisen, till Göteborgs-Posten.

Men vapnet mannen höll i var en låtsaspistol. I onsdags backade myndigheten och meddelade att informationen som uppgetts på den egna webbplatsen och i media var felaktig; mannen hade inte avlossat några skott.

– Det var ett olyckligt missförstånd internt, säger Stockholmspolisens kommunikationschef Helena Östman till Göteborgs-Posten.

Händelsen utreds nu av särskilda åklagarkammaren.

Arbetaren har varit i kontakt med den dödade mannens mamma, som uttrycker en stor frustration över polisens agerande.

Mamman berättar att hon och sju andra familjemedlemmar gjorde en anmälan mot polisen förra veckan. I en polisrapport som hon tagit del av var det tydligt att hennes son inte skjutit mot polispatrullen, säger hon.

– Det är tragiskt. Han avrättades rakt av, det finns inget liknande fall i Norden där polisen skjuter genom sin egen bilruta. Tre poliser satt i bilen och en av dem sköt flera skott mot min son, och de andra två gjorde själva en anmälan efteråt.

Hon menar att hennes son gjorts till syndabock av polis och media när man beskrivit att han skjutit mot polisen. Hon är starkt kritisk till att polisen gett felaktig information till allmänheten och tror inte de skulle ha medgett misstaget om inte hon och de andra i familjen gjort en anmälan. Polisen förväntar sig inte att man vågar opponera sig mot det de säger, tror hon.

Det var en mardröm, ingen mamma eller annan närstående ska behöva gå igenom det.
Den ihjälskjutne mannens mamma till Arbetaren

Hon berättar att anmälan också handlar om att hon inte blev informerad om att sonen avlidit förrän hon såg det på nyheterna.

– Polisen berättade för media att min son hade avlidit och att hans anhöriga hade informerats. Men jag såg det först när en vän visade mig på Aftonbladets mobilsajt en timme senare. Jag trodde han fortfarande höll på att opereras på Karolinska. Det var en mardröm, ingen mamma eller annan närstående ska behöva gå igenom det.

Hon har fått höra att poliserna som deltog i händelsen fortfarande är i tjänst, men tycker att de borde sjukskrivas och få tillgång till krisbehandling istället.

– Som arbetsgivare borde polismyndigheten ta bättre ansvar för poliser som inte mår bra. En polis som mår så pass dåligt är en tickande bomb. De är unga, genomgår en kort utbildning och sätts sedan i pressade situationer. Om polisen som sköt min son fortfarande är i tjänst är det ju något fel inom poliskåren.

Att polisen nu medgett att de spridit oriktig information säger hon är en vinst i sig. Nu inväntar hon det utlåtande som ska göras av polisens avdelning för särskilda utredningar. Hon säger att utredningen får ta sin tid, men hon är rädd att vittnesmål kanske påverkas av att hennes son redan hunnit utmålas som syndabock.

– Polisen har medvetet och på ett strukturerat sätt lagt skulden på en ung människa för att själva gå fria. Och de hade kommit undan med det om vi inte hade gjort vår anmälan.