Inrikes #56/2018

Kommuner i Dalarna toppar i nazistnärvaro

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, i demonstration i Ludvika på 1 maj i år. Ludvika är den kommun i Sverige som de senaste tio åren haft störst nazistisk närvaro. Foto: Ulf Palm/TT

Flera kommuner i Dalarna utmärker sig för sin starka nazistiska närvaro under den gångna tioårsperioden. Det visar en sammanställning som Expo och Segerstedtinstitutet gjort. I topp ligger NMR-fästet Ludvika.

Den antirasistiska stiftelsen och tidningen Expo har tillsammans med Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet tagit fram en lista över de kommuner i Sverige som under de senaste tio åren har haft högst grad av nazistisk närvaro.

Listan toppas av Ludvika kommun i Dalarna, den kommun där nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, som Arbetaren tidigare rapporterat om har demonstrationstillstånd varje dag fram till valet i höst och där organisationen tidigare i år höll första maj-manifestation.

– Vi har följt utvecklingen och det är mycket offentliga aktiviteter. Det blir tydligt när man träffar folk från andra kommuner och diskuterar de här frågorna att det ser annorlunda ut här jämfört med andra ställen, säger Anette Andersson, samordnare för Ludvika kommuns arbete för att förebygga våldsbejakande extremism, till Expo.

Även tvåan på Expos och Segerstedtinstitutets lista är dock en kommun i Dalarna: Ludvikas grannkommun Borlänge. Trea är Vaggeryds kommun i Småland, där numera nedlagda Svenskarnas parti under flera år var aktiva. Fyra på listan är dalakommunen Mora.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga